Ερώτηση Κέλλα για αποκρατικοποιήσεις

“ΟΙ ΙΔΕΟΛΗΨΙΕΣ ΣΑΣ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ”

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, κατέθεσε μαζί με άλλους συναδέλφους του, – με πρώτο υπογράφοντα τον συντονιστή Οικονομικών της ΝΔ, βουλευτή Ν. Φθιώτιδας, κ. Χρήστο Σταικούρα – ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα την “Εξέλιξη του Προγράμματος Αποκρατικοποιήσεων και Αξιοποίησης Περιουσίας του Δημοσίου”.

«Αν και χρειάστηκε ένας ολόκληρος χρόνος και μια καταστροφική καθοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας, ώσπου η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, να παραδεχτεί την αναγκαιότητα των αποκρατικοποιήσεων, δυστυχώς ακόμη και τώρα, τα έσοδα από αυτές είναι εκτός στόχων, αφού τόσο οι ιδεοληψίες κορυφαίων στελεχών, όσο και η δυσπιστία των επενδυτών, έχουν επιδεινώσει το οικονομικό κλίμα και οι προβλέψεις για το μέλλον, είναι δυσοίωνες. Σήμερα ολόκληρη η χώρα, πληρώνει ακριβά την αλαζονεία, τις ιδεοληψίες και την ανικανότητα της πιο επικίνδυνης Κυβέρνησης που γνώρισε αυτός ο τόπος», ήταν οι χαρακτηριστικές δηλώσεις του Λαρισαίου πολιτικού.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών:

Οι αποκρατικοποιήσεις, όπως έχει πολλές φορές αποδειχθεί, μπορούν να συμβάλουν στην εισαγωγή τεχνογνωσίας, στον εκσυγχρονισμό και στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των επιχειρήσεων, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας.
Παράλληλα, μπορούν να έχουν και ταμειακά οφέλη συντελώντας στον περιορισμό των δανειακών αναγκών του Δημοσίου και, τελικά, στη μείωση του δημοσίου χρέους μεσοπρόθεσμα.
Πλέον και η Κυβέρνηση της Αριστεράς, όπως αποτυπώνεται και στην Εισηγητική Έκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2016, σε αντίθεση με ότι επί χρόνια υποστήριζε, αναφέρεται στα «πολλαπλά οφέλη» των αποκρατικοποιήσεων για την Ελληνική οικονομία, με πρώτο στην καταγραφή, «την άμεση μείωση του δημοσίου χρέους» (σελ. 141).
Δυστυχώς όμως, τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου, παρά τις προσπάθειες του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), είναι πενιχρά.
Η Κυβέρνηση, και σε αυτό το πεδίο, είναι «εγκλωβισμένη» ανάμεσα στις ιδεοληψίες της και στην επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, που η ίδια προκάλεσε.
Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις το 2015 υστερούν τόσο έναντι του 2014 όσο και έναντι των αρχικών αλλά και των μεταγενέστερων, δυσμενέστερων, εκτιμήσεων για το 2015.

Είναι προφανές ότι οι Κυβερνητικές αμφισημίες και η πολυγλωσσία επί του θέματος, οδηγούν πολλές επενδύσεις είτε στην ακύρωση είτε στην «κατάψυξη».

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1ον. Γιατί δεν επιτεύχθηκε ο στόχος των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις το 2015, όπως αποτυπώνεται στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2016;

2ον. Δεδομένων πλέον των αποκλίσεων για το 2015, εξακολουθεί να ισχύει ο στόχος επίτευξης εσόδων ύψους 1.993 εκατ. ευρώ το 2016;

3ον. Δεδομένων των συνεχών, δημόσιων, αντιπαραθέσεων και αντεγκλήσεων Υπουργών της Κυβέρνησης με το ΤΑΙΠΕΔ (με τελευταίες αυτές που αφορούν τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ), σε ποιά κατάσταση και φάση υλοποίησης βρίσκονται οι ακόλουθοι διαγωνισμοί περιουσιακών στοιχείων, οι οποίοι, σύμφωνα με την Εισηγητική Έκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2016, ήταν σε εξέλιξη:
Πώληση του 100% των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ.
Διαγωνισμός της πώλησης του 66% της ΔΕΣΦΑ ΑΕ.
Πώληση του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.
Πώληση του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.
Πώληση του 100% των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ.
Πώληση του 100% των μετοχών της ΕΕΣΣΤΥ ΑΕ.
Πώληση μετοχών στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» (30% ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, από το σύνολο του 55% του Ελληνικού Δημοσίου).
Παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της Ομάδας τουριστικών λιμένων Αλίμου, Νέας Επιδαύρου, Ύδρας και Πόρου.
Πραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των Μαρίνων Χίου και Πύλου.
Αξιοποίηση έκτασης στη Σαμπάριζα Ερμιόνης.
Αξιοποίηση του ακινήτου Castelo Bibelli στην Κέρκυρα.
Αξιοποίηση ολυμπιακών ακινήτων στο Γουδί και στο Μαρκόπουλο Αττικής.
Αξιοποίηση ακινήτων στην Πλάκα Αθήνας.
Αξιοποίηση 14 ακινήτων ανά την επικράτεια, κατάλληλων για τη δημιουργία μικρών ξενοδοχειακών μονάδων.
Αξιοποίηση ακινήτων σε πόλεις του εξωτερικού.
Αξιοποίηση ανά την επικράτεια μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δημοπρασιών.

Add Comment