Και η κυκλοφοριακή αγωγή στο πρόγραμμα «Πάμε Βιβλιοθήκη»

ΚΥΡΙΑΚΗ 28-02-2016_html_m1987c695

Το παιδικό τμήμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ελασσόνας για ακόμη μια Κυριακή 28-2-2016 γέμισε από παιδικές φωνές και χαμόγελα. Αυτή τη φορά με νέο θέμα Κυκλοφοριακή αγωγή «Μαθαίνω να περπατώ- Μαθαίνω να οδηγώ».
Ο εκπαιδευτής οδικής κυκλοφορίας που ήταν προσκεκλημένος, για προσωπικούς λόγους δεν μπόρεσε να βρεθεί κοντά μας, ωστόσο το πρόγραμμα συνεχίστηκε με αμείωτο ενδιαφέρον. Ο Θεόφιλος ο βιβλιόφιλος, ο γνωστός μας φίλος καταφθάνοντας από το δικό του πλανήτη παρέσυρε τα παιδιά στον κόσμο των σημάτων οδικής κυκλοφορίας. Για τούτο το σκηνικό διαφορετικό, δρόμοι, διαβάσεις πεζών, σήματα κέντριζαν το ενδιαφέρον των παιδιών από την πρώτη στιγμή που έμπαιναν στην αίθουσα.
Και αφού ο Θεόφιλος ήταν ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε ό,τι έχει σχέση με το ποδήλατο – κατά τα λεγόμενά του – όπως στο δικό του πλανήτη, τα παιδιά δεν άργησαν να παραλληλίσουν τη χρήση του ποδηλάτου και στη δική τους καθημερινότητα. Έννοιες όπως κράνος, επιαγκωνίδες, επιγονατίδες, γιλέκο και φώτα ποδηλάτου ήταν αυτές που κυριάρχησαν στη συζήτηση. Όσο για τα σήματα οδικής κυκλοφορίας ήταν αναμενόμενο να μπουν στη συζήτηση.
Επίκαιρο ανάγνωσμα «Ο φίλος μου ο ποδηλατάκιας», έφερε στο προσκήνιο καινούργιες έννοιες σχετικά με τον τρόπο κυκλοφορίας, απαραίτητη η θεά «οδικής ασφάλειας» και προπάντων τι μπορεί να επιφέρει «ο θεός κίνδυνος».
Η βιωματική προσέγγιση κάθε θέματος θεωρείται επιβεβλημένη. Έτσι και αυτή τη φορά περπατήσαμε, περάσαμε διαβάσεις, παρατηρήσαμε το πράσινο και το κόκκινο, το stop, και όλα αυτά στον ίδιο χώρο που διαμορφώθηκε κατάλληλα.
Τα παιδιά χάρηκαν ιδιαίτερα τις κατασκευές των σημάτων. Τα ίδια είχαν την ευκαιρία να κατασκευάσουν όποια σήματα ήθελαν, να τα παίξουμε, να τα αναγνωρίζουν, να τα βιώσουν.
Ευχαριστούμε το Δήμο Ελασσόνας για την υλικοτεχνική υποστήριξη του προγράμματος «Πάμε Βιβλιοθήκη».
Το επόμενο θέμα ( Κυριακή 6-3-2016) «Χάντρες και Μάσκες» έχει σχέση με κατασκευές. Μαζί μας θα βρίσκεται η κ. Άννα Κακαδάρη που με επιδέξιο τρόπο θα μας μάθει να κατασκευάζουμε τα δικά μας βραχιόλια και να στολίζουμε τις αποκριάτικες μάσκες μας. Καλό θα ήταν τα παιδιά να έχουν μαζί τους χάντρες με τις οποίες θα εργαστούν.

Η ομάδα εθελοντών «Πάμε Βιβλιοθήκη»

Add Comment