Οι θέσεις του Ν. Παπαδόπουλου για αγροτικά, ασφαλιστικό, μικρομεσαίους

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Για τις θέσεις της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου, οι οποίες ταυτίζονται, ενημερώνει ο βουλευτής Λάρισας Νίκος Παπαδόπουλος με σημειώματα για τα αγροτικά, το ασφαλιστικό και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, προκειμένου να αποφευχθεί η παραπληροφόρηση που διακινείται τις τελευταίες ημέρες, όπως δήλωσε στα ΜΜΕ.

ΠΑΚΕΤΟ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗ

Το «πακέτο Χατζηγάκη» (για όσους έχουν μνήμη χρυσόψαρου ο κ.Χατζηγάκης ορκίστηκε υπουργός στις 7 Ιανουαρίου 2009 στην κυβέρνηση Σαμαρά) του οποίου την υπογραφή φέρει, κρίθηκε παράνομο από την Ευρωπαϊκή επιτροπή και το Ευρωπαϊκό δικαστήριο.
1.δεν υπάρχει τελική απόφαση ανάσχεσης από την Ε.Ε.
2.σε περίπτωση που γίνει η ανάσχεση, δεν θα αφορά ποσά ήσσονος σημασίας καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό αγροτών δεν έχει λάβει πάνω από 100 ευρώ.
3.καμία ανάσχεση δεν θα γίνει από το «τσεκ» πληρωμής της προκαταβολής και τέλος εάν καταλήξει να γίνει η ανάσχεση παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης (και με τις ευλογίες της αντιπολίτευσης) θα γίνει σε βάθος χρόνου έτσι ώστε να μην είναι επιβαρυντική για τον αγροτικό κόσμο

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ πλήρωσε μέχρι τώρα στους αγρότες των ορεινών περιοχών της χώρας άλλα 100 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης του 2015 και άλλα 100 εκατ. ευρώ για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και το Πρόγραμμα Αλιείας. Δηλαδή συνολικά 200 εκατ. ευρώ. 
Όπως είχαμε υποσχεθεί, με το κλείσιμο της χρονιάς κλείνουμε και όλες τις παλιές εκκρεμότητες και οφειλές που ταλαιπωρούσαν τους αγρότες ακόμα και από το 2008. 
Συνολικά οι πληρωμές του Δεκέμβρη ξεπέρασαν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, φτάνοντας κοντά στα 1,7 δις. ευρώ. Αν, δε, προσθέσουμε και την καταβολή των επιδομάτων του ΟΓΑ, τότε το συνολικό ποσό πλησιάζει τα 2 δις. ευρώ. Στοχεύουμε σε μια σειρά αναπτυξιακών πρωτοβουλιών με στόχο:
την χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα. Ξεκινάμε με την «κάρτα του αγρότη».
την αξιοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΠΑλ συνολικής επενδυτικής δαπάνης 6,5 δις. ευρώ.
την διευκόλυνση της συλλογικής οργάνωσης των αγροτών, με την ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου για τους συνεταιρισμούς.
την στήριξη των νέων αγροτών. 

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Έχουν πολλάκις διαπιστωθεί οι στρεβλώσεις και τα προβλήματα που παρουσιάζει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας, το οποίο δυστυχώς χαρακτηρίζεται από τον πολυκερματισμό και τη δαιδαλώδη νομοθεσία (που συχνά καθιστά αδύνατη ακόμα και την υπαγωγή στην ασφάλιση του ορθού φορέα), την άνιση μεταχείριση των ασφαλισμένων (το ύψος της ασφαλιστικής προστασίας των οποίων εξαρτάται όχι μόνο από την απασχόληση ή την ιδιότητα που αποκτούν αλλά και από την ημερομηνία υπαγωγής στην ασφάλιση) αλλά και από την πλήρη έλλειψη μηχανοργάνωσης. Και έχει πλέον διαφανεί ότι οι επιπτώσεις της προπεριγραφείσας παθογένειας πλήττουν πρωτίστως τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους που, λόγω της πολυπλοκότητας και του κατακερματισμού της νομοθεσίας, δεν ενημερώνονται ορθά για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους και είτε χάνουν τη δυνατότητα απόλαυσης των δικαιωμάτων τους είτε καλούνται να καταβάλλουν υπέρογκα ποσά ακόμα και στις περιπτώσεις που το δικαίωμά τους ουδέποτε έλαβε χώρα αλλά ματαιώθηκε οριστικά.
Και για τους ανωτέρω λόγους έχει επισημανθεί η επιτακτική ανάγκη ουσιαστικής μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης της χώρας, προκειμένου να εισαχθούν – για πρώτη φορά – ενιαίοι κανόνες ασφάλισης, εισφορών και παροχών και να διαμορφωθούν όροι ισότιμης και δίκαιης απόλαυσης των σχετικών δικαιωμάτων από όλους.
Ο Ν. 3863/2010 διατηρούσε όλες τις στρεβλώσεις του προηγούμενου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, καθώς αφενός διατηρούσε τις καταστατικές διατάξεις κάθε επιμέρους ΦΚΑ ως προς επιμέρους στοιχεία υπολογισμού της σύνταξης, περαιτέρω δε, δεδομένης της μεγάλης μεταβατικότητας που προέβλεπε, διαιώνιζε το πρόβλημα της ανισότητας και της διαφοροποίησης των ασφαλισμένων. Με τον συγκεκριμένο νόμο δεν υπήρξε καμία ουσιαστική ενοποίηση διατάξεων, ούτε απλοποιήθηκε το σύστημα. Με την εφαρμογή του Ν.3863/2010 θα καταλήγαμε σε ένα εξαιρετικά πολύπλοκο και δαιδαλώδες σύστημα όπου οι διαφορετικοί τρόποι υπολογισμού σύνταξης θα παρέμεναν και μάλιστα θα πολλαπλασιάζονταν καθώς προβλέπονταν πολλές ημερομηνίες από τις οποίες και εξής άλλαζε ο τρόπος υπολογισμού για κάθε επιμέρους κατηγορία. Απολύτως δε ενδεικτικό στοιχείο των ανωτέρω αποτελεί το γεγονός ότι οι υπηρεσίες των υφιστάμενων φορέων κοινωνικής ασφάλισης αδυνατούσαν να προσδιορίσουν τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων βάσει του Ν.3863/2010.
Περαιτέρω δε, ο ν. 3863 διατηρούσε ηλικιακές διαφοροποιήσεις, οι οποίες αναπόδραστα κατέληγαν οι νέοι ασφαλισμένοι να επωμίζονται για ακόμη μία φορά το βάρος της μη βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, στόχο τον οποίο υποτίθεται ότι επεδίωκε να εκπληρώσει. Ένα καθολικό ΣΚΑ είναι ανεπίτρεπτο να διαχωρίζει χρονικά τους ασφαλισμένους. Με τον προτεινόμενο νόμο θεσπίζονται ίδιοι κανόνες εισφορών και παροχών για τους ασφαλισμένους ανεξαρτήτως του έτους ένταξής τους στην ασφάλιση.
Αντίθετα, βασική επιδίωξη και στόχευση της υπό διαμόρφωση πρότασης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αποτελεί η πρόβλεψη ενιαίων κανόνων εισφορών και παροχών για το σύνολο των ασφαλισμένων καταργώντας τις αυθαίρετες διακρίσεις του παρελθόντος που οφείλονταν, κατά κύριο λόγο, στην παθογένεια του πολιτικού συστήματος, το οποίο προκειμένου να ισχυροποιήσει τη θέση του προχωρούσε σε επιμέρους – εν πολλοίς αποσπασματικές – ρυθμίσεις, σε όφελος συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων και εις βάρος άλλων, με μικρότερη πολιτική επιρροή. Με την προτεινόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οι εισφορές και οι παροχές θα αντιμετωπίζονται, πλέον, με όμοιο – ανάλογο τρόπο για όλους, με μόνο κριτήριο το είδος της απασχόλησης. Άλλωστε, τον ουσιώδη αυτό στόχο εξυπηρετεί πρωτίστως η ενοποίηση όλων των ΦΚΑ σε έναν, ενιαίο φορέα, ο οποίος – για πρώτη φορά – δεν θα λειτουργεί με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των εντασσόμενων φορέων, αλλά θα διαμορφωθεί ενιαίο πληροφοριακό και μηχανογραφικό σύστημα.
Επιπλέον, ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης βασίζεται σε ενιαία ποσοστά αναπλήρωσης για όλους τους ασφαλισμένους με κριτήρια κοινωνικής συνοχής και κοινωνικής δικαιοσύνης. Ένα πραγματικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης οφείλει να προστατεύει τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες με την ανάλογη κατανομή των διαθέσιμων πόρων. Με τη μεταρρύθμιση διασφαλίζεται αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης των συνταξιούχων καθώς, αφενός με τη θεσμοθέτηση της εθνικής σύνταξης και τη συσχέτισή της με το όριο της σχετικής φτώχειας και, αφετέρου με την κλιμάκωση των ποσοστών αναπλήρωσης, προστατεύονται καταρχήν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, ενώ παράλληλα λαμβάνεται μέριμνα για την εξασφάλιση της ανταποδοτικότητας του συστήματος, και την προστασία όσων επιλέγουν την καταβολή υψηλότερων εισφορών. Το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης συναρτάται και από το ύψος των εισφορών που έχουν καταβληθεί κατά τη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου και από τα χρόνια ασφάλισης.
Αξίζει περαιτέρω να σημειωθεί ότι με το άρθρο 1 του Ν.3863/2010 προβλέφθηκε μόνο ότι «Το Δημόσιο εγγυάται τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού Συστήματος της χώρας με σκοπό τη διασφάλιση αξιοπρεπούς σύνταξης για κάθε δικαιούχο» και αφαιρέθηκε η εγγύηση του κράτους για το σύνολο των συντάξεων. Η σχετική διάταξη περιορίστηκε μόνο στην επίκληση της απροσδιόριστης έννοιας της «βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού Συστήματος» και της «αξιοπρεπούς σύνταξης». Ουσιαστικά με το Ν.3863/2010 το κράτος αποσύρονταν από τη συνταγματική του υποχρέωση για προστασία όλων των συντάξεων. Αντίθετα, στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση υπάρχει ρητή αναφορά για την κρατική προστασία επί του συνόλου των παροχών διασφαλίζοντας τον δημόσιο και καθολικό χαρακτήρα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Μία ακόμη βασική τομή που επιτυγχάνεται με την ασφαλιστική πρόταση αφορά τον αγροτικό ιστό της χώρας, με την ένταξη του ΟΓΑ στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΓΑ εξαιρούνταν από το πεδίο εφαρμογής του Ν. 3863/2010. Αντιλαμβανόμενοι, πάντως, την ιδιαιτερότητα του αγροτικού επαγγέλματος και το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι είναι κυρίως μεγάλης ηλικίας και ότι ο ΟΓΑ επιτελεί όχι μόνο ασφαλιστικές αλλά και προνοιακές και επαγγελματικές λειτουργίες, ο ΟΓΑ θα παραμείνει αυτόνομος για τις μη κοινωνικοασφαλιστικές του λειτουργίες, διατηρώντας την εγγύτητά του με τους ασφαλισμένους αγρότες.

Βασικές προβλέψεις:

Δίδεται Εθνική Σύνταξη 384 ευρώ με 15 έτη ασφάλισης 
Οι κύριες συντάξεις θα υπολογίζονται με το νέο τρόπο υπολογισμού και στις καταβαλλόμενες διατηρείται προσωπική διαφορά.
Ανώτατο όριο ατομικής σύνταξης το καθαρό ποσό των 2300 ευρώ και συνολικά το καθαρό ποσό των 3000 ευρώ
Ομογενοποιούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας, εργατικού ατυχήματος, θανάτου για όλους τους ασφαλισμένους χωρίς διακρίσεις.
Θεσπίζονται ενιαίοι κανόνες για τις παροχές σε χρήμα
Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων
Ενοποιούνται τα ταμεία κύριας ασφάλισης και τα ταμεία πρόνοιας σε ένα Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)
Απεγκλωβίζεται η χορήγηση εφάπαξ παροχής και ορίζεται ότι αποτελείται από το γινόμενο του εβδομήντα επί τοις εκατό (70%) των συνταξίμων αποδοχών επί των οποίων έγιναν οι νόμιμες κρατήσεις, επί τα έτη ασφάλισης.
Διατηρείται έως το 2019 το ΕΚΑΣ με νέα εισοδηματικά κριτήρια 
Εθνική Σύνταξη:

Η Εθνική Σύνταξη διασφαλίζει τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος. Η Εθνική Σύνταξη αυτή τη στιγμή προσδιορίζεται στα 384 ευρώ και καταβάλλεται σε όσους συμπληρώνουν τα 67 έτη και έχουν 15 χρόνια ασφάλισης. Δίνεται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια με χρηματοδότηση από τη φορολογία. Είναι ισόποση με το 60% του ενδιάμεσου εισοδήματος, όπως ορίζει τη σχετική φτώχεια η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Εθνική Σύνταξη ΔΕΝ αποτελεί το κατώτατο ποσό της σύνταξης, καθώς σε αυτή κάθε φορά προστίθεται το ποσό που προκύπτει από την ανταποδοτική σύνταξη.

Ανταποδοτική σύνταξη:
Κύριες συντάξεις με ποσοστό αναπλήρωσης 0,8%-2% 
Από 1.1.2016 η σύνταξη λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου του φορέα κύριας ασφάλισης υπολογίζεται ως το άθροισμα δύο τμημάτων: της εθνικής σύνταξης (βλέπε παραπάνω)  και της ανταποδοτικής σύνταξης.
Οι ασφαλισμένοι κύριας ασφάλισης δικαιούνται ανταποδοτικό μέρος σύνταξης, που προκύπτει  με βάση τις συντάξιμες αποδοχές, το χρόνο ασφάλισης και τα κατ’ έτος ποσοστά αναπλήρωσης.

Προσωπική διαφορά:
Οι  ήδη καταβαλλόμενες κατά την δημοσίευση του νόμου κύριες συντάξεις θα εξακολουθήσουν να καταβάλλονται στο ίδιο ύψος με τον μηχανισμό της προσωπικής διαφοράς. Η προσωπική διαφορά  διατηρείται και θα απομειώνεται όπως κάθε προσωπική διαφορά, όσο αυξάνονται οι μελλοντικές συντάξεις και μέχρι αυτές να φτάσουν στο επίπεδο των παλιών.

Επικουρικές συντάξεις:
Οι επικουρικές συντάξεις προστατεύονται μέσω της αύξησης των εισφορών. Καταργείται η ρήτρα θανάτου και η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που θα οδηγούσε σε εξαφάνιση των επικουρικών συντάξεων.
ΕΚΑΣ:
Αναπροσαρμόζονται τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ, το οποίο αποτελεί προνοιακή παροχή και χρηματοδοτείται από την φορολογία.
Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νέου συστήματος  όσον αφορά αυτούς που δεν δικαιούνται να παίρνουν σύνταξη λόγω μη συμπλήρωσης 15 ετών ασφάλισης θα τους χορηγείται το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπερηλίκων ενώ κάθε ασφαλισμένος που συμπληρώνει τα 15 έτη ασφάλισης θα παίρνει πλέον τη Εθνική Σύνταξη των 384 ευρώ προσαυξημένη κατά τα έτη ασφάλισής του.
Επομένως, ο μηχανισμός προστασίας των χαμηλοσυνταξιούχων μέσω της εθνικής σύνταξης προσαυξημένης κατά χρόνια εργασίας είναι ένας πολύ αποδοτικότερος τρόπος προστασίας καθώς η εθνική σύνταξη συνδέεται με το διάμεσο εισόδημα και αυξάνεται με την άνοδο του ΑΕΠ. 
Ως επιπλέον μηχανισμός αναπλήρωσης θα λειτουργήσει και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ώστε όλοι να ζουν με όρους αξιοπρέπειας.

Επίδομα Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερήλικων:
Όσοι δεν καταφέρνουν να συμπληρώσουν 15 χρόνια εργασίας, προστατεύονται μέσω του Επιδόματος Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερήλικων το οποίο ορίζεται στα 360 ευρώ.

Εφάπαξ:
Η συνολική εισφορά ασφάλισης για εφάπαξ παροχή ορίζεται σε σε ποσσοστό 4% επί του μισθού ή του εισοδήματος.
Απλοποιείται ο τρόπος υπολογισμού καταργώντας τον προηγούμενο ανεφάρμοστο μαθηματικό τύπο υπολογισμού που θεσπίσει η ΝΔ ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν αυτή τη στιγμή περί τα 300.000 εφάπαξ που δεν έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους.

ΑΓΡΟΤΙΚΟ
Στόχος της κυβέρνησης είναι η προστασία των μικρομεσαίων αγροτών, οι οποίοι δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ καθαρό εισόδημα γι’αυτό πρέπει να αντιπαλέψουμε την πολιτική των θεσμών που ζητάνε φορολόγηση από το πρώτο ευρώ και να στηρίξουμε τον μικρομεσαίο γεωργό-κτηνοτρόφο που θέλει να μείνει στο χωριό του και στο χωράφι του.
Υπενθυμίζεται ότι στον σκληρό πυρήνα των προαπαιτούμενων βρίσκεται η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στο 26% από 13%, η αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 27,5% στο 55% τουλάχιστον έως το 2017, η κατάργηση της απαλλαγής από φόρο των επιδοτήσεων για ποσό έως 12.000 ευρώ και ο τριπλασιασμός των εισφορών στον ΟΓΑ στο πλαίσιο της εξομοίωσής τους με αυτές του ΙΚΑ.
Ήδη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει δώσει το “στίγμα” των προτάσεων που θα διαπραγματευτεί, αν και τα σενάρια είναι αρκετά και επιδέχονται συνδυασμών.
Η ελληνική πλευρά έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένη – τεκμηριωμένη εναλλακτική πρόταση, που, όπως επισημαίνει εξασφαλίζει τα προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα για το Δημόσιο με ταυτόχρονη προστασία του αγροτικού εισοδήματος και δίκαιη κατανομή βαρών. Εκτιμάται ότι, αν από το ένα τρίτο του συνόλου που δηλώνεται εξασφαλιστεί ακόμα ένα τρίτο, εξοικονομείται σημαντικό ποσό, που μπορεί να εισφέρει δημοσιονομικά.
Στο πλαίσιο της πρότασης αυτής
1.όλοι οι κάτοχοι γεωργικής εκμετάλλευσης τηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων, εκτός των μικρών παραγωγών με εισόδημα έως 5.000 ευρώ.
2.χρήση κλιμακωτών συντελεστών με τους οποίους θα επιβαρύνεται λιγότερο ο μικρός παραγωγός και ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης
3.ταυτόχρονα θα διεκδικηθεί να αναγνωρίζεται ως έξοδο, ως τεκμαρτή δαπάνη, η αμοιβή της οικογενειακής εργασίας, καθώς και οι αποσβέσεις κεφαλαίου και παγίων. Έτσι μπορεί ο συντελεστής να πάει στο 20%, αλλά το φορολογητέο εισόδημα θα είναι μικρό, ενώ παράλληλα θα αποκαλυφθεί μεγάλο μέρος από τις “γκρίζες” συναλλαγές αγροτικών προϊόντων αποφέροντας αύξηση δημοσίων εσόδων, και μάλιστα υπολογίσιμη.
4.επιπλέον η ελληνική πλευρά θα επιμείνει στη διεκδίκηση αφορολόγητου ορίου 12.000 ευρώ για τους αγρότες αλλά και στην ελάφρυνση του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, του νέου, των συνεταιρισμών, όσων καλλιεργούν σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές, έχουν ειδικές καλλιέργειες κ.λπ.
5.τρεις κλίμακες φορολογίας με βάση το κέρδος (όχι τον τζίρο)
6.σε σχέση με το ασφαλιστικό εξετάζεται, στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρύθμισης, εθνική σύνταξη ως η κατώτατη για τους αγρότες και από το όριο αυτής και πάνω να θεσπιστούν κλίμακες, είτε προαιρετικές είτε με βάση το εισόδημα.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αναμένεται να καταθέσει ένα σχέδιο αναβάθμισης, ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης του αγροτικού τομέα με σημαντικές παρεμβάσεις σε πολλαπλά επίπεδα.
Μεταξύ άλλων θα δημιουργηθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τον αγροτικό τομέα με μόχλευση πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και αξιοποίηση της σχολάζουσας, δημόσιας, αγροτικής περιουσίας ως εγγύηση για την άντληση ρευστότητας. Άμεσα αναμένεται να “έλθει” η κάρτα του αγρότη, με την οποία οι αγρότες θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις και να χρηματοδοτεί εργασίες της εκμετάλλευσής τους σε ετήσια βάση μέχρι του ποσού των κοινοτικών επιδοτήσεων που δικαιούνται.
Επιπλέον θα προχωρήσει η ανασυγκρότηση του μηχανισμού διαχείρισης και καταβολής των πληρωμών, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα, εξασφαλίζοντας ότι οι αγρότες θα εισπράττουν έγκαιρα τις κοινοτικές επιδοτήσεις και τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, μειώνοντας σημαντικά πρόστιμα και καταλογισμούς της Ε.Ε. Επιπλέον θα επανέλθει ο γεωπόνος στο χωράφι: με συμβουλευτικές δομές σε όλη την Ελλάδα, για την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη των παραγωγών από γεωπόνους, κτηνιάτρους και οικονομολόγους, ώστε να καλυφθεί το μεγάλο κενό που διαπιστώνεται στον τομέα των γεωργικών εφαρμογών στην ελληνική περιφέρεια.
Παράλληλα θα ενισχυθούν, μέσω κινήτρων, συλλογικές μορφές οργάνωσης της παραγωγής και της μεταποίησης. Με την ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου για τους συνεταιρισμούς, που αναμένεται μάλιστα να αποτελέσει το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου το 2016, στόχος είναι να διευκολυνθεί η συλλογική οργάνωση των αγροτών. Το αμέσως επόμενο θεσμικό πλαίσιο αφορά την οργάνωση της εμπορίας “από το χωράφι και τον στάβλο έως το ράφι”.
Συγχρόνως αναμένεται να αξιοποιηθούν το ΠΑΑ και το ΕΠΑΛΘ (αλιεία) προγράμματα συνολικής επενδυτικής δαπάνης 6,5 δισ ευρώ.
Από τις αρχές του 2016 θα αναδειχθεί το ΠΑΑ στην περιφέρεια και θα γίνουν οι σχετικές προσκλήσεις, ενώ προβλέπεται ότι οι νέοι αγρότες θα αποτελέσουν συνολικά “σημείο αναφοράς”.
Ειδικότερα μεταξύ άλλων οι νέοι αγρότες θα έχουν προτεραιότητα πρόσβασης και αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης -επιπλέον 20 ποσοστιαίες μονάδες ενίσχυσης από τους άλλους γεωργούς- για την υλοποίηση επενδύσεων σε μέτρα όπως η εγκατάσταση νέων γεωργών, σχέδια βελτίωσης, μεταποίηση, επαγγελματική κατάρτιση, προγράμματα leader κ.λπ., ενώ παράλληλα όσοι εντάσσονται στο ΠΑΑ αποκτούν δικαίωμα πρόσβασης στο εθνικό απόθεμα για την καταβολή ενισχύσεων με “μπόνους” 25% επί της αξίας των δικαιωμάτων για μια πενταετία.

Add Comment