Μάξιμος: Πότε θα… ξεπαγώσει το “Εξοικονομώ κατ΄ οίκον”;

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Από 25.449 το 2013 και 3.841 ωφελούμενοι το 2014 πέσαμε σε 527 το 2015!

«Η αίσθηση που υπάρχει στην κοινωνία είναι πως το πρόγραμμα “εξοικονομώ κατ’ οίκον” έχει ουσιαστικά “παγώσει”. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από το ότι, μέχρι σήμερα, για το 2015 το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας & Ανάπτυξης, που διαχειρίζεται το πρόγραμμα, έχει ανακοινώσει μόλις 2 αποφάσεις υπαγωγής που αντιστοιχούν σε 527 ωφελούμενους πολίτες. Υπενθυμίζεται ότι για τα έτη 2013 και 2014 είχαν εκδοθεί 12 και 6 αποφάσεις υπαγωγής με 25.449 και 3.841 ωφελούμενους αντίστοιχα». Τα παραπάνω υπογραμμίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτηση που απευθύνει προς τους υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννη Τσιρώνη.
Η τεράστια αυτή διαφοροποίηση που σημειώνεται κατά το τρέχον έτος οδήγησε και τον κ. Χαρακόπουλο να ζητά να πληροφορηθεί από τους αρμόδιους υπουργούς «ποιός είναι ο προγραμματισμός για τις αιτήσεις που εκκρεμούν προς υπαγωγή στο πρόγραμμα, αν υπάρχουν κονδύλια ώστε να εξεταστούν άλλες για το 2015 και με ποιο χρονοδιάγραμμα». Σε περίπτωση, όμως, που δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, ο Θεσσαλός πολιτικός, ζητά να μάθει «ποια μέριμνα έχει ληφθεί για τις εκκρεμείς αιτήσεις και τη συνέχιση του προγράμματος από το 2016 και μετά, με τη νέα προγραμματική περίοδο».
Στην ερώτηση υπενθυμίζεται ότι «το “Εξοικονομώ κατ’ οίκον” είναι ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2007-2013, συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ, που επιτρέπει την επιδοτούμενη ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων με πολλαπλά οφέλη τόσο για τους πολίτες όσο για το περιβάλλον. Ωστόσο, η αίσθηση που κυριαρχεί στους πολίτες που έχουν αιτηθεί τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα άλλα και αυτούς που ωφελούνται έμμεσα από αυτό -οικοδόμοι, τεχνίτες, μηχανικοί- είναι διττή. Πρόκειται για παράδειγμα προς μίμηση και αποφυγή ταυτόχρονα».
Συγκεκριμένα, αναδεικνύεται ως παράδειγμα «προς μίμηση, διότι ξεκίνησε με καλές προϋποθέσεις και υπήρξε αρκετά δημοφιλές. Το υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, η λογική προτίμηση που έδειξαν οι πολίτες, ελέω οικονομικής δυσπραγίας, στην επιδοτούμενη ενεργειακή αναβάθμιση παλαιότερων κατοικιών παρά στην αγορά ή την ανέγερση νέας κατοικίας, η άμεση εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην όλη διαδικασία και η διέξοδος που προσέφερε στον βαριά πληγέντα κλάδο της οικοδομής και των συναφών επαγγελμάτων, είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που συνέβαλαν στην ιδιαίτερη απήχησή του σε όλα τα κοινωνικά στρώματα».
Από την άλλη, συνιστά παράδειγμα προς αποφυγή «διότι κατέληξε να είναι ένα δύσχρηστο εργαλείο στα χέρια της πολιτείας. Η αναμονή για την διεκπεραίωση των διαδικασιών που απαιτούνται μέχρι την τελική υπαγωγή στο πρόγραμμα είναι μεγάλη, δημιούργησε πρακτικά προβλήματα στο ασταθές οικονομικό περιβάλλον των τελευταίων μηνών και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει στο μέλλον για αυτούς που αναμένουν για την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα».

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ 13 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΔ:

Απειλή για την ελληνική παραγωγή η προνομιακή εισαγωγή τουρκικών φρούτων σε ΕΕ

Θα σημάνει κατάρρευση τιμών σε ελληνικά φρούτα!

Αν όντως ισχύει η πληροφορία ότι «τα τουρκικά φρούτα και λαχανικά θα έχουν προνομιακή μεταχείριση στην ευρωπαϊκή αγορά, βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, της 29ης Νοεμβρίου 2015, και αν ναι, τι έκανε η κυβέρνηση προκειμένου να αποτρέψει μια εξέλιξη που θα πλήξει τα ελληνικά συμφέροντα» ζητούν να πληροφορηθούν 14 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης με πρωτοβουλία του βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου.
Οι ερωτώντες βουλευτές απευθυνόμενοι στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου ρωτούν αν θα υπάρχει δυνατότητα αποζημίωσης των Ελλήνων παραγωγών που θα υποστούν απώλεια εισοδήματος, καθώς επίσης, ποια βήματα έχει κάνει η κυβέρνηση ώστε να αρθούν τα εμπόδια του ρωσικού εμπάργκο στις εξαγωγές των αγροτικών μας προϊόντων, και αν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την ομαλοποίηση των εξαγωγών μας προς τη Ρωσία.

Πλήγμα η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας
Ο κ. Χαρακόπουλος υπογραμμίζει ότι την ώρα που ο αγροτικός κόσμος έχει περιέλθει σε ανησυχητική κατάσταση λόγω της οικονομικής κρίσης, της κατάργησης φοροελαφρύνσεων και την προώθηση βαρύτατων φορολογικών μέτρων, «η αγροτική μας παραγωγή βρίσκεται ενώπιον νέας απειλής εξαιτίας της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία, στις 29 Νοεμβρίου 2015, καθώς, σύμφωνα με τον Ειδικό Σύμβουλο του «Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών» (INCOFRUIT–HELLAS) κ. Γεώργιο Πολυχρονάκη, καθίσταται προνομιακή η εισαγωγή φρούτων και λαχανικών από την γείτονα στην ευρωπαϊκή αγορά, προφανώς ως αντίβαρο στις απαγορεύσεις εισαγωγών τουρκικών προϊόντων που επέβαλε η Ρωσία. Τούτο, ωστόσο, θα σημάνει κατάρρευση των τιμών σε εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα, θέτοντας σε κίνδυνο την εγχώρια παραγωγή».
Υπενθυμίζεται ότι «η Ρωσία μετά την κατάρριψη πολεμικού αεροσκάφους της από την Τουρκία εξέδωσε κατάλογο τουρκικών αγροτικών προϊόντων στα οποία από 1ης Ιανουαρίου 2016 απαγορεύει την εισαγωγή τους στη ρωσική επικράτεια. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται: ντομάτες, κρεμμύδια, κουνουπίδια, μπρόκολα, αγγούρια, σταφύλια, μήλα, αχλάδια, βερίκοκα, ροδάκινα, δαμάσκηνα, φράουλες, πορτοκάλια και μανταρίνια».

Υπέρβαση φυτοφαρμάκων σε τουρκικά φρούτα…
Επιπλέον, σύμφωνα με τον σύμβουλο της INCOFRUIT-HELLAS, «στα τουρκικά κηπευτικά παρατηρείται μεγάλο ποσοστό υπέρβασης των Ανώτατων Ορίων Καταλοίπων σε φυτοφάρμακα αλλά και παρουσία απαγορευμένων ουσιών: «η Τουρκία παρήγαγε το 55% των κηπευτικών ειδοποιήσεων για την υγεία βάσει του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF)». Ως εκ τούτου προκύπτουν προβλήματα δημόσιας υγείας των Ευρωπαίων καταναλωτών και γι’ αυτό καλείται η ελληνική κυβέρνηση να θέσει «σε υψηλό επίπεδο τα ζητήματα υπέρβασης της χρήσης φυτοφαρμάκων, καθώς και απαγορευμένων ουσιών, στα εισαγόμενα οπωροκηπευτικά από την Τουρκία στην ΕΕ»

Πότε θα αρθεί το εμπάργκο σε ελληνικά προϊόντα;
Τέλος, επισημαίνει ο κ. Χαρακόπουλος ότι «είναι ζωτικής σημασίας για τον αγροτικό κόσμο η επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που έχουν προκύψει από το ρωσικό εμπάργκο, το οποίο έχει προκαλέσει ζημίες εκατομμυρίων ευρώ στην αγροτική μας παραγωγή. Ωστόσο, η απαγόρευση στις εισαγωγές τουρκικών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά, η οποία συνεπάγεται αύξηση των αναγκών της Ρωσίας σε φρούτα και λαχανικά, ίσως, συνιστά ευκαιρία για την Ελλάδα προς όφελος των δοκιμαζόμενων -από την κρίση και τις κυβερνητικές πολιτικές- αγροτών αλλά και εν γένει της ελληνικής οικονομίας».
Την ερώτηση υπογράφουν, εκτός από τον κ. Χαρακόπουλο, και οι βουλευτές: Β΄ Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, Μαγνησίας κ. Χρήστος Μπουκώρος, Κορινθίας κ. Χρήστος Δήμας, Β΄ Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, Καστοριάς κα Μαρία Αντωνίου, Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας, Καρδίτσας κ. Κώστας Τσιάρας, Β΄ Αθηνών κ. Νίκος Δένδιας, Καβάλας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, Πιερίας κ. Κ. Κουκοδήμος, Ηλείας κ. Κώστας Τζαβάρας, Χαλκιδικής κ. Γιώργος Βαγιωνάς και Κοζάνης κ. Γιώργος Κασαπίδης.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ:

Πότε θα πληρωθούν οι κτηνοτρόφοι με ειδικά δικαιώματα;

Δεν έλαβαν ούτε την «κολοβή» ενίσχυση που πήραν άλλοι παραγωγοί!

Πότε θα ανακοινωθεί η μορφή και το ύψος των ενισχύσεων που αναλογεί σε κάθε κτηνοτρόφο με ειδικά δικαιώματα, καθώς επίσης αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την πληρωμή τους, ζητά να πληροφορηθεί ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου.
Όπως αναφέρει ο Θεσσαλός πολιτικός «η ‘‘κουτσουρεμένη’’ πληρωμή των κοινοτικών ενισχύσεων με καθυστέρηση, μάλιστα, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, σε συνδυασμό με τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, έχει θορυβήσει ιδιαίτερα τους αγρότες, ενώ είναι πλέον ορατές και οι επιπτώσεις στην τοπική οικονομία». Ωστόσο, «εντονότερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι με ειδικά δικαιώματα -αγελαδοτρόφοι γαλακτοπαραγωγής αλλά και αιγοπροβατοτρόφοι με σταβλισμένες εκμεταλλεύσεις- που δεν έλαβαν ούτε καν την “κολοβή” ενίσχυση που δόθηκε στους άλλους παραγωγούς».
Ο κ. Χαρακόπουλος υπογραμμίζει στην ερώτησή του ότι «αυτοί οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται γιατί δεν είχαν καμία ενημέρωση από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι η πληρωμή τους παραπέμπεται για την Άνοιξη του 2016 με τη μορφή της συνδεδεμένης ενίσχυσης» και επικαλείται σχετικές δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Λάρισας και αντιπροέδρου του Πανελλήνιου Συνδέσμου, κ. Απόστολου Μωραΐτη, που καυτηριάζει το γεγονός αυτό (εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας -6.12.15).
Ο πρώην υπουργός καταλήγει επισημαίνοντας ότι «επειδή η εγχώρια γαλακτοπαραγωγή είναι ήδη ελλειμματική στη χώρα, κάθε καθυστέρηση στις πληρωμές σε μια υφεσιακή οικονομία, σε συνέχεια λανθασμένων αποφάσεων, όπως η αύξηση της διάρκειας ζωής στο φρέσκο γάλα, επιταχύνει τη συρρίκνωσή της».

Add Comment