Μπαργιώτας για “παράλληλο πρόγραμμα”, συνέδριο Ποταμιού, πολιτικές εξελίξεις

ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ ΠΟΤΑΜΙ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
«Tο παράλληλο πρόγραμμα είναι το πιο ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο»

Για επικοινωνιακά παιχνίδια κατηγόρησε την κυβέρνηση ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, κ. Κώστας Μπαργιώτας, ξεκινώντας την τοποθέτησή του στο νομοσχέδιο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου», το λεγόμενο «Παράλληλο Πρόγραμμα». Τόνισε ότι «το παράλληλο πρόγραμμα είναι το πιο ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή, όσον αφορά τους όρους της γενικής πολιτικής, γιατί στην πραγματικότητα είναι κενό. Δεν έχει καμία σοβαρή τροποποίηση, δεν έχει κανένα άρθρο το οποίο να έχει άμεση και σοβαρή επίπτωση στην πολύ δύσκολη καθημερινότητα των Ελλήνων». Συνεχίζοντας την κριτική του και, αφού ανέδειξε την προχειρότητα με την οποία νομοθετεί η κυβέρνηση με πολλές διατάξεις να φεύγουν και να έρχονται κατά την διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή, επεσήμανε ότι το μόνο συνεκτικό στοιχείο του «συνονθυλεύματος είναι η καθαρή, πλέον, προσπάθεια χαλάρωσης των κανόνων της δημόσιας διοίκησης σε όλα τα επίπεδα, με όλους τους τρόπους, από όλα τα Υπουργεία και η άλωση του κρατικού μηχανισμού: Ρουσφέτια, διορισμοί, καινούργιες επιτροπές. Το νομοσχέδιο φτιάχνει άλλες τρεις-τέσσερις επιτροπές -το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Εργασίας, το Υπουργείο Υγείας κάνουν επιτροπές γενικώς – λες και δεν είχαμε αρκετές – και κάνει διορισμούς, όπως οι διορισμοί κατ’ εξαίρεση στους ΟΤΑ, οι οποίοι δεν είναι μέσα σε αυτούς που έχουν εγκριθεί από την τρόικα – και θα δούμε πώς θα γίνουν ούτε κοστολογημένοι είναι- και διάφορες μικροχάρες σε συντεχνίες».

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του, επέκρινε τη σκανδαλώδη ρύθμιση της κ. Φωτίου για χρηματοδότηση ΜΚΟ και συλλόγων έξω από το πλαίσιο και τους κανόνες της κείμενης νομοθεσίας, λέγοντας ότι με τον τρόπο που είναι διατυπωμένη η συγκεκριμένη διάταξη, είναι στην ευχέρεια του Υπουργού να χρηματοδοτήσει όποιον αυτός επιθυμεί χωρίς κανένα κριτήριο.
Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «Το σύστημα καταρρέει και εμείς νομοθετούμε πράγματα τα οποία δεν θα επηρεάσουν την καθημερινότητα της λειτουργίας του στο ελάχιστο. Το νομοσχέδιο σκιαγραφεί ένα ΕΣΥ χωρίς κανόνες, οργάνωση και κανονισμούς. Εισάγει μια πολύ επικίνδυνη λογική εμπόλεμης ζώνης. Κάνει την προχειρότητα ουσιαστικά μοχλό ανατροπής των κανόνων. Ανοίγει πόρτες, οι οποίες θα απορρυθμίσουν το σύστημα στην πορεία, όπως την μετάταξη των ασθενοφόρων στις πυροσβεστικές».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του και τονίζοντας την προβληματική ρύθμιση για την ασφαλιστική κάλυψη των ανασφάλιστων και τον επιπόλαιο τρόπο που γίνεται, ανέφερε ότι «δεν είναι σύστημα ισότητας. Είναι σύστημα ανισότητας και εμβάθυνσης των αδυναμιών. Εν πολλοίς, φορτώνει στους μισούς τα βάρη για όλους και δεν μπορεί να λειτουργήσει, δεν μπορεί να πάει μακριά. Το μεγάλο πρόβλημα στη λογική του Υπουργείου και του νομοσχεδίου ήταν και είναι η έλλειψη πολιτικής και σαφούς περιγράμματος».

ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτό των γόνιμων διαλόγων και των συγκρούσεων»

«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτό των γόνιμων διαλόγων κι ακόμη και των συγκρούσεων. Έτσι συγκροτούνται οι πολιτικές και νομίζω ότι σε ένα τέτοιο δρόμο γόνιμο και παραγωγικό βρίσκεται το Ποτάμι. Ελπίζω η Δευτέρα να μας βρει πιο ισχυρούς και πιο ξεκάθαρους». Με αυτή τη φράση συνοψίζεται η συνέντευξη που έδωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM και στην εκπομπή «Μαγκαζίνο του Σαββατοκύριακου» με την Κέλλυ Κοντογεώργη, ο βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, κ. Κώστας Μπαργιώτας.
Η συζήτηση ξεκίνησε γύρω από το επερχόμενο συνέδριο του Ποταμιού, όπου ο κ. Μπαργιώτας τόνισε ότι «τα δημοκρατικά κόμματα όπως είναι το Ποτάμι, εκφράζουν πολιτική μεταξύ των διαφορετικών ή ακόμα και αποκλινόντων απόψεων που αυτά εκφράζουν. Σκοπός του συνεδρίου είναι να επιβεβαιώσει την ηγεσία του Σταύρου Θεοδωράκη στο Ποτάμι, να εκλέξει για πρώτη φορά όργανα, όπως κάτι πρωτοποριακό, την ΜΕΣΥΑ – τη Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων – αλλά και οργανωτικό γραμματέα. Το πιο σημαντικό όμως για μένα, πέρα από το οργανωτικό, είναι ότι θα πάρει αποφάσεις και θα χαράξει κατευθυντήρια πολιτική, τόσο όσον αφορά τις στρατηγικές επιδιώξεις όσο και τις πιθανές συμμαχίες για την επανίδρυση ή την μεγέθυνση αν θέλετε της κεντροαριστεράς».
Αναφερόμενος στη στάση του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη, είπε ότι «εξέφρασε μια πολύ λογική προσέγγιση σε ότι αφορά το τι πρέπει να κάνει ένας αρχηγός ενός κόμματος που προβληματίζεται από το εκλογικό αποτέλεσμα και από το πολιτικό περιβάλλον, όπως αυτό διαμορφώνεται τον τελευταίο καιρό, με την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και από την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να βρει έναν πιο κεντροαριστερό βηματισμό. Υπάρχουν καινούριες συνθήκες και πρέπει κι εμείς με τη σειρά μας να βρούμε τον ρόλο και την θέση μας στον ευρύτερο χώρο του κέντρου και να συζητήσουμε όχι μόνο το τι επιδιώκουμε σε σχέση με τα δυο μεγάλα κόμματα, αλλά και το τι θέλουμε σε επίπεδο των συνεργασιών στον χώρο του κέντρου το οποίο είναι ένα πολύ μεγάλο, ακανθώδες ζήτημα, γύρω από το οποίο εκφράζεται ένας πολύ γόνιμος προβληματισμός. Εδώ θα πρέπει να πω ότι συμφωνώ απόλυτα, με τον Σταύρο Θεοδωράκη, ότι οποιαδήποτε συμφωνία με κάποιο από τα σημερινά κόμματα, θα πρέπει να γίνει επί πολιτικών και όχι επί προσώπων ή κομμάτων. Θα πρέπει να συμφωνήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε για τη χώρα και πως θα το υλοποιήσουμε και όσοι συμφωνούμε σε αυτό, είτε δεξιοί, είτε κεντρώοι ή αριστεροί, να συνεργαστούμε για να το επιτύχουμε».
Τέλος και με αφετηρία την εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην αρχηγία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επεσήμανε ότι «ο κ. Μητσοτάκης έχει εκφράσει ένα λόγο φιλελεύθερο και κεντρώο και μάλιστα πολλές φορές υπερβαίνοντας τις παραδοσιακές θέσεις της κεντροαριστεράς όσον αφορά για παράδειγμα την σχέση ιδιωτικού-δημοσίου. Ο κ. Μητσοτάκης όμως, είναι κι αρχηγός ενός κόμματος του οποίου η «διαγωγή» μέχρι τώρα, δεν προδιαθέτει ότι μπορεί να τον ακολουθήσει «εν σώματι» σε τέτοιες πολιτικές».

Add Comment