Δηλώσεις βουλευτών νομού Λάρισας για την ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος

26-01-16_olokaytoma

ΔΗΛΩΣΗ ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

Η 27Η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί (με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων τον Ιανουάριο του 2004) ως διεθνής ημέρα μνήμης και τιμής για τους Έλληνες Εβραίους που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά και για όσους με μοναδική αλληλεγγύη και αυταπάρνηση έσωσαν συμπολίτες τους από βέβαιο θάνατο. Την ημέρα αυτήν κάθε χρόνο, τιμούμε την μνήμη όχι μόνο των Ελλήνων Εβραίων που αφανίστηκαν από τους ναζί αλλά και την μνήμη των Ελλήνων πολιτών που έσωσαν τους συμπολίτες τους βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους.
Το σύνολο των Εβραίων που θανατώθηκαν από την άνοδο του Ναζιστικού Κόμματος στην εξουσία μέχρι την κατάρρευσή του ανέρχεται σε 6 περίπου εκατομμύρια. Πρόκειται για το «Ολοκαύτωμα» τη μεγαλύτερη γενοκτονία της παγκόσμιας ιστορίας.
Εκτός των 6 εκατομμυρίων Εβραίων της Ευρώπης, από τις ναζιστικές δυνάμεις θανατώθηκαν και χιλιάδες αγωνιστές της Αντίστασης, μεταξύ των οποίων Έλληνες και Ελληνίδες, όπως επίσης και 1 εκατομμύριο Ρομά, 250.000 φυσικά ή διανοητικά ανάπηροι και 9.000 ομοφυλόφιλοι.
Ανάμεσα στα 6 εκατομμύρια Εβραίους της Ευρώπης, που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, 67.151 ήταν Έλληνες συμπολίτες μας, άνδρες, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι. Από τις διώξεις και τον θάνατο δεν ξέφυγαν ούτε και όσοι είχαν διατελέσει Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου στην εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης.
Το «Ολοκαύτωμα» λοιπόν μας υπενθυμίζει ότι οι προκαταλήψεις είναι ο χειρότερος σύμβουλος, ειδικά σε μια περίοδο όπου η οικονομική κρίση εκτρέφει την μισαλλοδοξία, τον εθνικισμό, τον σκοταδισμό, την ίδια την βία.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΓΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΕΒΡΑΙΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ: Το Ολοκαύτωμα ματωμένο σύμβολο για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις!
Να αντλούμε διδάγματα για να μη ζήσουμε πάλι την ίδια φρίκη

«Η επιβολή πολιτικών που ενισχύουν τις διακρίσεις, από κυβερνήσεις που τρέμουν μπροστά στην άνοδο λαϊκιστικών, ξενοφοβικών, έως και φιλοναζιστικών μορφωμάτων, δείχνει ότι έχουμε εισέλθει σε μια νέα εποχή, που τα ’‘τέρατα’’, που θεωρούσαμε νεκρά, έχουν αρχίσει και πάλι να ξυπνούν. Γι’ αυτό και απαιτείται η κινητοποίηση όλων όσων πιστεύουν στις αρχές της δημοκρατίας και της ελευθερίας, ώστε να αναστρέψουμε τώρα, που είναι ακόμη σχετικά νωρίς, κάθε παρέκκλιση που ακυρώνει αυτές τις αρχές. Κι αυτός είναι ο σημαντικότερος φόρος τιμής στους μάρτυρες του Ολοκαυτώματος!». Τα παραπάνω τονίζει σε μήνυμά του ο Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας κ. Μώρις Μαγρίζο, με αφορμή τις εκδηλώσεις για την Εθνική Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.
Ο κ. Χαρακόπουλος, ο οποίος λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων δεν κατέστη δυνατόν να παραστεί στις εκδηλώσεις, αναφέρει ακόμη στο μήνυμά του ότι «η Γενοκτονία των Εβραίων θα παραμείνει ένα ανεξίτηλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας αλλά και ένα ματωμένο σύμβολο για όσους πιστεύουν και αγωνίζονται για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις, που προέρχονται από θρησκευτική, εθνική ή όποια άλλη ταυτότητα». Και συνεχίζει τονίζοντας ότι «σήμερα, λοιπόν, οφείλουμε να θυμόμαστε και να τιμούμε όσους μαρτύρησαν και χάθηκαν, ως θύματα ενός αρρωστημένου σχεδίου. Και πάνω από όλα να αντλούμε τα απαραίτητα διδάγματα για να μην ξαναζήσουμε, με την οποιαδήποτε μορφή τους, ανάλογα γεγονότα».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ: ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ – ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ

Στην ανάγκη αποτροπής ολοκληρωτικών σχεδίων και ενδυνάμωσης της λειτουργίας της δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρθηκε σε μήνυμά του προς την Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας και τον Πρόεδρό της, κ. Μώρις Μαγρίζο, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Χρήστος Κέλλας, με αφορμή τις εκδηλώσεις για την Εθνική Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.
«Αν θέλουμε να αποδώσουμε τις πρέπουσες τιμές στα θύματα του Ολοκαυτώματος, οφείλουμε να συμφωνήσουμε, οφείλουμε να παραδεχθούμε και να καταλήξουμε σε έναν κοινό βηματισμό, που θα μας βοηθήσει όλους, ως κοινωνία, να πάμε ένα βήμα μπροστά.
Να αποφασίσουμε τώρα πως δεν φτάνουν μόνο οι καταδίκες. Οφείλουμε όλοι μας να προστατεύσουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς, να αναδείξουμε και πάλι την πολιτική ως ανώτερη ανθρώπινη δημοκρατική διαδικασία, απομονώνοντας όλα τα απολυταρχικά μορφώματα, όλα τα ναζιστικά απομεινάρια του χθες.
Να συμφωνήσουμε τώρα πως όλα λύνονται με διάλογο, σχέδιο και αμοιβαίες υποχωρήσεις. Είτε μιλάμε για την ίδια κοινωνία, είτε για κοινωνίες διαφορετικών χωρών.
Το χρωστάμε στη μνήμη όλων όσων υπέστησαν τη βαρβαρότητα του πολέμου, τη φρίκη του Ναζισμού.
Να βάλουμε φρένο, σήμερα, στα ανατριχιαστικά σχέδια που εκπορεύονται από ορισμένες χώρες και τα οποία, με αφορμή το προσφυγικό, θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε χαρακτηριστικά ο Λαρισαίος πολιτικός, ο οποίος δεν παρέστη στις εκδηλώσεις, λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων.

Add Comment