Γ. Τσιρώνης από Ελασσόνα: «Ναι» στην αξιοποίηση του Ολύμπου

ΣΕ ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΟ «ΟΧΙ» ΣΤΟ ΛΙΓΝΙΤΗ – ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ: «Η ΕΠΑΡΧΙΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ»
Του Γιάννη Μουκίδη

ΤΣΙΡΩΝΗΣ - ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

Την διαβεβαίωση πως το νέο Προεδρικό Διάταγμα που ετοιμάζεται θα ικανοποιεί πλήρως όλες τις πλευρές του Ολύμπου, καθώς και το κατηγορηματικό του «όχι» για οποιαδήποτε συζήτηση για τα λιγνιτικά κοιτάσματα του Δομενίκου «κατέθεσε» ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, σε ευρεία σύσκεψη αιρετών και φορέων που πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή το πρωί στο Δημαρχείο της Ελασσόνας.
Μετά τις αρχικές τοποθετήσεις και την ενημέρωση του δημάρχου Ελασσόνας Νίκου Ευαγγέλου, του συντονιστή της συζήτησης Αποστόλου Βάλλα, της αντιπροέδρου του Εθνικού Φορέα Διαχείρισης του Ολύμπου – δασάρχου Ελασσόνας Ζωής Φτίκα και του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Δημ. Οικονόμου καθώς και τις τοποθετήσεις αιρετών και φορέων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης επεσήμανε χαρακτηριστικά:
«Η κτηνοτροφία μας είναι πυλώνας για το δάσος, πυλώνας ανάπτυξης για την ίδια τη χώρα. Τα χωριά μας πρέπει να ξαναζωντανέψουν. Η κτηνοτροφική επεκτατική βόσκηση είναι αυτονόητη για τα δάση μας. Είμαστε σε απόλυτη συμφωνία με τον συνάδελφο κ. Αποστόλου. Η λέξη Όλυμπος είναι δεμένη με όλο τον Δυτικό πολιτισμό. Χαίρομαι που επί των ημερών μου επιτεύχθηκε συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ο Όλυμπος είναι ένας. Αποτελεί ντροπή για τη χώρα όταν ο Όλυμπος αντί να ενώνει να δημιουργεί αντιπαλότητες. Όταν αναπτύσσεται η μία πλευρά, βοηθάει και την άλλη πλευρά».
Ο αναπληρωτής υπουργός ενημέρωσε πως ολοκληρώνεται η συζήτηση για το νέο Προεδρικό Διάταγμα που αφορά τον Όλυμπο, μετά και την εισήγηση του Εθνικού Φορέα Διαχείρισης του Ολύμπου, το οποίο θα επιτρέπει την επέκταση του νυν χιονοδρομικού κέντρου που βρίσκεται στην πλευρά της Ελασσόνας(στις «Βρυσοπούλες» Ολύμπου) και, επιπλέον, θα δίνει τη δυνατότητα της οικοτουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.
[wpg_thumb]
Αίσθηση προκάλεσε και η κατηγορηματική του δήλωση πως δεν πρόκειται να ανοίξει οποιαδήποτε συζήτηση για τα λιγνιτικά κοιτάσματα του Δομένικου, αποκλείοντας και επίσημα όποια τέτοια σκέψη η πιθανότητα αξιοποίησης των λιγνιτικών κοιτασμάτων στην περιοχή: «Είναι προφανές, δεν το συζητάω καν. Ο λιγνίτης βρίσκεται εκτός των σχεδίων της κυβέρνησης, όσον αφορά το ενεργειακό πλάνο της χώρας, κάτι που το έχω καταστήσει πρόσφατα σαφές και σε Ευρωπαίους αξιωματούχους. Αντιθέτως η κατεύθυνσή μας είναι προς την πλήρη απεξάρτηση από τέτοιες μεθόδους παραγωγής ενέργειας, οι οποίες οδηγούν ολόκληρες περιοχές στην καταστροφή. Πλήρης απεξάρτηση από τέτοιες μεθόδους. Εδώ, στην περιοχή Ελασσόνας, στην περιοχή του Ολύμπου έχουμε άλλες δραστηριότητες, έχουμε το αρνάκι, τα προϊόντα ΠΟΠ που θα φεύγουν σε όλο τον κόσμο, το κατσικίσιο γάλα…», τόνισε χαρακτηριστικά με έμφαση ο υπουργός.
Ακόμη, στη διάρκεια της σύσκεψης, ήταν θετικός απέναντι στο αίτημα της περιοχής να συνδεθεί η Εγνατία οδός με την ΠΑΘΕ, προχωρώντας στην παράκαμψη της Ελασσόνας, κάτι για το οποίο, όπως είπε θα συνομιλήσει με τον συνάδερφό του υπουργό κ. Σπίρτζη.
ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Αμέσως μετά την σύσκεψη στο Δημαρχείο ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Καλωσορίσαμε σήμερα στη φιλόξενη Ελασσόνα έναν φίλο, τον υπουργό κ. Τσιρώνη. Η διαβεβαίωσή του για το νέο Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα ανοίξει το δρόμο στην σωστή αξιοποίηση του Ολύμπου, καθώς επίσης και η κατηγορηματική του δέσμευση πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανοίξει θέμα «λιγνίτη» στην Ελασσόνα, μας κάνει ιδιαίτερα αισιόδοξους. Πιστεύω πως σήμερα η επαρχία Ελασσόνας έκανε ένα βήμα μπροστά. Η δημοτική αρχή θα συνεχίσει τον αγώνα της σε όλα τα μέτωπα με στόχο να κάνουμε την περιοχή μας καλύτερη και πιο φιλική, τόσο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, όσο και για το περιβάλλον. Ευχαριστώ τον υπουργό για τη βοήθειά του, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του».

Στη χθεσινή σύσκεψη της Ελασσόνας, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Τσιρώνη, έδωσαν ακόμη το «παρών»:
Ο βουλευτής Γρεβενών Χρήστος Μπγιάλας, ο δήμαρχος Δεσκάτης Δημ. Καραστέργιος, ο πρώην δήμαρχος Ελασσόνας Γιώργος Πασχόπουλος, αντιδήμαρχοι, οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων Βασ. Βαρνάς και Δημ. Γκουνός, δημοτ. σύμβουλοι, οι πολιτευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Σαμαράς και Γιάννης Καριπίδης, μέλη της Κτηνοτροφικής Ομοσπονδίας, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ελασσόνας Θεόδ. Τζιώλας, τοπικοί φορείς, τοπικά στελέχη των Οικολόγων Πράσινων, κ.ά.

Add Comment