Ο… παπα-μάστορας στο Δρυμό Ελασσόνας

Ο παπα-Ανδρόνικος στο Δρυμό είχε την ευλογία κατά τη διάρκεια της θητείας του να κατασκευαστούν όχι μια, αλλά τέσσερις εκκλησίες!
Ως μάστορας στο αρχικό του επάγγελμα, κατάφερε να κινητοποιήσει όλους τους χωριανούς και με τη συνδρομή τους πέτυχε να ανακαινίσει όλες τις παλιές εκκλησίες.
Άρχισε πρώτα από τον Αη Θανάση. Ήταν πέτρινο εξωκλήσι κατεστραμμένο από τη φθορά του χρόνου. Έτσι κατασκευάστηκε από την αρχή και εγκαινιάστηκε 1 Ιουνίου 1988. Επίτροπος ο μπαρμπα-Νάτσιος Αρσένης, που έκανε καλό κουμάντο και ήταν και το μεράκι του. Φρόντισαν να δεντροφυτευτεί ο περιβάλλον χώρος με ελιές και αμυγδαλιές.
Ακολούθησε ο Προφήτης Ηλίας στο Νουφανό. Στη θέση ήταν ένα μικρό εξωκλήσι. Εγκαινιάστηκε Ιανουάριο 1992. Σε καταπληκτική πανοραμική θέση, αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι στο ίδιο ύψος με τις κορυφές του Ολύμπου. Περιφράχτηκε και δεντροφυτεύτηκε. Είναι ο κατάλληλος χώρος για να δροσιστεί κανείς σε μέρες καύσωνα.
Στις 3 Οκτώβρη 1999 εγκαινιάστηκε ο επιβλητικός ναός του Προφήτη Ηλία, που είναι και ο πολιούχος του χωριού. Είναι το καμάρι μας, με καταπληκτικές αγιογραφίες. Στο ισόγειο του διατηρήθηκε και συντηρήθηκε το τέμπλο του παλιού ναού του 1818.
Τέλος, ο Άη Νικόλας στη θέση του παλιού πέτρινου μισογκρεμισμένου. Εκεί ο πάτερ Ανδρόνικος έβαλε όλο του το μεράκι. Εγκαινιάστηκε 8 Οκτώβρη 2005. φυσάει πάντα αεράκι, εκεί παλιά υπήρχαν τα αλώνια.
Όλοι θυμόμαστε τον παπά μας με τα ράσα ανασηκωμένα, να δουλεύει ασταμάτητα με κέφι, από την ανατολή ως τη δύση του ηλίου.
Του οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και άπειρη ευγνωμοσύνη που έθεσε σκοπό της ζωής του να ανακαινίσει όλες τις εκκλησίες του χωριού και τα κατάφερε!

Κατερίνα Αρσένη

Add Comment