Βαρνάς για Ευαγγέλου: “Χύνεις κροκοδείλια δάκρυα αλλά συνεχίζεις το πάρτυ αναθέσεων”

eca2f4ffdb7d0c0e94c52194ee6716de_L

Με αφορμή την πρόσφατη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο της Ελασσόνας για τον προϋπολογισμό του δήμου για το 2016, ο επικεφαλής της παράταξης “Νέα Πορεία” κ. Βασίλης Βαρνάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Δυστυχώς για μια ακόμα χρόνια οι δημότες της επαρχίας Ελασσόνας βρίσκονται στο ίδιο έργο θεατές, με την παρούσα δημοτική αρχή να αδυνατεί διαρκώς να παραξει έργο ουσίας, έργο ορατό, με χειροπιαστά αποτελέσματα. Κι αυτό χωρίς αμφιβολία συμβαίνει γιατί ο δήμαρχος και οι αυλικοί του έχουν απορροφηθεί παντελώς από το αγαπημένο τους σπορ… αυτό των απ’ ευθείας αναθέσεων.

Εδώ συμβαίνει το εξής παράδοξο: Παρόλο που στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2016 αποτυπώνεται η χαρακτηριστική δυστοκία σύνταξης ενός αξιόπιστου και ρεαλιστικού πλάνου, η δημοτική αρχή και ο κ. Δήμαρχος ως άλλοι στρουθοκάμηλοι, βάζουν τα κεφάλια τους στην άμμο και πιστεύουν πως οι πολίτες δεν βλέπουν, δεν ακούν και δε μιλάνε.

Ο κ. Ευαγγέλου μέσα από ένα ρεσιτάλ αναντιστοιχίας λόγων και πράξεων, από τη μία χύνει κροκοδείλια δάκρυα και κάνει θλιβερές διαπιστώσεις για τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και από την άλλη μεριά συνεχίζει το πάρτι των αναθέσεων σε καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας.

Με εκκωφαντικές ανακρίβειες-κατά τις τοποθετήσεις του κ. Ευαγγέλου στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο-όσον αφορά τις διαδικασίες ανάθεσης έργων, ο κ. Δήμαρχος αφού πρώτα αυτοαποθεώθηκε σαν κατασκευαστής(!!!) – όπως χαρακτηριστικά μίλησε για την επαγγελματική του ιδιότητα – προσπάθησε να πείσει το σώμα για την ορθότητα των επιλογών του. Προφανώς όμως κάπου μπερδεύεται… πάλι ο κ Δήμαρχος.

Δεν το λέμε εμείς, αλλά τα γεγονότα: Οι επιλογές του κ. Ευαγγέλου αποδεικνύονται για μια ακόμα φορά καταστροφικές για τα οικονομικά του δήμου.
Και είναι καταστροφικές διότι δεν είναι αξιακές κατά κύριο λόγο, αλλά βασίζονται αποκλειστικά στο ένστικτο και την γνώση του Δημάρχου τα οποία-όλοι το γνωρίζουν πλέον-πως δεν έχουν αποδειχθεί και τα αποτελεσματικότερα.

Καλό λοιπόν θα ήταν να καταλάβει ο κ. Δήμαρχος πως σε τέτοιες περιπτώσεις προτεραιότητα έχει η οικονομική ευρωστία του δήμου και όχι η ευρωστία στις τσέπες συγκεκριμένων παντελονιών.

Πώς αλλιώς δηλαδή μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι ομοειδείς εργασίες κατατέμνονται και πάλι με απώτερο σκοπό τις απευθείας αναθέσεις; Ένας προϋπολογισμός δηλαδή αντιγραφή αυτού του προηγουμένου έτους!

Τα κόλπα όμως που εμφανίζει κάθε χρόνο η δημοτική αρχή φαίνεται πως είναι αστείρευτα γιατί φέτος έχουμε και κάτι καινούργιο: Σύνταξη πολλών μελετών αλλά χωρίς κονδύλια για την κατασκευή έργων. Μελέτες δηλαδή οι όποιες μόλις θα ανατεθούν, θα βρεθούν στα συρτάρια του δήμου χωρίς καμιά ουσιαστική συμβολή καθώς δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα κονδύλια αλλά και μελέτες που θα κατευθυνθούν και πάλι σε συγκεκριμένα γραφεία χωρίς διαγωνισμούς.

Σε ότι αφορά την εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού (2015), η αποτυχία εκτέλεσης του είναι παταγώδης και αδιάψευστος μάρτυρας είναι οι ίδιοι οι αριθμοί. Διαπιστώνεται τουλάχιστον 45% απόκλιση (!!!) από τους στόχους της προηγούμενης χρονιάς.

Ένα μεγάλο ναυάγιο, ένα Βατερλό στο οποίο θήτης είναι ο ίδιος ο δήμαρχος και θύματα όλοι οι δημότες της επαρχίας Ελασσόνας.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως δεν υπάρχει ούτε ένα μεγάλο έργο όχι σε εκτέλεση αλλά ούτε καν σε επίπεδο σχεδιασμού για την περιοχή της Ελασσόνας. Αν αυτό δεν αποτελεί ομολογία αποτυχίας από πλευράς του κ. Ευαγγέλου και των συνεργατών του, τότε τι είναι;

Η ψήφιση του παρόντος προϋπολογισμού φέρνει στην επιφάνεια με τον πιο θλιβερό τρόπο κάτι το οποίο επαναλάβαμε πολλές φορές στην μέχρι τώρα θητεία της παρούσας δημοτικής αρχής. Ότι δηλαδή δεν υφίσταται κανένας ουσιαστικός προγραμματισμός, ότι δεν υπάρχει καμιά τάξη σε τίποτα και ότι δεν είναι ορατό κανένα απτό και ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Είναι κοινό μυστικό πλέον ότι με την παρούσα δημοτική αρχή κάτι δεν “πάει καλά”.

Και εξηγούμαστε για να είμαστε ξεκάθαροι προς τους πολίτες ως οφείλουμε:
Οικονομικές αστοχίες μεγάλου βεληνεκούς, σιωπηρές ανακλήσεις αποφάσεων, παραιτήσεις αντιδημάρχων–πρώτη φορά στα χρονικά-, ψευδείς ανακοινώσεις (βλέπε τα περί μειώσεων στην τιμή του νερού), αναθέσεις έργων πέρα από κάθε λογική και μέγεθος, αποφάσεις που δημιουργούν προβλήματα (βλέπε κυκλοφοριακό σχεδιασμό), πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων (σχετικά με τραπεζώματα ορκωμοσίας–τέλη κυκλοφορίας-πλαστά και εικονικά τιμολόγια στην ΔΕΥΑ-μεταμεσονύκτια τηλέφωνα κλπ) είναι μερικά από τα στοιχεία και τα γεγονότα που σημαδεύουν ανεξίτηλα την παρούσα δημοτική αρχή και τον κ. Ευαγγέλου προσωπικά.

Γνωρίζουμε ότι μπορεί να γινόμαστε ενοχλητικοί σε κάποιους θιασώτες της πολιτικής του κ. Ευαγγέλου, αλλά προτιμούμε να είμαστε ενοχλητικοί, γιατί μόνον έτσι γινόμαστε χρήσιμοι για την κοινωνία και τον τόπο μας και τέτοια συναισθήματα δεν τα λαμβάνουμε υπόψη.

Είναι λυπηρό αλλά για όλα όσα προαναφέραμε και πρώτιστα για το συμφέρον των ίδιων των συμπολιτών και το μέλλον των παιδιών μας, είμαστε υποχρεωμένοι να επιλέξουμε τον δρόμο της σύγκρουσης, εφόσον η δημοτική αρχή και ο ίδιος ο Δήμαρχος δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων της παρούσας δυσμενέστατης οικονομικής και κοινωνικής συγκυρίας.

Λογικές του τύπου “αυτοί είναι δικοί μας” έχουν ακουστεί πολλές φορές σε πηγαδάκια και αυτό φαίνεται αποτελεί σημαία και κεντρικό πυλώνα στην στρατηγική για την διαχείριση της καθημερινότητας κατά τα πρότυπα κάποιων αντιδημάρχων αλλά και ιδίου του κ.Ευαγγέλου.

Σέβομαι την προσπάθεια της δημοτικής αρχής παρότι διατηρώ επιφυλάξεις για διάφορες ενέργειες της. Αυτά μπορεί να κάνει…αυτά κάνει! Από ότι φαίνεται δεν υπάρχει παραπάνω δυνατότητα.

Αυτό όμως που δημιουργεί ανησυχία είναι ότι δεν γίνεται καμιά προσπάθεια για την υπέρβαση. Και σε αυτό την αποκλειστική ευθύνη την έχει ο κ. Δήμαρχος. Ο νέος προϋπολογισμός εν κατακλείδι, έχει ακόμα ένα επιπλέον στοιχείο από τον περσινό: Αυτό είναι η προχειρότητα που τον διακρίνει και η απουσία κατεύθυνσης και στόχευσης. Όταν δεν υπάρχει κατεύθυνση και στόχος δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Υπάρχει η λογική του βλέποντας και κάνοντας.

Αυτό το βλέποντας και κάνοντας ο κ. Ευαγγέλου το ονομάζει λοιπόν νοικοκύρεμα!!!

Δυστυχώς όμως με όλα αυτά που συμβαίνουν μάλλον το νοικοκύρεμα– που επικαλείται για μια ακόμη φορά ο δήμαρχος– αναβάλλεται για την επόμενη διαχειριστική χρήση.

Με απλά ελληνικά, τρέξατε μόνος σας και ήρθατε δεύτερος κ. Ευαγγέλου. Τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Add Comment