Γ. Πασχόπουλος: Η αφαίρεση του δικαιώματος βοσκής πλήττει σοβαρά το Δήμο Ελασσόνας

Καμία αντίδραση από τη δημοτική αρχή Ευαγγέλου

ΠΑΣΧΟΠΟΥΛΟΣ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ [21]

Την αντίδρασή του στη μεταφορά των δικαιωμάτων χρήσης βοσκής στις περιφέρειες εκφράζει ο επικεφαλής της παράταξης “Ολύμπου Πολιτεία” στο Δήμο Ελασσόνας Γ. Πασχόπουλος, με ανακοίνωσή του προς τα ΜΜΕ, αναφερόμενος στο σχετικό νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε πριν λίγες μέρες στη Βουλή.
Με τις διατάξεις του ψηφισθέντος νομοσχεδίου, τα δικαιώματα χρήσης βοσκής αφαιρούνται από τους Δήμους και παραχωρούνται στις οικείες Περιφέρειες, στις οποίες περιέρχονται και οι πρόσοδοι από την εκμίσθωση αυτών.
Ο κ. Πασχόπουλος, στην ανακοίνωσή του, τονίζει ότι οι προβλέψεις του νέου νόμου, με τις οποίες αφαιρείται ένα ακόμη θεσμοθετημένο δημοτικό έσοδο, συνιστούν ένα σοβαρό πλήγμα κατά της αυτοδιοίκησης και εκτιμά ότι η αφαίρεση αυτών των χρημάτων από τα ταμεία του δήμου θα στερήσει από τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους τη δυνατότητα να εξυπηρετούνται άμεσα και αποτελεσματικά με παρεμβάσεις στην αγροτική οδοποιία, την άρδευση και τις λοιπές υποδομές, που γίνονταν κυρίως από το Δήμο.
“Ειδικά για το Δήμο Ελασσόνας, έναν κατεξοχήν κτηνοτροφικό δήμο, οι πόροι από το δικαίωμα χρήσης βοσκής άγγιζε ετησίως το ποσό των 200.000 ευρώ, αλλά και φέτος, ενώ οι αιτήσεις των κτηνοτρόφων ήταν λιγότερες, βεβαιώθηκε ένα αξιόλογο ποσό της τάξης των 180.000 ευρώ. Πώς όμως θα λειτουργήσει ο Δήμος, στον κρίσιμο τομέα της αγροτικής ανάπτυξης, με τόσο μεγάλη μείωση των πόρων του; Πώς θα ανταποκριθεί ο Δήμος Ελασσόνας στις καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων της παραγωγικής βάσης της περιοχής μας;
Δυστυχώς, ο Δήμαρχος Ελασσόνας και η δημοτική αρχή δεν επέδειξαν τα αντανακλαστικά που απαιτούνται και σε αυτή την περίπτωση. Καμία αντίδραση, καμία διαμαρτυρία. Όμως, το πρόβλημα της συρρίκνωσης των πόρων του δήμου είναι ζήτημα κεντρικό και θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία.
Καλούμε λοιπόν τη δημοτική αρχή Ευαγγέλου να πάρει θέση για τη σοβαρή αυτή μείωση των πόρων του Δήμου μας και να ενημερώσει τους δημότες, ειδικά τους αγροτοκτηνοτρόφους, πώς σκέφτεται να αντισταθμίσει αυτή τη μείωση των δημοτικών εσόδων.
Η απώλεια πόρων είναι μεγάλη και είναι ανάγκη να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να εξασφαλιστεί η αναπλήρωση των εσόδων των κτηνοτροφικών δήμων που πλήττονται.”

Add Comment