Ικανοποίηση Αγοραστού για πληρωμές ΕΣΠΑ – Συνάντηση με Κουρουπλή – Χαρίτση

Συνάντηση του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή και τους υφυπουργούς Εσωτερικών Γ. Μπαλάφα και Οικονομίας Αλ. Χαρίτση

enpe kouroublis [800x600]

«Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι έχουμε κοινό συμφέρον. Έχουμε αποδείξει ότι βάζουμε πλάτη στα δύσκολα για την πατρίδα. Θέλουμε να βοηθήσουμε τη χώρα. Προσδιορίζουμε θετικά τη ζωή και την ταυτότητά μας, υπερβαίνουμε τις αντιπαραθέσεις μας και εργαζόμαστε μαζί για το κοινό μέλλον». Με αυτή τη φράση το Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κ. Κώστας Αγοραστός ζήτησε να ενταθεί η συνεργασία για την κατά το δυνατό ομαλότερο ολοκλήρωση του τρέχοντος ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΝΠΕ με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, καθώς και τους υφυπουργούς Εσωτερικών κ. Γιάννη Μπαλάφα και Οικονομίας – αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ κ. Αλέξη Χαρίτση.
Στη συνάντηση ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν έργα της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου επιμένοντας πως η καλύτερη συνεργασία και η επιτάχυνση των διαδικασιών απ’ όλες τις πλευρές είναι μονόδρομος για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ για τη χώρα μας.
Ιδιαίτερη μνεία πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας για το θέμα της χρηματοδότησης των Περιφερειών για έργα υποδομών και πολιτικής προστασίας, προειδοποιώντας πως τα προβλήματα που θα προκληθούν στο φετινό χειμώνα θα είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν από τις Περιφέρειες χωρίς την προβλεπόμενη από το νόμο κρατική στήριξη.
Αναλυτικότερα, ο κ. Αγοραστός σημείωσε στην τοποθέτησή του μεταξύ άλλων τα εξής: «Ως περιφερειακά προγράμματα τα οποία είναι υγιή προγράμματα, πρέπει να τα ολοκληρώσουμε στο ακέραιο και το πρόγραμμα μέχρι το τέλος του 2016 πρέπει να παρουσιαστεί όπως το πρόγραμμα που είναι σήμερα σε ισχύ, δηλαδή με εθνική και κοινοτική συμμετοχή. Άρα πρέπει να βρούμε τα χρήματα να συνεχίσουμε τα έργα ολοκληρωμένα γιατί εάν δεν τα ολοκληρώσουμε θα μας τα απεντάξουν, θα γυρίσουν πίσω χρήματα, είτε με μία άλλη συμφωνία, είτε με εθνικούς πόρους οι οποίοι όμως γνωρίζουμε πως δεν υπάρχουν.
Πρέπει να πάμε γρήγορα διότι υπάρχει μία αναντιστοιχία της περιόδου 2007 – 2013 με την περίοδο 2014 – 2020 όσον αφορά έργα τα οποία δεν μπορούν να μεταφερθούν. Είναι υψηλός ο αριθμός καθώς και το ύψος του μεταφερόμενου ποσού. Για παράδειγμα, στα έργα της παιδείας θα έχουμε πρόβλημα γιατί δεν έχουμε πολλά χρήματα για τα σχολεία όπως είχαμε στο προηγούμενο ΕΣΠΑ. Τα έργα της οδοποιίας και των υποδομών θα έχουν πρόβλημα, στα έργα της υγείας θα έχουμε πρόβλημα, στα έργα της πρόνοιας – βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΔΑΠ, ΑμεΑ – θα έχουμε πρόβλημα, γιατί πάμε μεν καλά μέχρι το 2013, αλλά μετά θα ψάχνουμε για εθνικούς πόρους. Κι υπάρχει μία τάση μεταφοράς αρμοδιοτήτων στην περιφέρεια χωρίς όμως τους αντίστοιχους πόρους.
Σε ότι αφορά τα νοσοκομεία, πρέπει να αποκτήσουν διοικητικό συμβούλιο γιατί δεν μπορούν να συμβασιοποιήσουν τα έργα. Είναι τραγικό.
Πρέπει να κλείσουν τα προγράμματα και συμφωνούμε πως πρέπει να κλείσουν – λόγω της σημερινής δύσκολης κατάστασης- στο ύψος της κρατικής δαπάνης. Ήταν πολύ καλή αυτή η κίνηση γιατί προεξοφλήσαμε το μέλλον και δεν μελλοποιήσαμε το παρόν. Άρα το μήνυμα είναι «τρέξτε γρήγορα γιατί όσο καθυστερείτε είναι επικίνδυνο». Σ’ αυτό το θέμα όμως πρέπει να έχουμε συμμάχους και αυτό δε συμβαίνει ακόμη με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω των τραπεζικών capital controls.
Τεράστιο είναι το πρόβλημα υπάρχει και με τα έργα του ΕΣΠΑ τα οποία χρηματοδοτούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Επικρατεί μία σημαντική χρονική υστέρηση η οποία πρέπει να βελτιωθεί. Υπάρχει το πρόβλημα των νοσοκομειακών έργων. Τα έργα μας αυτά εγγράφονται στον κεντρικό προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας. Το υπουργείο ξεχνά ότι υπάρχει και η Περιφέρεια κι ενώ εμείς έχουμε τις πιστώσεις, δεν βάζουν τα χρήματα για να πληρώσουν. Στο νοσοκομείο του Βόλου για παράδειγμα, δίνονται συνεχώς παρατάσεις γιατί δεν πληρώνεται ομαλά το έργο.
Σε ότι αφορά το ΕΠΠΕΡΑΑ υπάρχει μία καλύτερη επικοινωνία, τα έργα πληρώνονται αλλά θέλουμε κι εκεί μία επιτάχυνση για να πάμε ακόμη γρηγορότερα.
Στο θέμα των ιδιωτικών επενδύσεων υπάρχει μία μεγάλη υστέρηση ως προς τις πληρωμές.
Για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από εθνικούς πόρους, έχουμε την ευθύνη συντήρησης 44.000 χιλιομέτρων εθνικού και επαρχιακού δικτύου. Το 2011 οι Περιφέρειες είχαν χρηματοδοτηθεί με 55 εκ. ευρώ, το 2012 13 εκ. ευρώ. Το 2013 και το 2014 δε δόθηκαν χρήματα αλλά στο τέλος του έτους γίνονταν μία κατανομή και μοιράζονταν 110 με 120 εκ. ευρώ σε όλες τις Περιφέρειες. Το 2015 εγγράφηκαν στο προϋπολογισμό 20 εκ. ευρώ για όλες τις Περιφέρειες. Έρχεται τώρα μία απόφαση η οποία παίρνει αυτά τα χρήματα και τα μεταφέρει στο ειδικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του υπουργείο Εργασίας για την ανθρωπιστική κρίση.
Ήδη ο φετινός χειμώνας έχει ξεκινήσει άσχημα με χειρότερα φαινόμενα απ’ ότι πέρυσι. Πέρυσι καταφέραμε μέσα από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πάρουμε κάποια χρήματα με μία προσπάθεια που κανένας δεν πίστευε ότι θα πετύχει. Για φέτος οι υποχρεώσεις είναι αυξημένες και θεωρώ πως θα δημιουργηθεί μεγάλο ζήτημα εάν δε δοθούν οι προβλεπόμενοι από το νόμο πόροι. Πρέπει λοιπόν να μας πείτε αν θα μας δώσετε στο τέλος του έτους κάποια χρήματα, διαφορετικά τα πράγματα θα είναι δύσκολα.
Επίσης, είχαμε κάνει μία συμφωνία με τον πρωθυπουργό ότι οι τραπεζικοί μας λογαριασμοί και η διαχείριση των διαθέσιμων από το κράτος θα είχε προσωρινό χαρακτήρα για τις ανάγκες της διαπραγμάτευσης. Τώρα αιφνιδιασμένοι, βλέπουμε πως με το πολυνομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών να μεταφέρονται στον κεντρικό λογαριασμό της κεντρικής κυβέρνησης τα διαθέσιμα. Αυτός είναι ένας ολοκληρωτισμός. Αυτή η απόφαση εκθέτει τον πρωθυπουργό.
Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι έχουμε κοινό συμφέρον. Έχουμε αποδείξει ότι βάζουμε πλάτη στα δύσκολα για την πατρίδα. Θέλουμε να βοηθήσουμε τη χώρα. Προσδιορίζουμε θετικά τη ζωή και την ταυτότητά μας, υπερβαίνουμε τις αντιπαραθέσεις μας και εργαζόμαστε μαζί για το κοινό μέλλον. Μας είναι πολύ εύκολο να παίξουμε το παιχνίδι της πολιτικής ετερότητας, δηλαδή να βρίσκουμε εχθρούς. Δεν το παίζουμε όμως. Μπαίνουμε στο πρόβλημα και προσπαθούμε να το λύσουμε. Θέλουμε σοβαρότητα, υπευθυνότητα, σεβασμό και ενδιαφέρον. Να λύσουμε όμως τα προβλήματα. Θέλουμε να βοηθήσουμε αλλά αυτή η σχέση πρέπει να είναι ισότιμη και ειλικρινής.
Τέλος, για τον αναπτυξιακό νόμο εμείς έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας, θέλουμε ως Ένωση Περιφερειών να είμαστε στο συμβούλιο στο οποίο είπατε πως θα κάνετε. Έχουμε εμπειρία και μπορούμε να συνδράμουμε. Πρέπει όμως να εξαλειφθούν οι καθυστερήσεις οι οποίες δημιουργούν πρόβλημα σε χιλιάδες επιχειρήσεις. Σύντομα, όπως μου είπε και ο κ. Χαρίτσης, ανοίγει το σύστημα των πληρωμών».

Θετική εξέλιξη η εισροή 1,7 εκ. ευρώ στη χώρα μας για το ΕΣΠΑ

agorastos espa [800x600]

Ως θετική εξέλιξη που υπήρξε απόρροια συστηματικής προσπάθειας της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Κώστας Αγοραστός την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εισρεύσουν στο ταμείο της χώρας μας που αφορά το ΕΣΠΑ 800 εκ. ευρώ την ερχόμενη εβδομάδα.
Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ολοκλήρωσης του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 αλλά και στο σχεδιασμό του νέου 2014-2020, αφού όπως σημείωσε «τα χρήματα δεν είναι απεριόριστα».
Ο πρόεδρος των Περιφερειαρχών ζήτησε από την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει ως οφείλει και φέτος τις Περιφέρειες για να ανταπεξέλθουν σε έργα που αφορούν τις υποδομές και την ασφάλεια των πολιτών ενόψει του χειμώνα, ενώ τέλος ζήτησε να αποσυρθεί η αιφνίδια απόφαση να συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο διάταξη με την οποία ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών θα μπορεί να μεταφέρει τα ταμειακά διαθέσιμα των Περιφερειών σε κεντρικό λογαριασμό του κράτους με μία δική του απόφαση. Μάλιστα για το τελευταίο θέμα υπενθύμισε τη δέσμευση του πρωθυπουργού κατά τη συνάντηση που είχε με τους Περιφερειάρχες, ότι το μέτρο της παραχώρησης των ταμειακών διαθεσίμων είναι προσωρινό.
Αναλυτικότερα τα όσα είπε ο κ. Αγοραστός: «Αποτελεί θετική εξέλιξη ότι 800 εκ. ευρώ στις 22 Οκτωβρίου έρχονται στο ταμείο του ΕΣΠΑ και μάλιστα αναδρομικά. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μίας μεγάλης προσπάθειας η οποία ξεκίνησε από την Ένωση Περιφερειών σε συνεργασία με το υπουργείο, συστηματικά, με επαφές στην Ευρώπη, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ, την επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Κρέτσου και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτή η αλλαγή, γιατί εδώ το ανέφικτο έγινε εφικτό, φέρνει στη χώρα μας συνολικά 1,7 δις ευρώ. Είναι τα μοναδικά χρήματα που έρχονται στην χώρα αυτή τη στιγμή και μπορούν να δώσουν ανάσα στα έργα, θέσεις εργασίας αλλά και ταυτόχρονα ελπίδα δημιουργίας. Τρέξτε γρήγορα τα έργα όσοι εμπλέκεστε, διαφορετικά κινδυνεύετε.
Το δεύτερο θέμα στο οποίο θέλω να αναφερθώ είναι το νέο ΕΣΠΑ. Το παλιό ΕΣΠΑ πρόκειται να ολοκληρωθεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές της τελευταίας αναθεώρησης με δημόσια δαπάνη. Στο νέο ΕΣΠΑ όμως πρέπει να προσέξουμε το κοινωνικό κομμάτι. Δεν πρέπει να αυτοσχεδιάζουμε και πρέπει όλοι μαζί να το δούμε αυτό. Τα χρήματα δεν είναι απεριόριστα, χρειάζεται καλός σχεδιασμός ούτως ώστε να έχουμε προστιθέμενη αξία.
Επίσης, έχουμε έκτακτα καιρικά φαινόμενα έντονα τα οποία τείνουν να γίνουν μόνιμα. Καταπτώσεις δρόμων, αποχιονισμοί, αντιπλημμυρική προστασία των οικισμών κ.α. Αυτά αντιμετωπίζονται με χρήματα και τα χρήματα αυτά προέρχονται από εθνικούς πόρους. Φέτος όμως δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ από εθνικούς πόρους. Παρόλα αυτά αντιμετωπίσαμε τον δύσκολο χειμώνα του 2015. Υπερβαίνει τις δυνατότητές μας όμως να αντιμετωπίσουμε και το 2016. Συνεννοηθήκαμε με το υπουργείο και πήραμε ελπίδα ότι θα ενώσουμε τις δυνάμεις και θα πράξει το ίδιο που γίνονταν τα τελευταία χρόνια, σώζοντας την τελευταία στιγμή την κατάσταση για τους ανθρώπους της υπαίθρου.
Τέλος, επειδή η αλήθεια είναι η κόρη του χρόνου, εμείς κάναμε το καθήκον μας στο θέμα των ταμειακών διαθέσιμων. Ενώσαμε τις δυνάμεις μας με την κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό όταν μας το ζήτησε, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τη διαπραγμάτευση. Και είπαμε πως είμαστε στο πλευρό της κυβέρνησης, παραχωρούμε τα διαθέσιμα, αλλά δε θέλουμε ερασιτεχνισμό και ολοκληρωτισμό στην εθνική στρατηγική. Δυστυχώς σήμερα καλούνται να ψηφίσουν στη βουλή – πιστεύω πως δεν το γνωρίζει ο πρωθυπουργός – κάτι αντίθετο από εκείνο που μας είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός. Ότι δηλαδή το μέτρο αυτό θα είναι προσωρινό. Τώρα όμως έρχεται προς ψήφιση το να μπορεί ο υπουργός να παίρνει τα διαθέσιμα από τα ταμεία των φορέων της γενικής κυβέρνησης και να τα πηγαίνει σε ένα ενιαίο ταμείο, όπου αντιλαμβάνεστε δεν ξέρουμε πώς και τι θα γίνει.»

Add Comment