Ποτάμι: Πρώτη φορά… κλειστά και τα Δημόσια Ι.Ε.Κ.

ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ Κ. ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ

ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ ΠΟΤΑΜΙ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Πραγματικά αναρωτιέται κανείς εάν υπάρχει όλους αυτούς τους 10 μήνες, κάποια βαθμίδα και δομή της εκπαίδευσης η οποία να μην έχει πληγεί από την έλλειψη πολιτικής, τον ανύπαρκτο προγραμματισμό και τις ιδεοληψίες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μαζί με τα μεγάλα κενά στα σχολεία, τα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας τα οποία παραμένουν, τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση για τον οποίο ακόμα η κυβέρνηση ψάχνει ισοδύναμα, ήρθε και η σειρά της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Αφού πρώτα οι κ. κ. Μπαλτάς και Κουράκης φρόντισαν την προηγούμενη περίοδο, να καταργήσουν τις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ), έκαναν τα πάντα…. μάλλον δεν έκαναν τίποτα μαζί με τον κ. Φίλη και την κα. Αναγνωστοπούλου για να ξεκινήσει κανονικά το διδακτικό έτος στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ).
Μετά από 20 χρόνια λειτουργίας και ενώ διανύουμε ήδη τη 2η βδομάδα του Νοεμβρίου, πρώτη φορά τα ΔΙΕΚ είναι κλειστά ή στην καλύτερη περίπτωση υπολειτουργούν, πραγματοποιώντας μόνο λίγες ώρες μάθημα την εβδομάδα. Αν και έπρεπε να έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα κατάρτισης από την 1η Οκτωβρίου, τόσο η ολιγωρία στην ανακοίνωση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για εκπαιδευτές, όσο και η μόλις πριν 5 ημέρες έγκριση των Τμημάτων Δ.Ι.Ε.Κ. και των αντίστοιχων ειδικοτήτων του Εξαμήνου 2015Β, κατέστησε αδύνατη την έγκαιρη λειτουργία τους. Έτσι χιλιάδες σπουδαστές περιμένουν απογοητευμένοι να λάβουν ποιοτική επαγγελματική κατάρτιση ενώ και μεγάλος αριθμός εκπαιδευτών συνεχίζει να βρίσκεται σε αναμονή και επαγγελματική αβεβαιότητα.
Βέβαια εξήγηση για όλη αυτήν την πρωτοφανή κατάσταση των κλειστών ΔΙΕΚ δεν είναι τα όσα αναφέρει γενικά και αόριστα η χθεσινή και πολύ αργοπορημένη ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας στην οποία δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη, αλλά η πολιτική προχειρότητα και οι «άλλες» προτεραιότητες των Υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ.
Το Ποτάμι γνωρίζει το σημαντικό ρόλο που επιτελούν τα ΔΙΕΚ ιδιαίτερα τώρα μέσα στην οικονομική κρίση, και υποστηρίζει την ανάγκη της εύρυθμης λειτουργίας και αναβάθμισής τους και όχι της επιχειρούμενης απαξίωσής τους. Σε κοινή ερώτησή τους στη Βουλή 8 βουλευτές του Ποταμιού (Γιώργος Μαυρωτάς – Αττικής, Γιώργος Αμυράς – Β’ Αθηνών, Γρηγόρης Ψαριανός – Β’ Αθηνών, Ιάσονας Φωτήλας – Αχαΐας, Σπυρίδων Δανέλλης – Ηρακλείου, Αικατερίνη Μάρκου – Β’ Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας – Λάρισας, Ιλχάν Αχμέτ – Ροδόπης) καλούν τον Υπουργό Παιδείας κ. Φίλη, να δώσει ένα τέλος στο μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, να βρεθούν οι αναγκαίοι χρηματοδοτικοί πόροι και να προσληφθεί το απαιτούμενο εκπαιδευτικό προσωπικό προκειμένου έστω και την τελευταία στιγμή να πραγματοποιηθεί το χειμερινό εξάμηνο των Δ.Ι.Ε.Κ.

Επιλογή διοικητών με κομματικά κριτήρια πάση θυσία

Τη στιγμή που το ΕΣΥ καταρρέει, φαίνεται πως στην Αριστοτέλους μυαλό δεν βάζουν. Συνεχίζουν με τη γνωστή εμμονή: επιλογή Διοικητών με κομματικά κριτήρια πάση θυσία και αξιολόγηση των υπαρχόντων με άγνωστα κριτήρια. Μετά το φιάσκο με την τροπολογία Κουρουμπλή για το ξήλωμα των Διοικήσεων, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τροποποιεί τη σύνθεση της Επιτροπής Αξιολόγησης των υποψηφίων Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών των νοσοκομείων του ΕΣΥ όλης της χώρας.
Αξιοποιώντας ένα κακό νόμο (παρ. 5 του άρθρου 2 του ν. 4052/2012) ο Υπουργός Υγείας με απόφαση δημοσιευμένη στη διαύγεια (A1β/Γ.Π.οικ.: 85701, 10/11/2015)ορίζει μεταξύ των μελών της Επιτροπής και ένα μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας «Μαρινόπουλος Α.Ε.». Πρόκειται για τον κ. Μπερετάνο Νικόλαο. Κανένα κριτήριο αξιολόγησης φυσικά δεν περιορίζει την ευχέρεια της επιτροπής να αποφανθεί: χωρίς κριτήρια όμως είναι και η επιλογή του κ. Μπερετάνου. Γιατί το συγκεκριμένο στέλεχος; Ποια είναι η συνάφεια; Ποια τα προσόντα του; Ελλείψει διευκρινήσεων, πρόκειται για το στέλεχος της χρηματιστηριακής «Τρώιλος» που μεσολάβησε στην πώληση δομημένου ομολόγου ύψους 130 εκατ. ευρώ και έκλεισε μετά από παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου;
Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να απαντήσει άμεσα, εάν πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο. Εάν δεν πρόκειται για απλή συνωνυμία, γεννάται μείζον πολιτικό ζήτημα.

Add Comment