Ο βουλευτής Ν. Παπαδόπουλος για τα αιτήματα των κτηνοτρόφων

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΧΟΙΡΟΤΡΟΦΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 18/12/2015 μεταξύ της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Χοιροτρόφων στο γραφείο του διευθυντή του Υπουργού Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, κ. Μελαχροινό, παρουσία της συνεργάτιδας του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας Νίκου Παπαδόπουλου, κα. Ευσταθίου Ιωάννα. Παρόντες στην συνάντηση εκ μέρους της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων ήταν οι κ.κ. Αντωνίου Αναστάσιος μέλος του Δ.Σ. και Γκούνας Σωτήρης λογιστής, ενώ από την Ομοσπονδία Χοιροτρόφων παρευρέθηκαν οι κ.κ. Μπούρας Ιωάννης και Στραβογιάννης Δημήτρης πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας αντίστοιχα.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν τα προβλήματα, που απασχολούν τους κτηνοτρόφους και τονίστηκε η αναγκαιότητα επίλυσής τους για την επιβίωση του κλάδου. Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας έθεσαν το εξής ζήτημα: ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται από αρκετά μέλη η μη επιστροφή του ΦΠΑ ειδικού καθεστώτος στους λογαριασμούς τους, λόγω του ότι δεν εντάχθηκαν όπως έπρεπε από την αρχή του έτους 2015 στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Ζήτησαν την επιστροφή του ΦΠΑ ως οιωνοί θεωρούμενοι (αγρότες) του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ και την παράταση της ένταξης στο κανονικό καθεστώς του ΦΠΑ από 1η Ιανουαρίου του 2015 με αναδρομική ισχύ χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις με την έκδοση συμπληρωματικών τιμολογίων εντός του μηνός Δεκεμβρίου του 2015 και με πλήρη εναρμόνιση από 1η Ιανουαρίουτου 2016.
Η Ομοσπονδία Χοιροτρόφων εξέθεσε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στον κλάδο από την αλλαγή του συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 23% για την πώληση ζώντων ζώων. Η πλειοψηφία των παραγόμενων χοιρινών στην Ελλάδα πωλούνται ζωντανά σε εμπόρους οι οποίοι καλούνται να αγοράσουν το προϊόν με ΦΠΑ 23% και να το μεταπουλήσουν με συντελεστή 13%. Ζήτησαν από το Υπουργείο να επανέλθει σύντομα ο ΦΠΑ στο 13%.
Το υπουργείο Οικονομικών από την μεριά του δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει τα ζητήματα και θα ενεργήσει με γνώμονα μία βιώσιμη πολιτική η οποία θα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην κτηνοτροφική και χοιροτροφική παραγωγή, καθώς αποτελούν τον ιστό για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Add Comment