Κατσιαντώνης: Πρόληψη προκειμένου να μη χαθεί η απαλλαγή VISA προς ΗΠΑ

Γιώργος Κατσιαντώνης

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γ. Κατσιαντώνης σχετικά με το καθεστώς απαλλαγής έκδοσης VISA για ταξιδιώτες προς τις ΗΠΑ. Οι εξελίξεις με το μεταναστευτικό/προσφυγικό ενισχύουν την ανησυχία των ΗΠΑ για το καθεστώς αυτό και απαιτούν εγρήγορση του Υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να μη θεωρηθεί λόγος άρσης της απαλλαγής.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Κ. Υπουργέ,
θα γνωρίζετε ασφαλώς πως από τις 05.04.2010 η χώρα μας, έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα απαλλαγής από Βίζα για οποιονδήποτε επιθυμεί να ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Από την ημερομηνία εκείνη, οι Έλληνες υπήκοοι μπορούν να ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για τουριστικούς ή επαγγελματικούς λόγους χωρίς βίζα. Θα ενθυμήστε ασφαλώς την ταλαιπωρία που υφίστατο ο πολίτης που επιθυμούσε να ταξιδέψει στη φίλη και σύμμαχο χώρα προηγουμένως.
Προσφάτως, συνελήφθησαν πέντε Σύριοι πολίτες στην Κόστα Ρίκα, έχοντας στην κατοχή τους πλαστά ελληνικά διαβατήρια γεγονός που δεν αντιμετωπίστηκε ευμενώς από τις αμερικανικές αρχές. Επίσης η χαλαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε το θέμα των μεταναστών αναφορικά με τα ταξιδιωτικά έγγραφα, αποτελεί το μίνιμουμ της εγγύησης που παρέχει η χώρα μας στα πλαίσια της ασφάλειας και επιτήρησης.
Είναι προφανές ότι θεωρείται μέγιστης σημασίας ο εντοπισμός και η καταγραφή όλων των υπόπτων για σχέσεις ή ενεργή συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Τα μέτρα που συνίστανται στη καταγραφή των δεδομένων των αιτούντων άσυλο, καταγραφή των παρανόμως εισερχομένων μεταναστών και τη δημιουργία καταλόγου με τους αλλοδαπούς που έχουν καταδικαστεί στην ΕΕ δεν είναι επαρκή, πρέπει όχι μόνο να ενισχύονται τα κατασταλτικά μέτρα (υπό την έννοια της απόρριψης ή της απόσυρσης – ανάκλησης του καθεστώτος διεθνούς προστασίας) αλλά να καθιερωθούν προληπτικοί έλεγχοι ασφαλείας κατόπιν μιας γενικευμένης διασύνδεσης των υπηρεσιών ασφαλείας και διασυνοριακής φύλαξης με άμεσο στόχο σε εθνικό επίπεδο, την προώθηση της προσβασιμότητας των βάσεων αυτών σε αστυνομικές αρχές, με τη δέουσα προσοχή, ώστε τα μέτρα να μη στερούνται της αναγκαίας βάσης αναλογικότητας και να μη μετατρέπουν στην ουσία κάθε αλλοδαπό σε ύποπτο, δυνητικά τρομοκράτη ή εγκληματία.
Θα γνωρίζετε φαντάζομαι επίσης πως η χώρα μας αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε τριανταήμερη περίοδο επιτήρησης από τις αμερικανικές αρχές και αυτό διότι μας έχει δοθεί μία ευκαιρία ουσιαστικά παραμονής στον πολιτισμό που απολαμβάνουν οι υπόλοιπες 29 Ευρωπαϊκές χώρες που εκμεταλλεύονται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Δεν πρέπει να σφάλει κανείς, θεωρώντας πως πρόκειται για μια τυπικότητα από πλευρά της Αμερικανικής κυβέρνησης αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό πως μετά την περίοδο που ήδη διανύουμε, η προνομιούχα θέση μας, απλώς θα χαθεί.
Πέραν λοιπόν της γενικότερης απαξίας με την οποία μας αντιμετωπίζουν πλέον οι περισσότερες χώρες του πολιτισμένου δυτικού κόσμου, διατρέχουμε ένα παρόντα κίνδυνο που θα επηρεάσει τόσο το ήδη τρωθέν κύρος της χώρας όσο και τα συμφέροντα των πολιτών αυτής που απολάμβαναν αυτού του δικαιώματος.

Ερωτάται ο κ Υπουργός Εξωτερικών

Ποια προληπτικά μέτρα έχετε λάβει για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ισλαμικής τρομοκρατίας και γενικότερα, σε ποιο βαθμό υφίσταται συνεργασία και συντονισμός μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών του Κράτους, γιατί δεν έχετε προβεί ακόμη στην καταγραφή των υπόπτων για τρομοκρατία σε «on line» βάσεις δεδομένων και ακόμα, τι σκοπεύετε να κάνετε προκειμένου να μην χαθεί αυτό το χρησιμότατο δικαίωμα που έχουν επί πενταετία απολαύσει οι μετακινούμενοι στις ΗΠΑ πολίτες, διατηρώντας παράλληλα την αξιοπιστία τόσο των ελέγχων όσο και της χώρας συνολικά σε υψηλό επίπεδο, δίχως να καταφύγετε σε κορώνες διαμαρτυρίας κατά των μεθόδων που δήθεν εφαρμόζει ο δυτικός ιμπεριαλισμός αλλά αντιλαμβανόμενος το μέγεθος του επικείμενου εξευτελισμού της πατρίδας μας.

Ο ερωτών Βουλευτής

Γεώργιος Κατσιαντώνης

Add Comment