Μπαργιώτας: Τέχνασμα για να ξεχνιούνται ΕΝΦΙΑ-περικοπές το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ

Το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ είναι ασκήσεις επί χάρτου, για να ξεχνιέται ο ΕΝΦΙΑ, οι συντάξεις και ο ΦΠΑ στην παιδεία

μπαργιωτασ

Ως επικοινωνιακό τέχνασμα της κυβέρνησης χαρακτήρισε τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ ο βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, κ. Κώστας Μπαργιώτας, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια. Όπως χαρακτηριστικά είπε «Μπήκε επειγόντως ο νόμος για καθαρά επικοινωνιακούς σκοπούς: Ο ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στους βαρόνους της επικοινωνίας. Πολύ εύκολο. Είναι καθαρά επικοινωνιακό για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσης εφαρμογής του νόμου. Όσο το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο είναι στον αέρα, δεν είναι σε νόμιμη λειτουργία, δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει τίποτα απ’ αυτά που προβλέπονται στο νόμο, δεν είναι δυνατόν να γίνει καμιά δημοπρασία, με κανέναν τρόπο. Το παραδέχεται ο Υπουργός εμμέσως, το λέει το Συμβούλιο της Επικρατείας σε μια σειρά αποφάσεων. Άρα, είναι αυτό που στο στρατό λέγαμε ΤΑΑΣ, Τακτικές Ασκήσεις Άνευ Στρατεύματος, βασικά, ασκήσεις επί χάρτου. Να έχουμε να λέμε, για να ξεχνιέται ο ΕΝΦΙΑ που προσγειώνεται στα περισσότερα νοικοκυριά αυτές τις μέρες, να ξεχνιούνται οι συντάξεις, να ξεχνιέται ο ΦΠΑ στην παιδεία».
Ως προς την ουσία του νομοσχεδίου ο βουλευτής τόνισε «Θα ψηφίσουμε «ΝΑΙ» με κρύα καρδιά, γιατί θέλουμε να καταδείξουμε με έργα, με πράξεις την ανάγκη ρύθμισης και μεταρρύθμισης ενός χώρου, ο οποίος είναι βαθύτατα προβληματικός με τον τρόπο που λειτουργεί αυτήν τη στιγμή. Δυστυχώς, όμως, το νομοσχέδιο δεν είναι αυτό που θα θέλαμε να δούμε. Δεν είναι το νομοσχέδιο που θα περιμέναμε από μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Τα ερωτήματα είναι συγκεκριμένα. Είναι ένας καλύτερος νόμος αυτός; Κατοχυρώνει την ελευθερία του λόγου καλύτερα; Φτάνει η αντικατάσταση των ολιγαρχών από κάποιους άλλους, για να κατοχυρώσουμε την ελευθερία του λόγου; Αποκόπτει τους πολιτικούς απ’ τους εκδότες ο καινούριος νόμος; Βάζει φραγμούς; Βελτιώνει τη διαφάνεια; Συγκεντρώνοντας την αρμοδιότητα σε ένα άτομο, χωρίς δεσμεύσεις μάλιστα και χωρίς την ανάγκη αιτιολόγησης της απόφασης και της υπογραφής από τον Υπουργό, από το Υπουργικό Συμβούλιο, από το ΕΣΡ έστω, που θα μπορούσε να γνωμοδοτεί ρυθμιστικά, προφανώς περνάει όλο το «παζάρι» -επιτρέψτε μου την έκφραση- σε έναν συγκεκριμένο κύκλο. Κάποιος συγκεκριμένος, ένας άνθρωπος, ο καλύτερος ενδεχομένως, αναλαμβάνει να καθορίσει το τοπίο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για τα επόμενα δέκα χρόνια».
Τέλος, ο κ. Μπαργιώτας έκανε αναφορά στα περιφερειακά μέσα «Δεν μπορεί να αποτελεί μόνο κριτήριο για την επιβίωση της αδειοδότησης των σταθμών της περιφέρειας το αντίτιμο της άδειας. Υπάρχει ένας πολύ πιο πολύπλοκος τρόπος που πρέπει να εφαρμοστεί, που να συνυπολογίζει τα κεφάλαια, τις επενδύσεις, αλλά κυρίως τη γνώση των ανθρώπων που ήδη εδώ και πολλά χρόνια υπηρετούν τον τομέα. Χρειάζεται, κυρίως, κατοχύρωση στην προστασία της οικονομικής ανεξαρτησίας για τους μετόχους παντού. Υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος δημιουργίας ουσιαστικά ανεπισήμων αλυσίδων πανελλαδικής εμβέλειας, μέσω της συλλογής πολλών περιφερειακών αδειών. Ο νόμος δεν το απαγορεύει. Δεν βάζει καν όρους γι’ αυτό. Υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας ευάριθμων θυγατρικών των κεντρικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και αυτά είναι θέματα που πρέπει να τα δούμε με άλλο πνεύμα».

Σίριαλ ο διορισμός Προέδρου του ΕΟΠΥΥ

Η Διοίκηση Οργανισμών, ειδικά σε συνθήκες κρίσης, απαιτεί ανθρώπους με αυξημένα προσόντα και εμπειρία και όχι μικροκομματικές λογικές και συντεχνιακά τερτίπια. Ο διορισμός του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ εξελίσσεται σε σίριαλ. Και μάλιστα με χλιαρό σενάριο, ατάλαντους ηθοποιούς και κακή σκηνοθεσία. Η προγραμματισμένη για 22/10 συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για γνωμοδότηση ως προς την καταλληλότητα του προτεινόμενου για διορισμό στη θέση του Προέδρου του Οργανισμού, κ. Σ. Μπερσίμη, αναβλήθηκε χωρίς να γίνει γνωστός ο λόγος. Φαίνεται πως οι διαφωνίες εντός του Υπουργείου Υγείας καλά κρατούν. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Αναπληρωτής Υπουργός δε συμφωνεί με την επιλογή του Υπουργού και, μάλιστα, αντιπροτείνει συνδικαλιστή γιατρό για Πρόεδρο.
Από τον Ιανουάριο του 2015 το Ποτάμι είχε ζητήσει προκήρυξη για τη θέση, τονίζοντας ότι οι απευθείας διορισμοί συνιστούν κομματοκρατία. Ο τέως Υπουργός Υγείας, αφού πρώτα μίλησε για αλλαγή του νόμου (Ν. 4238/2014), τελικά προχώρησε στην έκδοση προκήρυξης στις 06/05/2015. Χαιρετίσαμε την επαναφορά του στη νομιμότητα. Ωστόσο, υπογραμμίσαμε ότι της έκδοσης προκήρυξης έπρεπε να προηγηθεί Υπουργική Απόφαση καθορισμού των προσόντων, όπως προβλέπει ο νόμος. Προκήρυξη χωρίς σαφή και προκαθορισμένα θεσπισμένα προσόντα γεννά υπόνοιες για αδιαφανείς διαδικασίες και «μαγειρέματα». Σήμερα ρωτάμε την ηγεσία του Υπουργείου: πόσα βιογραφικά κατατέθηκαν; Ποιος έκανε την διαλογή; Είναι το βιογραφικό του κ. Μπερσίμη το καλύτερο; Γιατί δεν δημοσιεύονται τα βιογραφικά των επικρατέστερων υποψηφίων; Ποιος είναι ο λόγος της αναβολής του διορισμού; Πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία;

Add Comment