Επίκαιρες ερωτήσεις και τοποθετήσεις Μπαργιώτα στη βουλή

μπαργιωτασ

Απαράδεκτη καθυστέρηση διορισμού εκλεγέντων μελών Ε.Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. σε Α.Ε.Ι.

Ερώτηση προς τους Υπουργούς α) Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, β) Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και γ) Οικονομικών κατέθεσαν οι Βουλευτές του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς (Αττικής) και Κωνσταντίνος Μπαργιώτας (Λάρισας) σχετικά με τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση διορισμού εκλεγέντων μελών Ε.Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. σε Πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι. της χώρας.

Οι εν λόγω επιστήμονες τελούν υπό ένα ιδιότυπο καθεστώς εργασιακής ομηρίας, καθώς παρά τη σύμφωνη με τις κείμενες διατάξεις εκλογή τους, δεν έχει υλοποιηθεί, κατά την τελευταία επταετία, κανένας διορισμός, λόγω έλλειψης πιστώσεων και σίγουρα λόγω λανθασμένης ιεράρχησης των προτεραιοτήτων, των αναγκών των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της ασυνεννοησίας μεταξύ των αρμόδιων Υπουργείων. Την ίδια περίοδο, ο συνολικός αριθμός μελών Ε.Τ.Ε.Π. και Ε.Ε.ΔΙ.Π. στα εκπαιδευτικά ιδρύματα βαίνει μειούμενος, με αποτέλεσμα την υπολειτουργία εργαστηρίων και κλινικών.

Παράλληλα, ενώ τόσο ο κ. Μπαλτάς είχε δεσμευθεί για την επίλυση της εκκρεμότητας διορισμού τους όσο και πρόσφατα η Αναπληρώτρια Υπουργός κα. Αναγνωστοπούλου, το Υπουργείο Παιδείας συνέχισε τις περιστασιακές λύσεις αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, όπως οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών από την πρωτοβάθμια (Π.Ε.) και δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Δ.Ε.). Μια τακτική, η οποία απλώς μεταφέρει κενά σε μιαν άλλη εκπαιδευτική βαθμίδα και μαζί με τις λοιπές αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε άλλους φορείς, οδήγησε ιδιαίτερα φέτος στον πολλαπλασιασμό των κενών στα σχολεία. Βέβαια, πολλά ερωτήματα δημιουργεί για τις προθέσεις της ηγεσίας του Υπουργείου και η αναφορά του Γενικού Γραμματέα κ. Χασάπη ότι είναι ανοικτό και το ενδεχόμενο μετατάξεων των εκπαιδευτικών Π.Ε. και Δ.Ε., μέσω διαδικασιών, που προφανώς, δεν θα είναι οι αντίστοιχες της εκλογής των μελών Ε.Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π.

Κυβέρνηση αδιαφάνειας και προχειρότητας

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης κατέθεσαν οι βουλευτές του Ποταμιού Ιάσονας Φωτήλας Αχαΐας, Γρηγόρης Ψαριανός Β΄ Αθήνας, Γιώργος Μαυρωτάς Αττικής, Σπύρος Λυκούδης Α΄ Αθήνας και Κώστας Μπαργιώτας Λάρισας, σχετικά με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να κρίνει ως μη σύννομη τη διαδικασία απευθείας ανάθεσης των δαπανών για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών των παράτυπα εισερχόμενων μεταναστών.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο «Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης–Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις», τροποποίησε μια ήδη προβληματική διάταξη.
Το Ποτάμι, κατά τη συζήτηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, είχε επισημάνει τους κινδύνους που εγκυμονούσε η συγκεκριμένη τροπολογία και δυστυχώς 5 μήνες μετά, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου όχι μόνο επιβεβαίωσε τις επιφυλάξεις μας, αλλά το ελληνικό δημόσιο είναι πλέον εκτεθειμένο σε μεγάλο οικονομικό κίνδυνο, η σίτιση των μεταναστών είναι κυριολεκτικά στον αέρα και οι εταιρείες που τήρησαν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους, παραμένουν απλήρωτες.

Τοποθέτηση Μπαργιώτα στη συζήτηση για τα Προαπαιτούμενα

«Αριστερός δεν είναι κανείς, γιατί λέει ότι είναι τέτοιος, αλλά γιατί εφαρμόζει ένα συγκεκριμένο κράμα πολιτικών που τον κάνει τέτοιο»
Στη συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου «Μέτρα για την εφαρμογή της Συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» τοποθετήθηκε ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, κ. Κώστας Μπαργιώτας.
Εισαγωγικά, ο κ. Μπαργιώτας στηλίτευσε τον πρόχειρο τρόπο νομοθέτησης. «Είναι ένα νομοσχέδιο στο γόνατο, όπως πολύ φοβάμαι και αυτά των προηγούμενων μηνών. θέλω, κυρίως, να επισημάνω τα κορακίστικα. Μέχρι και νόμος έχει ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο, ο ν.4048/2012 για την καλή νομοθέτηση. Αυτός ο νόμος λέει το αυτονόητο, ότι όταν κάτι αντικαθίσταται, αλλάζει ή τροποποιείται, οφείλει να παρατίθεται στην τελική του μορφή στο νομοσχέδιο και όχι με αυτό το κορακίστικο, ακαταλαβίστικο πράγμα. Η σύνταξη σαφών, κατανοητών και διαφανών νόμων είναι πράξη προοδευτική στην ελληνική πραγματικότητα και είναι και τζάμπα. Η καλή νομοθέτηση είναι ανάγκη, δεν είναι πολυτέλεια».
Σε σχέση με το νομοσχέδιο, τόνισε πως πρόκειται για κατάργηση του ν. 4131/2015, του νόμου Στρατούλη. «Είχαμε επισημάνει, ως αντιπολίτευση, ότι ορισμένα πράγματα είναι μεν σωστά, αλλά είχαμε εκφράσει επιφυλάξεις για το αν μπορούν να εφαρμοστούν μέσα στα δημοσιονομικά πλαίσια. Τότε, όχι μόνο λάβαμε διαβεβαιώσεις ότι υπάρχουν οι πόροι , αλλά ακούσαμε και ένα διαπρύσιο λόγο από τον κ. Στρατούλη, ότι «δεν γονατίζουμε», για «εθνικές υπερηφάνειες», για «γερμανοτσολιάδες οι υπόλοιποι». Τα χειροκροτούσατε όλοι, κύριοι συνάδελφοι, και δεν ήταν μόνο ο κ. Στρατούλης, που δεν είναι σήμερα στην αίθουσα. Όλοι συνχειροκροτούσατε το συγκεκριμένο νόμο, τον οποίο εμείς, οι γερμανοτσολιάδες, εν μέρει τον ψηφίσαμε. Εμείς ψηφίσαμε πολλές από τις διατάξεις, τις οποίες θεωρούσαμε σωστές και τις οποίες καταργείτε συλλήβδην σήμερα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Για τις επιμέρους καταργήσεις άρθρων ανέφερε «Η κατάργηση της σύνταξης των ανασφάλιστων υπερηλίκων είναι ένα μέτρο εξαιρετικής σκληρότητας και κακώς η Ν.Δ. το έκανε και καλώς το επανέφερε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και κακώς το ξανακαταργείτε με αυτόν τον ανάλγητο και οριζόντιο τρόπο. Επίσης, καταργείτε τη δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κλάσης μόνο για το ΕΤΑΑ, για τους νέους επιστήμονες και τους δίνετε ακόμη ένα κίνητρο για να πάνε στο εξωτερικό μαζικά, στη μετανάστευση. Κατά τα άλλα, προσπαθούμε να κρατήσουμε τα ελληνικά μυαλά στη χώρα. Επίσης, καταργείτε τον συμψηφισμό οφειλών συντάξεων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν χιλιάδες ασφαλισμένοι να μην μπορούν να πάρουν σύνταξη και αυτά μόνο και μόνο, λέει, γιατί αυτό ήταν μονομερής ενέργεια και το ζήτησε η Ευρώπη. Εμείς ψηφίσαμε τις ρυθμίσεις του νόμου Στρατούλη που θεωρούσαμε δίκαιες και δεν θα ψηφίσουμε την κατάργησή τους μαζί σας, θα την ψηφίσετε μόνοι σας».
Με δηκτικό τρόπο σχολίασε τη στάση βουλευτών της κυβέρνησης υπογραμμίζοντας ότι «Αριστερός δεν είναι κανείς, γιατί λέει ότι είναι τέτοιος, αλλά κυρίως γιατί εφαρμόζει ένα συγκεκριμένο κράμα πολιτικών που τον κάνει τέτοιο, ειδικά όταν είναι στην εξουσία. Νομίζω ότι όσοι έχετε συνειδησιακά προβλήματα σε σχέση με το μνημόνιο και τις πολιτικές που εφαρμόζετε, πλέον, καλά θα κάνετε να τα λύσετε. Η χώρα βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση και δεν έχει την πολυτέλεια οι εθνοπατέρες της να είναι αμφίθυμοι, να έχουν αμφιβολίες ή να κάνουν δεύτερες σκέψεις».
Τέλος, σε σχέση με τη διάταξη για το φάρμακο, τόνισε «Νομίζω ότι έχει περάσει ότι η μείωση της τιμής των φαρμάκων είναι εξοικονόμηση και λύνει το πρόβλημα από μόνη της. Μειώθηκε η συνολική δαπάνη στα 2 δισ. και εγώ λέω ότι ενδεχομένως να υπάρχει η δυνατότητα να κατέβει και παρακάτω και ας λένε κάποιοι ότι δεν γίνεται. Γιατί; Γιατί μεταφέρθηκε ένα μεγάλο κόστος ως παρενέργεια της μείωσης της τιμής, στην τσέπη του ασθενούς, ως απευθείας δαπάνη. Παρενέργεια της μείωσης ήταν ότι αυξήθηκε σημαντικά ο όγκος συνταγογράφησης, μειώθηκε η τιμή και αυξήθηκαν τα κουτιά, μέχρι και 54% σε ορισμένες κατηγορίας, δηλαδή, για κάθε κουτί που γραφόταν, γράφεται άλλο ένα σε ορισμένες κατηγορίες. Επίσης, αυξήθηκε, σημαντικότατα, η συνταγογράφηση ακριβών φαρμάκων έναντι φθηνότερων, που κάνουν, ακριβώς, την ίδια δουλειά, χωρίς να υπάρχει η ιατρική απόδειξη, ότι αυτό είχε επιστημονικό λόγο για να γίνεται. Προφανώς, λοιπόν, δεν φτάνει η μείωση της τιμής της μονάδας για να λυθεί το πρόβλημα. Υπάρχουν δεκάδες πράγματα, τα πρωτόκολλα, η συνταγογράφηση, η καταπολέμηση των κακών πρακτικών, των γιατρών, των φαρμακοποιών, πλέον, που ελέγχουν τη συνταγογράφηση και των εταιριών, αλλά, κυρίως, χρειάζεται χρόνος και συζήτηση για μια πολιτική για το φάρμακο, με στόχο την επίτευξη τριών προϋποθέσεων: την προάσπιση της δημόσιας υγείας, πριν απ’ όλα, τον έλεγχο της σπατάλης και της διαφθοράς, που ακόμη, ενδεχομένως, να υφίσταται σε ορισμένες κατηγορίες και γιατί όχι και τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής και της εγχώριας έρευνας. Νομίζω, ότι η οριζόντια περικοπή δεν λύνει το πρόβλημα».

Add Comment