ΔΕΗ

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να ανακληθεί το λουκέτο της ΔΕΗ στον Τύρναβο!

Την ανάκληση της απόφασης για «λουκέτο» στο υποπρακτορείο της ΔΕΗ στον Τύρναβο ζητά με ερώτησή του στη βουλή ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Η ερώτηση του Θεσσαλού πολιτικού προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη -μετά από ενημέρωση που είχε από το δήμαρχο Τυρνάβου κ. Παναγιώτη Σαρχώση- έχει ως εξής:
«Ανησυχία έχει προκαλέσει στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου η είδηση της μετακίνησης στη Λάρισα, με απόφαση του ΔΕΔΔΗΕ, των δύο τεχνικών του υποπρακτορείου της ΔΕΗ στην έδρα του συγκεκριμένου δήμου, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι μετά από 40 χρόνια λειτουργίας αυτό βάζει λουκέτο! Σήμερα το συγκεκριμένο υποπρακτορείο είναι στελεχωμένο με δύο τεχνικούς για την συντήρηση των δικτύων και την έκτακτη κάλυψη των βλαβών, ενώ καλύπτει την γεωγραφική περιοχή του δήμου Τυρνάβου, 15 δημοτικές κοινότητες του δήμου Ελασσόνας, καθώς και τα χωριά του πρώην δήμου Ποταμιάς.
Στα όρια των περιοχών αυτών υπάρχουν χιλιάδες οικίες, αλλά και βιομηχανικές-βιοτεχνικές δραστηριότητες, καθώς και αρδευτικές παροχές, που στηρίζουν μια σοβαρή αγροτική και εν γένει παραγωγική δραστηριότητα.
Αν τελικώς επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για το κλείσιμο του υποκαταστήματος από τον ΔΕΔΔΗΕ, οι συνέπειες θα είναι αρνητικές. Οι παραπάνω δυσοίωνες εξελίξεις έχουν προκαλέσει τη δικαιολογημένη αντίδραση κατοίκων και φορέων της ευρύτερης περιοχής, που προσδοκούν σε ακύρωση της λανθασμένης απόφασης, και απαιτούν τη συνέχιση της λειτουργίας του υποπρακτορείου στον Τύρναβο, ενώ η δημοτική αρχή προσφέρεται να παράσχει δωρεάν στέγαση».
Κατόπιν τούτων ο κ. Χαρακόπουλος ρωτά τον ο αρμόδιο υπουργό:
1.Υπάρχει πράγματι ειλημμένη απόφαση για την κατάργηση του υποπρακτορείου της ΔΕΗ στον Τύρναβο; Αν ναι, ποιοι είναι οι συγκεκριμένοι λόγοι;
2.Προτίθεστε να επανεξετάσετε την παραμονή του υποπρακτορείου, ώστε να μην πληγεί η τοπική κοινωνία και η οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή;

Μπαργιώτας: «Κλείνει οριστικά το τεχνικό τμήμα του ΔΕΔΔΗΕ στον Τύρναβο;»

Στις αρχές του 2014 υπήρξε η πληροφορία ότι η Διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ αποφάσισε το κλείσιμο –μεταξύ άλλων τμημάτων- του τεχνικού τμήματος στον Τύρναβο. Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, η ΔΕΔΔΗΕ δεσμεύτηκε ότι δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες. Ωστόσο, στις 13/01/2015 αιφνιδιαστικά και δίχως ενημέρωση οι δύο τεχνικοί του κλιμακίου του Τυρνάβου ειδοποιήθηκαν να παρουσιαστούν στις 18/01/2016 στη Λάρισα. Στην πράξη, δηλαδή, καταργείται σιωπηλά το κλιμάκιο της περιοχής μετά από 40 περίπου χρόνια λειτουργίας.
Το συγκεκριμένο τμήμα επιλαμβάνεται της συντήρησης του δικτύου της ΔΕΗ και της αντιμετώπισης βλαβών. Εξυπηρετεί όλη την επαρχία του Τυρνάβου και την ευρύτερη περιοχή του πρώην Δήμου Ποταμιάς (Ελασσόνας) και καλύπτει 7000 οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, 150 βιοτεχνικές παροχές και 1000 αρδευτικές παροχές. Οι τελευταίες αφορούν σε δυναμικές καλλιέργειες (αμπέλια, δενδροκομεία). Ειδικά, την καλοκαιρινή περίοδο η παρουσία του κλιμακίου είναι άκρως απαραίτητη, καθώς η καθυστέρηση στην αποκατάσταση βλαβών μπορεί να οδηγήσει σε ανυπολόγιστη οικονομική ζημία για τους αγρότες της περιοχής. Η εξυπηρέτηση των καταναλωτών θα γίνεται εφεξής μόνο από την υπηρεσία στη Λάρισα, η οποία είναι επίσης υποστελεχωμένη. Συνέπεια αυτού θα είναι η αύξηση των χρόνων αποκατάστασης, το οποίο δημιουργεί αλυσιδωτά προβλήματα σε χιλιάδες νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες, ενώ παράλληλα η μη συντήρηση του δικτύου εγκυμονεί κινδύνους πρόκλησης πυρκαγιών. Να σημειωθεί δε ότι η εξυπηρέτηση από το τεχνικό κλιμάκιο υπήρξε υποδειγματική, όπως μαρτυρά σύσσωμη η τοπική κοινωνία, και το κόστος λειτουργίας του εν λόγω τεχνικού τμήματος είναι μηδαμινό. Μάλιστα, ο Δήμος Τυρνάβου προτίθεται να καλύψει το όποιο υπερβάλλον κόστος και να παρέχει δωρεάν στέγη. Με ερώτησή του ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, κ. Κώστας Μπαργιώτας, ρωτά τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας: α) Είναι σε γνώση σας και συμφωνείτε με την απόφαση του ΔΕΔΔΗΕ για το οριστικό κλείσιμο του τεχνικού τμήματος της ΔΕΗ στην περιοχή του Τυρνάβου; Εξετάζετε το ενδεχόμενο διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς και ανάκλησης της εν λόγω απόφασης;, β) Δεσμεύεστε ότι δεν θα ακολουθήσει οριστικό κλείσιμο των αντίστοιχων τμημάτων και σε άλλους Δήμους του Νομού Λάρισας;

Θέματα #Μπαργιώτας #ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ