Με επισημότητα και μεγαλοπρέπεια τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Ελασσόνας

Του Γιάννη Μουκίδη

ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΧΑΡΙΤΩΝΟΣ 2015 (11) [800x600]

«Χαρίτων του Πνεύματος, καταυγασθείς ταίς αυγαίς, φωστήρ εχρημάτισας, της εναρέτου ζωής, Χαρίτων μακάριε, συ γαρ ομολογία, αληθείας εμπρέψας, έλαμψας εν ερήμω, εγκράτειας τοις πόνοις. Διό των ευφημούντων σε, Πάτερ μνημόνευε». Κλήρος και ιεροψάλτες έψαλλαν χθες 28 Σεπτεμβρίου, το συγκεκριμένο τροπάριο στην πόλη της Ελασσόνας. Ήταν τα δεύτερα ονομαστήρια του μητροπολίτου Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος, που εορτάστηκαν με θρησκευτική μεγαλοπρέπεια και επισημότητα. Χθες Δευτέρα το πρωί, τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον κατάμεστο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, συμπροσευχήθηκαν οι σεβασμ. μητροπολίτες Λαρίσης – Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος και Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, και συλλειτούργησαν οι αρχιμανδρίτες της Ι.Μ. Σπαρμού Ολύμπου π. Νικάνωρ, π. Χριστόφορος και π. Βασίλειος, ο αρχιμανδρίτης – προϊστάμενος του ναού π. Βησσαρίων Καραλάσκος, ο αρχιμανδρίτης της Ι.Μ. Ελασσώνος π. Ισαάκ Τσαπόγλου, ο αρχιμανδρίτης της Ι. Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα π. Σεβαστιανός Αράπης, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, και πλειάδα αρχιμανδριτών και ιερέων από την Ελασσόνα, την Κοζάνη, από όμορους Νομούς και όχι μόνο.
Στο κήρυγμα του, ο καθηγούμενος της Ι. Μονής Σπαρμού Ολύμπου π. Νικάνωρ Παπανικολάου αναφέρθηκε στη ζωή του οσίου Χαρίτωνος του Ομολογητού, που ίδρυσε 3 μεγάλες Λαύρες στη γη της Παλαιστίνης, που υπεβλήθη σε πολλά βασανιστήρια, που ταπεινώθηκε και φυλακίστηκε. «Ο Άγιος ήθελε ησυχία και προσευχή, ήθελε να είναι αφανής και ταπεινός, με μια ζωή γεμάτη προσευχή και άσκηση, ήθελε να μην φαίνεται, να επιτελεί το έργο του αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες και έδωσε λαμπρό παράδειγμα με τη ζωή του», υπογράμμισε, χαρακτηριστικά ο π. Νικάνωρ, και ολοκλήρωσε: «Σήμερα, στα ονομαστήρια του σεπτού ποιμενάρχη μας κ. Χαρίτωνος, χαιρόμαστε με την χαρά του. Ο Θεός έστειλε άξιο διάδοχο του μακαριστού Βασιλείου, που συνεχίζει το έργο του. Περπατάει πάνω στα βήματα του οσίου Χαρίτωνος του Ομολογητού και του ευχόμαστε ολόψυχα να έχει δύναμη, υγεία και φωτισμό. Έχει δύσκολο έργο να επιτελέσει. Σήμερα οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από στήριγμα πνευματικό, από νουθεσίες και συμβουλές».
[wpg_thumb]
Ακολούθησε η προσφορά του αντίδωρου στις αρχές και τον κόσμο από τον ίδιο τον εορτάζοντα μητροπολίτη. Στη συνέχεια, το Επισκοπείο στην Ελασσόνα άνοιξε τις πόρτες του για τις αρχές, για τον κόσμο της περιοχής, για τους κληρικούς και ενορίτες, αλλά και για τον καθένα που ήθελε να πει, προσωπικά, τα «Χρόνια Πολλά» στον κ. Χαρίτωνα. Εκεί βρέθηκαν πολλοί Ελασσονίτες, και όχι μόνο, για να ευχηθούν υγεία και μακροημέρευση στον μητροπολίτη, που ήδη διανύει τον 2ο χρόνο στο «τιμόνι» της Ιεράς Μητρόπολης Ελασσώνος. Οι ευχετήριες επισκέψεις συνεχίστηκαν από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της Θεσσαλίας και του νομού Λάρισας, από αιρετούς, από εκπροσώπους φορέων – οργανισμών – υπηρεσιών – οργανώσεων – συλλόγων, από τον απλό κόσμο, από συγγενείς και γνώριμους του κ. Χαρίτωνος, από κληρικούς της επαρχίας Ελασσόνας και άλλων περιοχών, από κατοίκους άλλων πόλεων, κ.ά.
Η Μητρόπολη Ελασσώνος δέχθηκε πολλά τηλεφωνήματα και μηνύματα προερχόμενα από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Πατριαρχεία, Ορθόδοξες Εκκλησίες, Μητροπόλεις, κ.ά.), ενώ έλαβε εόρτιες επιστολές και ευχές από προκαθημένους των Ορθόδοξων Εκκλησιών, καθώς και από τους μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος και του εξωτερικού.

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ
Στα ονομαστήρια του μητροπολίτη Ελασσώνος έδωσαν το «παρών»:
Ο νεοεκλεγείς βουλευτής κ. Γεώργ. Κατσιαντώνης, οι αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλίας κ.κ. Μαρία Μαμάρα και Δημ. Παπαδημόπουλος, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, ο δήμαρχος Δεσκάτης κ. Δημ. Καραστέργιος, ο πρ. βουλευτής κ. Ιωάν. Παπαδημόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας κ. Αντών. Μπίσμπας, οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας κ.κ. Διον. Μπαλούκας, Δημ. Λέκκας, Ιωάν. Σαπουνάς, Ευφροσύνη Καρκαβανίδου – Σκρέτα, Χρυσούλα Προβίδα, Ανέστ. Σερετίδης, Αστέρ. Στούπας, ο αντιδήμαρχος Δεσκάτης κ. Λάμπρ. Χατζηζήσης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Ελασσόνας κ. Φώτ. Καραγκόγκος, δημοτικοί σύμβουλοι, ο διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας κ. Πέτρος Μουταφίδης, η δασάρχης Ελασσόνας κ. Ζωή Φτίκα, ο πρ. αντινομάρχης Λάρισας κ. Δημ. Τσιουρής, παλαιοί και νέοι αυτοδιοικητικοί από Ελασσόνα, Δεσκάτη, Λιβάδι, Κρανέα, Τσαριτσάνη, Βερδικούσια, εκπαιδευτικοί και μαθητές, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, δεκάδες κληρικοί και πιστοί ενοριών της Ι.Μ. Ελασσώνος και άλλων Ιερών Μητροπόλεων, μοναχές από τις Αδελφότητες των Ι. Μονών της Μητρόπολης Ελασσώνος, κ.ά.

Add Comment