Ψήφισμα διαμαρτυρίας του Δημοτικού Συμβουλίου για την κατάργηση του Α.Τ. Λιβαδίου

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ψήφισμα διαμαρτυρίας για την κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Λιβαδίου εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Ελασσόνας σε συνεδρίαση του, καλώντας τον αρμόδιο υπουργό, τους βουλευτές και υπηρεσιακούς παράγοντες να ενσκήψουν στο πρόβλημα που θα δημιουργήσει η πιθανολογούμενη κατάργηση στην ορεινή κοινότητα του Λιβαδίου Ελασσόνας.

Το ψήφισμα έχει ως εξής:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ελασσόνας λαμβάνοντας υπ’ όψιν του τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των κατοίκων του Λιβαδίου και των κοινωνικών φορέων όπως σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων όλων των βαθμίδων, Κτηνοτροφικός Σύλλογος κλπ, εκφράζει ομόφωνα την δυσαρέσκειά του και ταυτόχρονα την έντονη διαμαρτυρία του για την ραγδαία υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών με την κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Λιβαδίου.
Η έκταση του Δήμου Ελασσόνας είναι περίπου 1.600 τ. χλμ., καθώς έχει προκύψει από τη συνένωση των προϋπαρχόντων Δήμων Αντιχασίων, Ελασσόνας, Λιβαδίου, Ολύμπου, Ποταμιάς, Σαρανταπόρου και των Κοινοτήτων Βερδικούσας, Καρυάς και Τσαριτσάνης. Έτσι, συνολικά συγκροτείται από 9 Δημοτικές Ενότητες και 60 οικισμούς. Ανήκει στους 5 μεγαλύτερους σε έκταση Δήμους της Ελλάδας. Να τονίσουμε ότι η έκτασή του είναι περίπου το 30% της έκτασης του Νομού Λαρίσης ο οποίος αποτελείται από 7 Δήμους.
Το Αστυνομικό Τμήμα Λιβαδίου, εκτός από το Λιβάδι εξυπηρετεί και ένα σύμπλεγμα 13 χωριών με πληθυσμό περίπου 10.000 κατοίκους ενώ το κοντινότερο αστυνομικό Τμήμα βρίσκεται στην Ελασσόνα. Η απόσταση από την Ελασσόνα είναι 35 χλμ., και απαιτούνται 45 λεπτά. Το χειμώνα με τον παγετό και τα χιόνια η επικοινωνία δυσκολεύει κατά πολύ.
Το Λιβάδι είναι γεωγραφικά απομονωμένο και απομακρυσμένο από αστικά κέντρα. Βρίσκεται στην τομή των Νομών Λαρίσης, Πιερίας και Κοζάνης. Λόγω της γεωγραφικής του θέσης και του υψομέτρου αντιμετωπίζει δύσκολες καιρικές συνθήκες και παρατεταμένο χειμώνα για 5 έως 6 μήνες. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.200 μέτρα και σήμερα ζουν περίπου 2.500 μόνιμοι κάτοικοι. Αποτελεί ίσως μοναδικότητα στον Ελλαδικό χώρο να ζουν τόσοι μόνιμοι κάτοικοι σε τέτοιο υψόμετρο. Οι κάτοικοι δραστηριοποιούνται κυρίως στον πρωτογενή τομέα. Ο πληθυσμός αυτός σε ορισμένες περιόδους, κατά τους θερινούς μήνες σχεδόν διπλασιάζεται, ενώ και τον υπόλοιπο χρόνο αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό.
Η απομάκρυνση του Α.Τ. θα καταστήσει το Λιβάδι και τη γύρω περιοχή στόχο εγκληματικών δραστηριοτήτων μιας και η επέμβαση από την Ελασσόνα θα είναι δύσκολη έως αδύνατη.
Τονίζουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα για δωρεάν στέγαση του Αστυνομικού Τμήματος σε δημοτικό κτίριο.

Λαμβάνοντας υπόψη την μεγάλη έκταση του Δήμου Ελασσόνας, το δύσβατο της περιοχής, τις δύσκολες χειμερινές συνθήκες, τη μεγάλη απόσταση του Λιβαδίου από την Ελασσόνα και το δύσκολο οδικό δίκτυο θεωρούμε ότι η αστυνόμευση όλου του Δήμου με ένα Αστυνομικό Τμήμα θα είναι αδύνατη και επιβάλλεται η παραμονή του Α. Τ. Λιβαδίου.

Για όλους τους παραπάνω λόγους
ΖΗΤΑΜΕ
Να μην καταργηθεί το Αστυνομικό Τμήμα Λιβαδίου και να ενισχυθεί αν αυτό είναι εφικτό, προκειμένου στους κατοίκους του Λιβαδίου και της ευρύτερης περιοχής να παρέχονται τουλάχιστον οι βασικές υπηρεσίες αστυνόμευσης που δικαιούνται.

Add Comment