Μάξιμος: “Κινδυνεύει η ζωή ασθενών από ελλείψεις φαρμάκων σε νοσοκομεία”

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
Σε οριακή κατάσταση το Πανεπιστημιακό Λάρισας

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ποια μέτρα θα ληφθούν για την απρόσκοπτη τροφοδοσία των νοσοκομείων της Λάρισας με ιατροφαρμακευτικό υλικό, ώστε να εξαλειφθούν οι περιπτώσεις ανεπάρκειας, που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ασθενών ή τους εξαναγκάζουν σε αναζήτηση δυσβάσταχτων οικονομικά λύσεων, ζητά να πληροφορηθεί ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτηση στον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξάνθο.
Όπως επισημαίνει ο Θεσσαλός πολιτικός «τον τελευταίο καιρό αυξάνονται τα περιστατικά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με σοβαρά προβλήματα στο χώρο της Υγείας, και ιδιαίτερα όσον αφορά στις ελλείψεις φαρμακευτικού υλικού σε νοσοκομεία. Είναι φανερό ότι το σύστημα υγείας ‘‘νοσεί’’ πλέον σοβαρά, ενώ σε πολλούς ασθενείς τίθεται σε κίνδυνο ακόμη και η ίδια η ζωή τους, σε περίπτωση που δεν είναι σε θέση να προμηθευτούν ιδίοις εξόδοις το αναγκαίο για τη θεραπεία τους φάρμακο στην αγορά».
Αφορμή για την ερώτηση του κ. Χαρακόπουλου στάθηκε δημοσίευμα («Ελευθερία» Λάρισας, 09-01-2016), σύμφωνα με το οποίο «19χρονος ασθενής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας χρειάστηκε άμεσα τη χορήγηση ανοσοσφαιρίνης που δεν υπήρχε και η ανάγκη καλύφθηκε μετά από κινητοποίηση των αρμοδίων».
Το δημοσίευμα επικαλούμενο τον διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου κ. Γεώργιο Νταλέκο σημειώνει ότι παρατηρείται «ανά διαστήματα έλλειψη βασικών πραγμάτων που καθιστούν αδύνατη τη διενέργεια βασικών εξετάσεων, όπως η αιμοκαλλιέργεια, η ουρία και η κρεατινίνη, με αποτέλεσμα αυτές να γίνονται στον ιδιωτικό τομέα, πολύ ακριβότερα», αλλά και «έλλειψη φαρμάκων που καταπολεμούν τη βρουκέλωση η οποία παρουσιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι ή μαντού».
Η ερώτηση καταλήγει με την επισήμανση ότι «το δημόσιο σύστημα υγείας, παρά τις εγγενείς αδυναμίες του, συνεχίζει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της πλειονότητας των πολιτών, ειδικά σε σοβαρά και έκτακτα περιστατικά. Συν τοις άλλοις, σε μια περίοδο έντονης οικονομικής δυσπραγίας, το δημόσιο νοσοκομείο αποτελεί τη μοναδική επιλογή των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών. Συνεπώς, οι όποιες ελλείψεις σε φάρμακα δημιουργούν ανασφάλεια στους πολίτες, τεράστια οικονομική επιβάρυνση σε αδύναμους οικονομικά ασθενείς ή ακόμη και κινδύνους για τη ζωή τους».

Add Comment