Ταξίδι μνήμης στο «Μαρζαμπότο» της Ιταλίας

ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΟΜΕΝΙΚΙΩΤΗ ΣΤΑΘΗ ΨΩΜΙΑΔΗ

Του Γιάννη Μουκίδη

Με το γνωστό, αλλά και τόσο ουσιαστικό χιλιοειπωμένο σύνθημα «Χωρίς μνήμη δεν υπάρχει μέλλον!!», ο εκπρόσωπος των οικογενειών των θυμάτων του Ολοκαυτώματος του Δομενίκου(Φεβρουάριος 1943), πρώην δημοτ. σύμβουλος του παλιού Δήμου Ποταμιάς, εκπαιδευτικός κ. Στάθης Ψωμιάδης αναχωρεί αύριο, Σάββατο, το πρωί, για το «Μαρζαμπότο» της Μπολόνια(στην γειτονική Ιταλία) για να παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης των θυμάτων του Φασισμού και του Ναζισμού(κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο), προσκεκλημένος από τον Δήμο του «Μαρζαμπότο» και το Ίδρυμα «Peace School Foundation of Monte Sole».


Η πρόσκληση από τον Δήμο «Μαρζαμπότο» και τους υπευθύνους του «Peace School Foundation of Monte Sole» για συμμετοχή του Δομενικιώτη κ. Ψωμιάδη  στις εκδηλώσεις μνήμης έχει σαν στόχο να κάνει γνωστή στο  Ιταλικό κοινό που γνωρίζει ελάχιστα, την δράση των Φασιστών στρατιωτικών στο εξωτερικό και να ενώσει τις μνήμες και τον πόνο των οικογενειών των θυμάτων του «Μαρζαμπότο» και του Δομένικου.
Με την ευκαιρία της συγκεκριμένης επίσκεψης ο κ. Στάθης Ψωμιάδης θα μεταφέρει μήνυμα του δημάρχου Ελασσόνας κ. Γ. Πασχόπουλου και θα συζητήσει, ως εκπαιδευτικός, τις δυνατότητες και την προοπτική κοινών δράσεων του 1ου Λυκείου Ελασσόνας και των άλλων σχολικών μονάδων της περιοχής μας με τα σχολεία του  «Μαρζαμπότο» και της ευρύτερης  περιοχής του.
Μετά την λήξη των εκδηλώσεων, ο εκπρόσωπος των οικογενειών των θυμάτων του Ολοκαυτώματος του Δομενίκου θα μεταβεί στη Ρώμη  για να καταθέσει στην Ιταλική στρατιωτική δικαιοσύνη  ντοκουμέντα και έγγραφα για τα εγκλήματα των Ιταλών στρατιωτικών  στο Δομένικο, στα πλαίσια της έρευνας που διεξάγεται εκεί μετά  από παραγγελία του Ιταλού Εισαγγελέα Serzio Dini, η οποία δόθηκε ύστερα από τον σάλο που προκάλεσε στην Ιταλική κοινή γνώμη   η προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο Βρώμικος Πόλεμος του Μουσολίνι».
Θα πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι μεγάλο μέρος του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στο Δομένικο Ελασσόνας.

Add Comment