Δήλωση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας Νίκου Παπαδόπουλου αναφορικά με τον σάλο που έχει προκύψει γύρω από το ζήτημα της αύξησης του ορίου εισαγωγής ελαιόλαδου από την Τυνησία προς τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 17/10/2015 ενέκρινε νομοθετική πρόταση που παρέχει στο τυνησιακό ελαιόλαδο πρόσθετη προσωρινή αυξημένη πρόσβαση – από 01/01/2016 έως 31/12/2017- στην αγορά της ΕΕ και κατάργηση του μηνιαίου ορίου εισαγωγών, προκειμένου να στηριχθεί η ανάκαμψη της Τυνησίας σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα και την προστασία της τυνησιακής οικονομίας μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις. Η νομοθετική πρόταση αυτή λήφθηκε παραμονές εκλογών και την πλήρη ευθύνη φέρει ο υπηρεσιακός υπουργός.
Ο Βουλευτής επισημαίνει πως το κλίμα πανικού που καλλιεργούν κάποιοι που παίζουν το παιχνίδι των κερδοσκόπων, αποσκοπεί στην κατάρρευση της τιμής του εξαιρετικού ελληνικού ελαιολάδου και εξυπηρετεί μικροπολιτικά συμφέροντα προκειμένου να αλλάξει η ατζέντα συζήτησης της κοινής γνώμης και να διαβάλλουν το έργο της κυβέρνησης. Ειδικότερα, δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση στην Ε.Ε. για την εφαρμογή έκτακτων εμπορικών μέτρων ενίσχυσης της Τυνησίας, στην συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του τομέα Οπωροκηπευτικών στις 27 Οκτωβρίου η ελληνική αντιπροσωπεία καταψήφισε μαζί με την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Κύπρο το μέτρο της κατάργησης του ορίου των μηνιαίων εισαγωγών, δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα καμία αύξηση των εισαγωγών ελαιολάδου από την Τυνησία στην Ευρωπαϊκή αγορά και τέλος το ΥΠΑΑΤ δεσμεύεται ότι αν η πρόταση έρθει στο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας η Χώρα μας μαζί και με τις άλλες χώρες που διαφωνούν όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Κύπρος και η Πορτογαλία θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν κάτι τέτοιο και να θα καταψηφίσουν την σχετική νομοθετική πρόταση.
Τέλος ο Βουλευτής καλεί τους ελαιοπαραγωγούς να μην πανικοβάλλονται από την λάσπη που πετάνε στον ανεμιστήρα κάποιοι επιτήδειοι και να είναι σίγουροι πως κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η προστασία του αγροτικού κόσμου και η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Θέματα #Νίκος Παπαδόπουλος #ΣΥΡΙΖΑ