Άννα Βαγενά: Μάστιγα ο τζόγος της γειτονιάς με τα «φρουτάκια»

«Κατάθεση ερώτησης προς τον Υπουργό των Οικονομικών με θέμα τον περιορισμό του ηλεκτρονικού τζόγου από την ΟΠΑΠ Α.Ε.»

αννα βαγενα

Κατατέθηκε την Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2016, στη Βουλή των Ελλήνων η με αριθμ. 3423 ερώτηση της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Λάρισας Άννας Βαγενά για το ζήτημα του ηλεκτρονικού τζόγου μέσω βίντεο-λόττο («ηλεκτρονικά φρουτάκια»), η οποία απευθύνεται στον Υπουργό των Οικονομικών, κ. Ευ. Τσακαλώτο.
Ειδικότερα, η νομοθεσία από το 2011 επιτρέπει στον ΟΠΑΠ να χορηγήσει 35.000 άδειες για «ηλεκτρονικά φρουτάκια», με περιορισμό 25 μηχανημάτων ανά σημείο. Παρά την αυστηροποίηση του καθεστώτος του ηλεκτρονικού τζόγου με την ψήφιση από την Εθνική Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων, που είναι ανεξάρτητη αρχή, του αναθεωρημένου κανονισμού τον Ιούνιο του 2015, το πρόβλημα παραμένει οξύτατο.
Μάλιστα, ενώ η ΟΠΑΠ το καλοκαίρι ανακοίνωσε ότι παγώνει την διαδικασία αδειοδότησης μηχανημάτων, λόγω της αυστηροποίησης του θεσμικού πλαισίου, από δηλώσεις του Προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου Παιγνίων, κ. Αντ. Στεργιώτη, προκύπτει ότι μεταξύ Ιουνίου 2015 και αρχών Δεκεμβρίου του ιδίου έτους είχαν πιστοποιηθεί 6.739 μηχανήματα ηλεκτρονικού τζόγου σε 58 καταστήματα.
Με δεδομένο ότι ο τζόγος της γειτονιάς, που καλλιεργούν τα «ηλεκτρονικά φρουτάκια», είναι μια από τις μεγαλύτερες μάστιγες της ήδη ταλανισμένης από την μακροχρόνια ύφεση ελληνικής κοινωνίας, η Άννα Βαγενά έλαβε την πρωτοβουλία να θέσει στον αρμόδιο Υπουργό το ζήτημα, υποβάλλοντας τα ακόλουθα ερωτήματα:
1.Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός αδειών (από τις 35.000 συνολικά) που έχουν μέχρι σήμερα παραχωρηθεί ανά σημείο και πόσα σημεία πρόκειται να λειτουργήσουν άμεσα στην Ελληνική επικράτεια;
2.Προτίθεται ο κ. Υπουργός να αναλάβει δράση με σκοπό την επιβολή ανώτατου ορίου (πλαφόν) στις άδειες που μπορούν να χορηγηθούν ανά συνοικία ή/και πόλη με σκοπό να αποφευχθεί η καταστροφική διάδοση του «τζόγου της γειτονιάς»;
3.Αληθεύει ότι οι μέτοχοι της Emma Delta (στρατηγικοί επενδυτές της «ΟΠΑΠ Α.Ε.») πιέζουν για αύξηση του αριθμού των αδειών, κι αν ναι, ποια είναι η θέση του κ. Υπουργού έναντι μιας τέτοιας απαίτησης;
Σημειώνεται ότι την ερώτηση συνυπέγραψαν και άλλοι 12 βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο δεύτερος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα, κ. Ν. Παπαδόπουλος. Η ερώτηση έχει, περαιτέρω, και ιδιαίτερα επίκαιρο χαρακτήρα, καθώς τα θέματα του ΟΠΑΠ βρίσκονται, γενικότερα, αρκετά ψηλά στην ατζέντα του Υπουργείου Οικονομικών, όπως προκύπτει και από την πρόσφατη συζήτηση για την επιβολή τέλους 5 λεπτών του ευρώ ανά στήλη στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ.

Add Comment