“Εκδήλωση μνήμης για γεγονότα της τοπικής ιστορίας”

«Να ενισχύσουμε τη μνήμη μας για τα γεγονότα της τοπικής μας ιστορίας»
Του Γιάννη Μουκίδη

ΜΕΛΟΥΝΑ 2015 (5) [800x600]

Το πρωί της Δευτέρας, οι αρχές, αρκετός κόσμος και οι μαθητές σχολικών μονάδων της Τσαριτσάνης κατευθύνθηκαν στην τοποθεσία «Μελούνα», λίγο έξω από την Τσαριτσάνη (από όπου ξεκίνησε ο απελευθερωτικός αγώνας του Ελληνικού Στρατού το 1912), στο χώρο του εκεί Μνημείου (τα αποκαλυπτήρια του είχαν γίνει πριν 3 χρόνια). Το Μνημείο βρίσκεται στη νέα εθνική οδό Ελασσόνας – Λάρισας, ακριβώς στο σημείο που βρισκόταν τα παλαιά σύνορα της χώρας, και από όπου ξεκίνησε η νικηφόρα προέλαση του Ελληνικού Στρατού, στο χαρακτηριστικό ύψωμα της Μελούνας.
Αρχικά, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, συμπροσευχήθηκε ο σεβασμ. μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος και συλλειτούργησαν αρχιμανδρίτες και ιερείς και ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας, προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων από τους φορείς και τις αρχές. Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας.
Στον πανηγυρικό της ημέρας, η εκπαιδευτικός του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ελασσόνας κ. Ελένη Βίτκου με μεστό λόγο αρχικά έκανε μια ανασκόπηση των γεγονότων της κρίσιμης διετίας(1912-1913) των Βαλκανικών πολέμων, που οδήγησαν το Ελληνικό κράτος από τα στενά της Μελούνας στις εκβολές του Στρυμώνα ποταμού και την πόλη της Καβάλας, και αποτέλεσαν το μεγαλύτερο έπος μετά την Ελληνική Επανάσταση η, καλύτερα, την ολοκλήρωση της. Η ομιλήτρια, αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στα ιστορικά στοιχεία, όταν η 1η Μεραρχία, έχοντας ως κεντρικό άξονα την Τσαριτσάνη, αφού σκόρπισε τις φρουρές των Τουρκικών φυλακίων που βρίσκονταν στην οριοθετική γραμμή, πήρε θέση μάχης από την Αετοράχη μέχρι το Βαλέτσικο. Και «καταθέτει»: «Τα χαράματα της 6ης Οκτώβρη ο υποστράτηγος Μανουσογιαννάκης κατηύθυνε τις δυνάμεις της 1ης Μεραρχίας από την αμαξιτή οδό της Μελούνας προς την πεδιάδα της Ελασσόνας με κατεύθυνση δεξιά. Ο υποστράτηγος Κάλλαρης κατηύθυνε τη 2η Μεραρχία αριστερά των υψωμάτων της Ελασσόνας και το 4ο τάγμα ευζώνων προήλασε πίσω από την Τσαριτσάνη, για να αποκόψει την υποχώρηση του τουρκικού στρατού, κατά μέτωπο του οποίου θα έκαναν επίθεση οι δύο μεραρχίες. Τα σχέδια του τουρκικού στρατού έμειναν απραγματοποίητα, καθώς ο ελληνικός στρατός προχώρησε ακάθεκτα προς την πεδιάδα της Ελασσόνας, προβάλλοντας ταυτόχρονα στον κάμπο τμήματα του 2ου πεζικού συντάγματος, της 1ης Μεραρχίας και του 4ου πεζικού της 2ης Μεραρχίας. Στις 12 το μεσημέρι, η Τσαριτσάνη υποδέχεται τον Ελληνικό Στρατό με ζητωκραυγές! Στο χώρο της πλατείας κατέφθαναν χαρούμενοι όλοι οι Τσαριτσανιώτες για να υποδεχθούν με άκρατο ενθουσιασμό τα στρατεύματα των 2 Μεραρχιών. Μέχρι το βράδυ η Τσαριτσάνη ήταν χώρος, όπου στρατιώτες και κάτοικοι πανηγύριζαν την απελευθέρωση. Η Τσαριτσάνη ήταν η πρώτη κωμόπολη από την Τουρκοκρατούμενη Ελλάδα, που ελευθερώθηκε από τους Τούρκους το 1912». Και η εκπαιδευτικός κ. Βίτκου ολοκλήρωσε με νόημα: «Φιλοδοξούμε να ανατάξουμε και να ενισχύσουμε τη μνήμη μας για τα γεγονότα της τοπικής μας ιστορίας, που μάλιστα αυτά που αποτέλεσαν ορόσημο για την πορεία τόσο του τόπου μας, όσο και της Ελλάδας γενικότερα. Φιλοδοξούμε να συντελέσουμε «προς δημιουργίαν ιστορικής μνήμης και ιστορικής συνειδήσεως εις τας Ελληνικάς γενεάς, όσοι μας διαδέχονται και όσαι θα έλθουν με τον κύκλον των χρόνων», όπως ευχήθηκε και ο Γεώργιος Βεντήρης στον πρόλογο του δίτομου έργου του για τους Βαλκανικούς πολέμους τον Μάρτιο του 1929. Γιατί τα βήματα μας πρέπει πάντα να οδεύουν μπροστά, τα βλέμματα μας, όμως, είναι συνετό και ωφέλιμο να τα στρέφουμε συχνά πίσω, για να πορευόμαστε με ασφάλεια στο μέλλον. Ο τόπος μας δεν εφείσθη ούτε κόπους ούτε θυσίες ούτε αγώνες ούτε στερήσεις, παρά αγόγγυστα και με το χαμόγελο στα χείλη ατένιζε με αισιοδοξία τον μέλλοντα χρόνο, ξεπερνώντας τις όποιες δυσκολίες, περιορισμούς, αντιξοότητες και πισωγυρίσματα, προκειμένου να ανακτήσει το πολυπόθητο αγαθό της ελευθερίας και να το αφήσει κληρονομιά βαριά στις κόρες και τους γιούς της νεότερης Ελλάδας».
[wpg_thumb]
Στις εκδηλώσεις της Μελούνας παραβρέθηκαν:
Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας – πρ. έπαρχος Ελασσόνας κ. Μαρία Μαμάρα, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, ως εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων ο αντισυνταγματάρχης(ΕΜ) κ. Ευθύμιος Κόνιαρης, από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας(Α.Τ.Α.) ο επισμηναγός – ιπτάμενος κ. Δημ. Κρικελάς και οι αξιωματικοί κ.κ. Ιωάν. Παπαχρήστος και Θεόδ. Νάκας, από την Αστυνομία Θεσσαλίας ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας κ. Δημ. Γατσουνιάς, οι διοικητές του Α.Τ. Ελασσόνας κ. Πέτρος Μουταφίδης και του Τμήματος Δίωξης Λαθρομετανάστευσης κ. Δημ. Αρσένης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Ελασσόνας – επιπυραγός κ. Ελευθ. Μουλτσιάς, ο πρ. βουλευτής κ. Ιωάν. Παπαδημόπουλος, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Διον. Μπαλούκας, Δημ. Λέκκας, Ευφρ. Καρκαβανίδου – Σκρέτα, Χρυσ. Προβίδα, Ανέστ. Σερετίδης, Αστ. Στούπας, ο πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Νικ. Τσιμπόλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Κ. Καραγιάννης και Γ. Γιαννούλας, ο πρόεδρος της Κοινότητας Τσαριτσάνης κ. Αχιλ. Μητσιμπόνας, η πρόεδρος του Δημοτ. Διαμερίσματος Ελασσόνας κ. Ασπασ. Χατζηβασίλη – Βαλιώτη, διευθυντές, εκπαιδευτικοί και μαθητές σχολικών μονάδων της περιοχής, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ελασσόνας κ. Δημ. Οικονόμου, εκπρόσωποι φορέων και υπηρεσιών, αντιπροσωπείες Συλλόγων της Τσαριτσάνης(Μορφωτικού, Συλλόγου Γυναικών, Εξωραϊστικού), και αρκετός κόσμος από την Τσαριτσάνη, την Ελασσόνα και την γύρω περιοχή.

Add Comment