Αυξάνει τη διαχειριστική επάρκεια η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Για το νέο ΕΣΠΑ 2014 -2020

ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΙ ΕΣΠΑ [800x600]

Σαφές μήνυμα πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα επιδιώξει στη νέα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 να υλοποιήσει έργα «τα οποία θα είναι χρήσιμα και θα έχουν τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία βάσει του κόστους οφέλους για το σύνολο της κοινωνίας» απέστειλε ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας σε ενημερωτική συνάντηση εργασίας που είχαν στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες, με στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία και διαχειριστική επάρκεια ενόψει του νέου ΕΣΠΑ.
Στη συνάντηση η προϊσταμένη της διαχειριστικής αρχής κ. Μελίνα Σαραφίδου ανέλυσε πτυχές της δομής, λειτουργίας και υλοποίησης της νέας προγραμματικής περιόδου, ενημερώνοντας παράλληλα για τις αλλαγές που επήλθαν σε σχέση με το προηγούμενο ΕΣΠΑ.
Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κατέστησε σαφές πως «στο νέο ΕΣΠΑ επειδή έχουμε λιγότερα χρήματα στόχος μας είναι να προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε έργα χρήσιμα και με τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία βάσει του κόστους οφέλους για το σύνολο της κοινωνίας. Επίσης πρέπει να πάμε πάρα πολύ γρήγορα στη νέα προγραμματική περίοδο, διότι στις ημέρες μας ο πλέον αξιόπιστος, αποτελεσματικός και αποδοτικός για τους πολίτες θεσμός διοίκησης είναι οι αιρετές Περιφέρειες».
Παράλληλα, σημείωσε ότι «τα χρονοδιαγράμματα θα πρέπει να θωρακίζονται απέναντι στους μελλοντικούς κινδύνους τους οποίους διατρέχουν» συμπληρώνοντας πως «Ουδείς πρέπει να χρονοτριβεί καθώς η χειρότερη λύση είναι η καλύτερη από τη μετάθεση του προβλήματος».
[wpg_thumb]
Ο κ. Αγοραστός ζήτησε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας Θεσσαλίας «να μην επιτρέψουν να υποβαθμιστεί η ποιότητα της λειτουργίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας η οποία είναι πρότυπο σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις υπηρεσίες» και πρόσθεσε πως αποτελεί επιδίωξη «ένα μοντέλο απρόσωπης διοίκησης προς όφελος του πολίτη. Αυτό πράττουμε από το 2011 και το πετυχαίνουμε καθημερινά με συνέπεια και σκληρή δουλειά».
Για το ΕΣΠΑ το οποίο ολοκληρώνεται στα τέλη του τρέχοντος έτους, εκτίμησε πως «κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε, φέραμε χρήματα με απ’ ευθείας παρεμβάσεις στο κέντρο των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλάζοντας το χρηματοδοτικό μοντέλο της Ευρώπης» καταλήγοντας πως «πρέπει εντός του 2015 να ολοκληρωθούν και να πληρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα έργα».
Τέλος, ο Περιφερειάρχης εστίασε για μία ακόμη φορά στην υποχρέωση της πολιτείας να χρηματοδοτήσει – ως οφείλει – τις Περιφέρειες για έργα και παρεμβάσεις που σχετίζονται άμεσα με την ασφάλεια των πολιτών, τονίζοντας πως όχι μόνον δεν έχουν προβλεφθεί αυτοί οι πόροι για το 2016, αλλά αφαιρέθηκαν από τον προϋπολογισμό του 2015 χρήματα ύψους 1.863.000 ευρώ για επεμβάσεις που αφορούσαν τέτοιες δύσκολες συγκυρίες του 2015.

Add Comment