Μάξιμος: Πώς θα καλυφθούν τα κενά σε νευραλγικές θέσεις του Δημοσίου;

Μετά τις επαναπροσλήψεις από τις 11 χιλ. θέσεις έχουν μείνει 3,5 χιλ.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ συνεχίζει να οδηγεί τη χώρα χωρίς σχέδιο, χωρίς πυξίδα. Μοναδική έγνοια των στελεχών της είναι η εξυπηρέτηση όσων την στήριξαν να βρεθεί στην εξουσία. Το αποτέλεσμα είναι όμως ότι κρίσιμοι κρατικοί τομείς παραμένουν χωρίς στελέχωση, αφού έστω και οι θέσεις που μπορούσαν να καλυφθούν, στα στενά δημοσιονομικά πλαίσια που βρίσκεται η χώρα παραμένουν κενές». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την κατάθεση ερώτησης προς τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Με την ερώτηση αυτή, με πρώτη υπογράφουσα τη βουλευτή Επικρατείας κ. Νίκη Κεραμέως -την οποία συνυπογράφουν 38 βουλευτές του κόμματος μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Λαρίσης κ. Χρ. Κέλλας- ζητούν να πληροφορηθούν πώς προγραμματίζει η κυβέρνηση να διαχειριστεί τις εναπομείνασες, περίπου 3.500 προσλήψεις, έως το τέλος του έτους και με ποιο τρόπο θα καλύψει τα πολυάριθμα κενά, τα οποία έχουν δημιουργηθεί σε νευραλγικές υπηρεσίες του δημοσίου, εξαιτίας των αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης, δεδομένου των περιορισμών των προσλήψεων και του εξαιρετικά περιορισμένου αριθμού εναπομεινασών προσλήψεων. Επίσης, οι βουλευτές που υπογράφουν την ερώτηση, ζητούν να μάθουν πώς θα αντιμετωπιστούν τα κενά σε υπηρεσίες, που είχαν ενισχυθεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το πρόγραμμα κινητικότητας, όπως ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, η αντιμετώπιση του παραεμπορίου, η Ελληνική Αστυνομία, και οι οποίες με το ν. 4325/2015 αποψιλώθηκαν εκ νέου.
Όπως αναφέρεται στην ερώτηση «σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό, για το έτος 2015 προβλέπονται 11.000 προσλήψεις. Ο συνολικός προγραμματισμός προσλήψεων για την περίοδο 2014-2018 διαμορφώθηκε λαμβάνοντας υπόψη τις παρεμβάσεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2013-2016, τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες των μεμονωμένων φορέων, την προσπάθεια ανανέωσης του ανθρώπινου δυναμικού στο δημόσιο τομέα, καθώς και τις προτεραιότητες που είχε προσδιορίσει η τότε Κυβέρνηση, σε τομείς όπως η υγεία, η παιδεία, η δικαιοσύνη».
Ωστόσο «η πρώτη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με το ν. 4325/2015 από τον προηγούμενο Μάιο κάλυψε κατά τα 2/3 τις προβλεπόμενες από τον Προϋπολογισμό νέες προσλήψεις- περίπου 7.500 θέσεις-, προχωρώντας σε αθρόες οριζόντιες επαναπροσλήψεις, χωρίς κανέναν προγραμματισμό, χωρίς καμία προηγούμενη διερεύνηση των πραγματικών αναγκών της διοίκησης. Περαιτέρω, με τον εν λόγω νόμο φρόντισε για την παράταση συμβάσεων, αλλά και την επανασύναψη νέων για υπηρεσίες που ήδη καλύπτονταν με μόνιμο προσωπικό (άρθρο 49). Την ίδια στιγμή, οι ανάγκες σε τομείς, όπως η υγεία, παρά την πρόσφατη προκήρυξη για πρόσληψη προσωπικού, και η παιδεία, που βασικά καλύπτεται με προσλήψεις έκτακτου προσωπικού στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ τα πανεπιστήμια υπολειτουργούν, είναι εξαιρετικά μεγάλες, με αποτέλεσμα υπηρεσίες να μην μπορούν να λειτουργήσουν και οι πολίτες να μην μπορούν να λάβουν τις υπηρεσίες που δικαιούνται».
Επίσης τονίζεται στην ερώτηση ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ είχε εκπονήσει προγραμματισμό προσλήψεων τακτικού προσωπικού για το έτος 2015, με βάση τα αιτήματα των Υπουργείων, ο οποίος είχε εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης στις 23/12/14. Περαιτέρω, με στόχο τη βέλτιστη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, κάνοντας χρήση των διατάξεων περί κινητικότητας και δεδομένων των δημοσιονομικών περιορισμών για νέες προσλήψεις, ενίσχυσε σημαντικά νευραλγικές υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τα προσόντα των υπαλλήλων στις κατάλληλες θέσεις».

Add Comment