Σαρακατσάνικα τραγούδια με τον Αριστείδη Παρλάντζα

CD ΓΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ

Του Γιάννη Μουκίδη

Όμορφη και αξιέπαινη η πρωτοβουλία, που αποβλέπει στην ενίσχυση του έργου του Συλλόγου Σαρακατσαναίων επαρχίας Ελασσόνας, και ειδικότερα στην οικονομική βοήθεια για την συντήρηση του παραδοσιακού Σαρακατσάνικου Οικισμού, που βρίσκεται λίγο έξω από την Ελασσόνα(…κοντά στο Μικρό Ελευθεροχώρι), του Οικισμού που δημιουργήθηκε παλαιότερα, μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Leader».
Οι ίδιοι οι Σαρακατσαναίοι της περιοχής τον αποκαλούν «Καλύβες», αφού αποτελείται από παραδοσιακές καλύβες, αναβιώνοντας την παλαιά εποχή των Σαρακατσαναίων.


Η χαρακτηριστική ευαίσθητη φωνή του Αριστείδη Παρλάντζα, κάνει την δική της αναδρομή στο Σαρακατσάνικο τραγούδι, σε CD που κυκλοφόρησε πρόσφατα, με επιλεγμένα παραδοσιακά κομμάτια, που, αν μη τι άλλο, ξυπνούν μνήμες και θύμησες από τα παλιά, για Σαρακατσάνους, και γενικότερα για τους φίλους της παράδοσης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Αριστείδης Παρλάντζας είναι πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων επαρχίας Ελασσόνας, και οδηγός του ΕΚΑΒ(εργαζόμενος στο Κ.Υ. Ελασσόνας).
Τα 16 επιλεγμένα παραδοσιακά τραγούδια, που ακούγονται στο CD είναι:
Με βλέπεις ξένε που γελώ / Διψούν οι κάμποι για δροσιά / Να σ΄ έβρισκα πουλάκι / Κάτω στον Άγιο Θόδωρο / Φεγγάρι μου λαμπρό / Δώδεκα χρόνια στο στρατό / Αγγελικούλα του παπά / Μικρούλα μου ποιόν αγαπάς / Κάτω στην Ανατολή / Ενύχτωσε και βράδιασε / Βασιλικός εμύρισε / Μια πέρδικα παινεύτηκε / Εγώ καθόμουν και έπλεγα / Σε περιβόλι μπαίνω / Χρυσή μου την παρέα / Με γέλασε μια χαραυγή.
Οι μουσικοί που συνόδευσαν τον Αριστείδη Παρλάντζα είναι:
Σπύρος Μποκόρος(κλαρίνο), Παύλος Τσιούγκος(βιολί), Κώστας Παπαδημητρίου(λαούτο), Νίκος Καρατάσιος(τουμπερλέκι).
Στο CD που εκδόθηκε, η ηχογράφηση έγινε από το «Digital Master Studio»(στην Λάρισα).
Πληροφορίες για την διάθεση του CD δίδονται από τον ίδιο τον δημιουργό του κ. Αριστείδη Παρλάντζα, στο τηλέφωνο 6973 750779 .

Add Comment