Επίσκεψη του επικεφαλής της «Οικολογικής Θεσσαλίας» στην 5η Υ.ΠΕ.

ΠΟΥΤΣΙΑΚΑΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΕ

Ο επικεφαλής της περιφερειακής κίνησης «Οικολογική Θεσσαλία» Νίκος Πουτσιάκας, επισκέφτηκε την 5η Υ.ΠΕ., όπου συναντήθηκε με τον Διοικητή Κ. Νέστωρα Αντωνίου, ενόψει της ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016 με θέμα την Υγεία.
Κατά τη συνάντηση, ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της Υγείας στην περιφέρεια Θεσσαλίας, τα προβλήματα που υπάρχουν και οι τρόποι αντιμετώπισής τους.
Από τη συζήτηση προέκυψε η διαπίστωση ότι ο τομέας της υγείας αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα και η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη ιδιαίτερα σε αυτή τη μεταβατική φάση που διανύουμε, καθώς έχει αλλάξει ο προσανατολισμός του συστήματος περίθαλψης και η εφαρμογή της νέας πολιτικής απαιτεί κάποιο χρονικό διάστημα για να εφαρμοστεί.
Τα σημαντικότερα προβλήματα, που αναδείχθηκαν κατά τη συνάντηση είναι:
1.Το θέμα της υποστελέχωσης, το οποίο οφείλεται στον μεγάλο αριθμό αποχωρήσεων, καθώς οι αναπληρώσεις καλύπτουν μόνο το 1/5 των περιπτώσεων.
2.Τα κενά του νομοθετικού πλαισίου, αναφορικά με την ανασυγκρότηση των υπηρεσιών που εν τέλει είναι στην πράξη συγκρότηση, καθώς η προηγούμενη δομή δεν είχε ως προτεραιότητα την πρωτοβάθμια φροντίδα, άρα προκύπτει ένα κενό το οποίο πρέπει να καλυφθεί από την αρχή με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε προμήθειες υλικών και μέσων.
3.Η έλλειψη συντονισμού τόσο των υπηρεσιών του τομέα της υγείας, όσο και αυτών της Αυτοδιοίκησης, αφού απέχουμε σημαντικά από μια οργανωτική πληρότητα, με αποτέλεσμα να μην προσφέρονται ολοκληρωμένες υπηρεσίες.
Από την πλευρά της «Οικολογικής Θεσσαλίας», έγινε ιδιαίτερη μνεία τόσο στο οργανωτικό ζήτημα και στην αποτελεσματική πληροφόρηση όσο και στο θέμα της πρόληψης το οποίο είναι καίριας σημασίας, αλλά και σε μια σειρά άλλων παραμέτρων.
Επίσης, επισημάνθηκε ότι το θέμα της υγείας δεν περιορίζεται μόνο στην λειτουργία των μονάδων όλων των βαθμίδων περίθαλψης, αλλά είναι ένα ευρύτερο κοινωνικό ζήτημα, πολυδιάστατο και πολυσύνθετο και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Πρέπει, το συντομότερο δυνατόν να εκπονηθεί ένας οδικός χάρτης για την υγεία με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων και προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί αυτό είναι η οργανωμένη και συστηματική αντιμετώπιση του ζητήματος με ολοκληρωμένο τρόπο.
Η Περιφερειακή Αρχή ανέλαβε μια αξιόλογη πρωτοβουλία, φέρνοντας το θέμα προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά, για μια ακόμη φορά, δεν έχει υποβάλει κάποια εισήγηση, τουλάχιστον έως αυτή τη στιγμή, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο πάνω στο οποίο θα συζητηθεί και θα διατυπωθούν οι προτάσεις
Με τη διαδικασία που επιλέγει, καθιστά το εγχείρημα θνησιγενές και απαξιώνει την όποια προσπάθεια πρόκειται να αναληφθεί.
Το ύψιστης σημασίας θέμα της υγείας, σε μια εποχή ένδειας πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω μιας διοικητικο–οργανωτικής αναδιάρθρωσης με εξοικονόμηση πόρων και παράλληλη βελτίωση τις παρεχόμενων υπηρεσιών.

Add Comment