Μάξιμος για Κέντρα Διά Βίου Μάθησης, Κυπριακό, κοινωνικές δομές, ΤΕΙ Θεσσαλίας

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΗΛΩΣΗ Μ.ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ-Σ.ΚΑΛΑΦΑΤΗ

«Επιβεβλημένη η συνέχιση λειτουργίας των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης»

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο Υπεύθυνος του Τομέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Θεσσαλονίκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης, κατέθεσαν στη Βουλή ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, για τα τεράστια οικονομικά προβλήματα των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.)

Σχετικά με το θέμα, εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η κυβερνητική ανεπάρκεια δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τη λειτουργία των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ), των οποίων η λειτουργία σταματάει στις 29 Φεβρουαρίου 2016.
Η Κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της.
Πολλές εκατοντάδες είναι τα τμήματα μάθησης που λειτουργούν, τα τελευταία χρόνια, σε 235 Δήμους σε ολόκληρη την χώρα. Πάνω από 250.000 είναι οι ωφελούμενοι.
Αν και τα κέντρα χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2014-2020” κι άλλα Επιχειρησιακά Προγράμματα της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, από τα 2,11 δις ευρώ των προγραμμάτων αυτών, μόλις τα 30.000.000 κατευθύνονται στα ΚΔΒΜ.
Επιπλέον, η Κυβέρνηση καθυστέρησε την έναρξη του προγράμματος (αντί για τον Οκτώβριο το πρόγραμμα άρχισε το Δεκέμβριο) με κίνδυνο την αναστολή λειτουργίας των κέντρων. Κάτι τέτοιο θα σημάνει την πλήρη ακύρωση στην πράξη της δημόσιας, δωρεάν παρεχόμενης εκπαίδευσης ενηλίκων. Η απρόσκοπτη λειτουργία των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης είναι επιβεβλημένη, όχι μόνον για την αγορά εργασίας, αλλά και για την κοινωνική συνοχή σε περίοδο ιδίως οξύτατης οικονομικής κρίσης».

Μ.ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ:

Προϋπόθεση της λύσης η απόσυρση του κατοχικού στρατού

Νέο σκηνικό με εξελίξεις σε Μ. Ανατολή και «ενεργειακό παιχνίδι»

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κυπριακό, αν και έχει καθιερωθεί να θεωρείται ότι ‘‘δεν πουλάει επικοινωνιακά’’, ήταν και παραμένει μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την Ελλάδα και τον ελληνισμό». Τα παραπάνω τονίζει ο τομεάρχης παιδείας και θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε μήνυμά του προς τον πρόεδρο Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Δημήτρη Κατσαρό και τον πρόεδρο Συλλόγου Κυπρίων Νομού Λάρισας κ. Ντίνο Αυγουστή, με αφορμή την πρόσκλησή τους στην εκδήλωση που διοργανώνουν για το κυπριακό στην πόλη της Λάρισας.
Ο κ. Χαρακόπουλος, που οι κοινοβουλευτικές του υποχρεώσεις τον κράτησαν στην Αθήνα, συγχαίρει στο μήνυμά του τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους και το υψηλό επίπεδο των εισηγητών της εκδήλωσης. Στη συνέχεια τονίζει ότι «ιδιαίτερα σήμερα, λόγω των δραματικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, σε απόσταση αναπνοής από την Μεγαλόνησο, με την απρόβλεπτη ακόμη κατάληξη που θα έχουν, καθώς και το μεγάλο ενεργειακό παιχνίδι, στο οποίο η Κύπρος, όπως και η Ελλάδα είναι παρούσες, δημιουργούν ένα νέο σκηνικό».
Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογραμμίζει ακόμη ότι «αυτή τη στιγμή, και ενώ συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού, ο ελληνισμός σε Κύπρο και Ελλάδα οφείλει να επαγρυπνεί. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η λύση, που είναι ευχή όλων μας, προϋποθέτει την άρση των συνεπειών της τουρκικής εισβολής του 1974, την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων, και οπωσδήποτε την ισχύ του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς εκπτώσεις και εξαιρέσεις σε όλο το νησί, για όλους τους κατοίκους του».
Και καταλήγει ότι «για να επιτευχθεί τούτο πρωτίστως απαιτείται από την τουρκική ηγεσία να αποδείξει στην πράξη ότι έχει εγκαταλείψει τις ηγεμονικές της εμμονές, να αποσύρει τον κατοχικό στρατό που διατηρεί στο νησί, και να σεβαστεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διαφορετικά το όποιο σχέδιο επίλυσης θα είναι αναποτελεσματικό και θνησιγενές».

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ:

Η κρίση δεν είναι άλλοθι για κατάρρευση κοινωνικών δομών

Καθυστέρηση χρηματοδότησης ΚΔΑΠ & Παιδιών-Ατόμων με Αναπηρία

«Η κρίση δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για να καταρρεύσουν σημαντικές κοινωνικές δομές, οι οποίες στηρίζουν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, για τις οποίες επιβάλλεται η κρατική μέριμνα και η συνεχής εκδήλωση αλληλεγγύης. Στην ανάγκη η κυβέρνηση οφείλει να περικόψει δαπάνες από τομείς που αποδεδειγμένα εξακολουθεί να παρατηρείται σπατάλη προκειμένου να στηρίξει δομές που προσφέρουν ουσιαστικό κοινωνικό έργο». Τα παραπάνω αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής Λαρίσης, της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή ερώτησή που συνυπογράφει για τα προβλήματα χρηματοδότηση στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών-Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠ & Παιδιών-ΑμεΑ).
Η ερώτηση με πρώτον υπογράφοντα το βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Βασίλειο Γιογιάκα απευθύνεται στους υπουργούς Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Κουρουπλή, Εργασίας κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο και Οικονομικών κ. Ευριπίδη Τσακαλώτο. Οι ερωτώντες βουλευτές υπογραμμίζουν ότι η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των ΚΔΑΠ & Παιδιών-ΑμεΑ «διακυβεύεται λόγω της μη έγκαιρης καταβολής της προβλεπόμενης, στο πλαίσιο του προγράμματος ‘‘Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής’’, χρηματοδότησης προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα». Σύμφωνα με δημόσιες τοποθετήσεις επικεφαλής δημοτικών αρχών και εκπροσώπων των εργαζομένων στις δομές, προκύπτει ότι «εκκρεμεί η πληρωμή της πρώτης δόσης που αντιστοιχεί στο 30% του ετήσιου προϋπολογισμού και του υλοποιημένου έργου και αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2015. Αναφέρεται επίσης ότι, αν και η χρηματοδότηση των ΚΔΑΠ & Παιδιών-ΑμεΑ για την περίοδο 2015-2016 προέρχεται από τρεις πηγές (ΕΠΑΝΑΔ, ΠΕΠ, Εθνικοί Πόροι), ενδέχεται να καταβληθεί προσεχώς μόνο το σκέλος της πρώτης δόσης που χρηματοδοτείται από το ΕΠΑΝΑΔ και το οποίο αντιστοιχεί μόλις στο 15-20% του συνόλου των εγκεκριμένων παιδιών».
Οι υπογράφοντες βουλευτές σημειώνουν ότι «η προβληματική ροή της χρηματοδότησης έχει αποτέλεσμα τη μη καταβολή δεδουλευμένων πολλών μηνών στους εργαζόμενους και την αδυναμία προμήθειας επαρκών υλικών για τη σίτιση, την εκπαίδευση και τη δημιουργική ενασχόληση, με κίνδυνο να υποβαθμιστεί η ποιότητα του κοινωνικού, παιδαγωγικού έργου που επιτελείται στις δομές αυτές». Κατόπιν τούτων ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς τι προτίθενται να πράξουν «για την έγκαιρη καταβολή, από όλους τους συμμετέχοντες φορείς χρηματοδότησης, της οφειλόμενης δόσης και, στο εξής, για την απρόσκοπτη καταβολή των επόμενων δόσεων σύμφωνα με τις φάσεις υλοποίησης του έργου».

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ:

Ευελπιστώ σε συνεργασία για τα θέματα παιδείας

Πολλές δυσλειτουργίες οφείλεται σε ιδεοληψίες του χθες!

«Για τα ζητήματα που απασχολούν την εκπαιδευτική μας κοινότητα -για τα οποία μετά και την πρόσφατη ανάληψη εκ μέρους μου των καθηκόντων του Τομεάρχη Παιδείας και Θρησκευμάτων της ΝΔ ενημερώνομαι σε βάθος- ελπίζω ότι όλοι θα εργαστούμε για να υπάρξουν οι ενδεδειγμένες λύσεις». Τα παραπάνω αναφέρει σε μήνυμά του ο Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, προς τον Πρόεδρο ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Παναγιώτη Γούλα, επ’ ευκαιρία της πρόσκλησης να παραβρεθεί στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ιδρύματος.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, ο οποίος λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση, στο μήνυμά του πέραν των ευχών στον Πρόεδρο, τα μέλη του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, καθώς και στους σπουδαστές του ΤΕΙ για μια δημιουργική χρονιά, τονίζει «ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλά είναι τα συσσωρευμένα προβλήματα, τα οποία επιδείνωσε η οικονομική κρίση που ταλανίζει επί εξαετία την πατρίδα μας. Θα ήταν, ωστόσο, μισή η αλήθεια αν δεν αναγνωρίζαμε ότι σημαντικό μέρος των δυσλειτουργιών οφείλεται σε εμμονές και ιδεοληψίες του χθες, που αποδεδειγμένα συνετέλεσαν στην παρακμιακή πορεία που διολισθήσαμε για αρκετά χρόνια. Αυτές, εν τέλει, ακυρώνουν τις πολλές και αξιέπαινες προσπάθειες που συντελούνται από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας για την επικράτηση της αξιοκρατίας και την ανάδειξη της αξίας της γνώσης».
Και ο Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων της ΝΔ κατέληξε εκφράζοντας την ελπίδα του για αγαστή η συνεργασία με τη Διοίκηση του ΤΕΙ στο πλαίσιο των νέων καθηκόντων του.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΔ ΠΡΟΣ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ:

Αποσύρετε την απόφαση για τις εργαστηριακές εξετάσεις

Χιλιάδες ασφαλισμένοι θα καλύπτουν ιδίοις εξόδοις τις εξετάσεις τους

«Η μονομερής απόφαση της ανακοστολόγησης εργαστηριακών εξετάσεων οδηγεί τους συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιδιώτες εργαστηριακούς ιατρούς ανά τη χώρα σε επ’ αόριστον επίσχεση αναστολής εκτέλεσης παραπεμπτικών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., με αποτέλεσμα οι εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι του Οργανισμού είτε να πρέπει να καλύψουν ιδίοις εξόδοις τη διενέργεια σειράς εργαστηριακών εξετάσεων σε ιδιώτες, είτε να μην έχουν πρόσβαση σε απαραίτητες διαγνωστικές υπηρεσίες υγείας». Τα παραπάνω επισημαίνονται σε ερώτηση που συνυπογράφει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με βουλευτές της παράταξης, για τη τιμολόγηση διαγνωστικών εξετάσεων αποζημιούμενων από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Η ερώτηση με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Βασίλειο Γιόγιακα, προς τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, αναφέρει συγκεκριμένα ότι με απόφασή του «μειώνονται μεσοσταθμικά κατά 43% οι τιμές 51 διαγνωστικών εξετάσεων για τις οποίες οι ιδιώτες πάροχοι αποζημιώνονται από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης μεταξύ του Οργανισμού και των ιδιωτών παρόχων του. Κατ’ εφαρμογή της παραπάνω απόφασης από τις 2 Φεβρουαρίου 2016 άρχισαν να εκδίδονται από το σύστημα της ΗΔΙΚΑ παραπεμπτικά ιατρικών εργαστηριακών εξετάσεων όπου εμφανίζονται οι νέες τιμές αποζημίωσης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.».
Σύμφωνα, όμως, «με επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς του ιατρικού κλάδου, η μεσοσταθμική μείωση της αποζημίωσης των ιδιωτών παρόχων από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. βρίσκεται κάτω από το όριο ασφαλούς εκτέλεσης πολλών εργαστηριακών εξετάσεων, διακυβεύοντας έτσι την ποιότητα των διαγνωστικών υπηρεσιών υγείας. Η ανελαστικότητα του κόστους διεξαγωγής άρτιων εργαστηριών εξετάσεων καθορίζεται κυρίως από τη σημαντική αύξηση του λειτουργικού κόστους των ιδιωτικών εργαστηρίων -παράλληλα με τη διατήρηση των τιμών των εργαστηριακών εξετάσεων στο ίδιο επίπεδο τις τελευταίες δυόμισι δεκαετίες- και από τη συρρίκνωση των εσόδων των εργαστηρίων λόγω της επιβολής των μηχανισμών clawback» και rebate, της παρακράτησης ποσοστού 10% αλλά και της μη καταβολής αποζημίωσης για όλους τους μήνες ανά έτος. Ο περαιτέρω εξορθολογισμός της δημόσιας δαπάνης για την εργαστηριακή κάλυψη, δίχως αυτός να αποβεί εις βάρος της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και εν τέλει των ασφαλισμένων, θεωρείται εφικτός μέσω της πλήρους εφαρμογής των συνταγογραφικών αριθμητικών ορίων και του ελέγχου της προκλητής ζήτησης γενικότερα».
Ο κ. Χαρακόπουλος και οι συνυπογράφοντες βουλευτές καταλήγοντας ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό εάν προτίθεται να αποσύρει την απόφαση για τη μείωση των τιμών των εργαστηριακών εξετάσεων, και επίσης εάν και πότε θα εφαρμόσει τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία όρια αναγραφής εξετάσεων ανά κατηγορία ιατρικής πράξης και ανά ειδικότητα από την ΗΔΙΚΑ.

Add Comment