Αναγκαίο να συμπληρωθούν άμεσα όλα τα κενά στα σχολεία

ΑΡΘΡΟ ΓΝΩΜΗΣ

εκπαιδευση κενα

Με το παρόν κείμενο θα ήθελα να απευθυνθώ σε όλους τους συμπολίτες της Θεσσαλίας και κυρίως στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς που φέτος για πρώτη φορά βιώνουν ( κατά τόπους) τη χειρότερη ίσως συνθήκη στην εκπαίδευση που έχει διαμορφωθεί ποτέ. Πριν αναφέρω όμως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε φέτος, θα ήθελα να διευκρινίσω εν συντομία τα εξής:

Το 2010 με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ συστάθηκαν για πρώτη φορά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση τα σχολεία Ενιαίου Αναμορφωμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος (Ε.Α.Ε.Π) 900 κατά τον αριθμό τότε και περίπου 1380 σήμερα. Στα σχολεία Ε.Α.Ε.Π προστέθηκαν τα αντικείμενα της Θεατρικής Αγωγής, της Μουσικής, των Εικαστικών, Αγγλικών, Γαλλικών, Γερμανικών και Πληροφορικής. Στο καινοτόμο αυτό πρόγραμμα προσελήφθησαν και απασχολήθηκαν εκπαιδευτικοί των παραπάνω ειδικοτήτων ως αναπληρωτές πλήρους και μειωμένου ωραρίου ( 24 και 14 διδακτικές ώρες αντιστοίχως) καθώς και οι συνάδελφοι της Φυσικής Αγωγής αλλά και δάσκαλοι στο Ολοήμερο Πρόγραμμα. Μέχρι και το προηγούμενο σχολικό έτος τα σχολεία Ε.Α.Ε.Π λειτουργούσαν με το καθεστώς της αναπλήρωσης χωρίς κανέναν διορισμό σε καμία ειδικότητα και ο κάθε εκπαιδευτικός αναπλήρωνε τον ίδιο του τον εαυτό εφόσον οι περισσότερες θέσεις είναι κενές. Ουσιαστικά δηλαδή μιλάμε για οργανικά κενά που καμία ηγεσία μέχρι και σήμερα δεν φρόντισε να καλύψει. (Ακριβώς η ίδια συνθήκη επικρατεί και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με αποτέλεσμα όλοι οι καθηγητές να καλύπτουν οργανικά κενά ως αναπληρωτές.)

Δεν θα μείνω στο πόσο χρήσιμα, αναγκαία και απαραίτητα είναι αυτά τα μαθήματα για τους μαθητές, γιατί δεν είναι αυτός ο στόχος του κειμένου. Εξάλλου μπορεί ο καθένας ρωτήσει τους ίδιους τους μαθητές και να πάρει αρκετές και ικανοποιητικές απαντήσεις.

Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζουμε ότι όλες οι ηγεσίες και οι απερχόμενες και η σημερινή στήριξαν τη λειτουργία ολόκληρου σχεδόν του εκπαιδευτικού συστήματος σε προγράμματα ΕΣΠΑ, σε πιστώσεις δηλαδή και όχι σε χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού.

Έχει παρέλθει λοιπόν μία πενταετία έκτοτε και το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι το εξής (απόσπασμα από το δελτίο τύπου του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων – Π.Ε.ΣΥ.Θ.):

΄΄Την 1η Οκτωβρίου 2015 ανακοινώθηκαν από το Υ.Π.Ε.Θ 1574 προσλήψεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων για τα σχολεία Ε.Α.Ε.Π. Οι προσλήψεις αυτές είναι πλήρως αναντίστοιχες με τα λειτουργικά κενά των σχολείων ΕΑΕΠ. Συγκεκριμένα και με βάση το ότι οι προσλήψεις αυτές γίνονται μόνο μέσω ΕΣΠΑ και με βάση ρήτρα εισοδηματικών κριτηρίων, η Αττική, η Δυτική Μακεδονία και το Νότιο Αιγαίο εξαιρούνται από την υλοποίηση του συγκεκριμένου άξονα όπως επιβεβαιώνει και ο Υπουργός με τις δηλώσεις του.

Με λίγα λόγια οι παραπάνω περιοχές θεωρούνται εισοδηματικά αναπτυγμένες και δεν δύναται εκεί να απορροφηθεί το ΕΣΠΑ.

Η συγκεκριμένη ρήτρα ουδέποτε ετέθη από το Υπουργείο σε γνώση των εκπαιδευτικών και μάλιστα των αναπληρωτών που φέτος έκαναν αιτήσεις δύο φορές για ένταξή τους στους πίνακες αναπληρωτών. Οι περιοχές αυτές γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν σε δεύτερο χρόνο ( β’ φάση αναπληρωτών ) από άλλους πόρους (κρατικό προϋπολογισμό και Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων – Π.Δ.Ε.) που όμως όπως γλαφυρότατα αποκαλύφθηκε από τον εκπρόσωπο του Υ.Π.Ε.Θ. δεν έχουν πάρει ακόμα σχετική έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών.

Έγινε όμως ξεκάθαρο ότι είτε σε α΄ είτε σε β’ φάση το Υ.Π.Ε.Θ. αδυνατεί να κλύψει το σύνολο των αναγκών των σχολείων είτε με ΕΣΠΑ είτε με Π.Δ.Ε είτε με κρατικό προϋπολογισμό.

Τα συλλογικά όργανα που εκπροσωπούν όλους τους κλάδους των εκπαιδευτικών συγκεντρώθηκαν ήδη αρκετές φορές στο Υπουργείο από την 1η Οκτωβρίου έως και σήμερα απαιτώντας μεταξύ άλλων:

άμεση ανάκληση των τοποθετήσεων που έγιναν την 1/10
επανάληψη της διαδικασίας σε μία φάση πρόσληψης με άμεση κάλυψη όλων των λειτουργικών κενών και βάσει των πραγματικών αναγκών των σχολείων.
Τη δυνατότητα τροποποίησης της αίτησης όσον αφορά τις περιοχές δεδομένου ότι διαχρονικά η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας απέκρυπτε ότι το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020) εξαιρεί με βάση εισοδηματικά κριτήρια περιοχές της Ελλάδος – περιοχές που πλήττονται από την κρίση.

Σε όλα αυτά οι απαντήσεις που λάβαμε από τον εκπρόσωπο του Υπουργού μετά από συνεννόηση με το γραφείο του Υπουργού ήταν απαράδεκτες και προσβλητικές για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας και πρώτ΄ απ΄ όλα τους μαθητές μας και τους γονείς τους:

Λίγο ως πολύ αναγνωρίστηκε ότι το Υ.Π.Ε.Θ. ενώ γνώριζε ότι η Αττική, η Δυτική Μακεδονία και το Αιγαίο θα εξαιρεθούν από το ΕΣΠΑ το απέκρυψε από τους αναπληρωτές που κάλεσε να κάνουν αιτήσεις δύο φορές μέσα το καλοκαίρι.

Αποτέλεσμα εκατοντάδες συνάδελφοι να μείνουν άνεργοι ή να τοποθετηθούν εκτός του τόπου διαμονής τους, να χωριστούν οικογένειες, να καταδικαστούν συνάδελφοι στην οικονομική εξαθλίωση και τα ελληνικά δημόσια σχολεία να μένουν άδεια’’.

Σημαντικό είναι ότι στην Αθήνα έχουν ήδη συμμετάσχει στις συγκεντρώσεις και οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων σχολείων της Αττικής, οι οποίοι επιθυμούν να κινηθούν δικαστικώς και να διεκδικήσουν την πλήρη κάλυψη όλων των κενών των σχολείων.

Κλείνοντας, σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα θα ήθελα να επισημάνω 2 βασικά στοιχεία προβληματισμού, απαραίτητα για την αφύπνιση όλων μας:

1.από τη μεταπολίτευση και μετά καμία ηγεσία δεν κατάφερε να συστήσει ένα εκπαιδευτικό σύστημα ικανό να καλύπτει αποτελεσματικά και ουσιαστικά τους παιδαγωγικούς και εκπαιδευτικούς στόχους στο σύνολο.
2.περισσότερο από ποτέ οι ίδιοι οι γονείς πρέπει να είναι αυτοί που μαζί με τους εκπαιδευτικούς θα διεκδικήσουν τις καλύτερες δυνατές υποδομές και συνθήκες στην εκπαίδευση.

Είναι καιρός οι γονείς να σκεφτούν σε τι είδους σχολείο και με ποιόν τρόπο επιθυμούν να μορφωθούν τα παιδιά τους.

Νάντια Γρηγοριάδου
Θεατρολόγος
Αναπληρώτρια Εκπαιδευτικός – ΠΕ 32 Θεατρικών Σπουδών

Add Comment