Κων. Κούνεβα: “Να προστατευθεί η πρώτη κατοικία από κατασχέσεις”

«Η κατοικία είναι δικαίωμα. Να προστατευτεί από τις καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών»
Παρέμβαση της Κ. Κούνεβα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- Σε ψηφοφορία την Πέμπτη σχέδιο ψηφίσματος για την προστασία των δανειοληπτών

FREEDOM DRIVE_1

Παρέμβαση υπέρ των δανειοληπτών που βρίσκονται στο “κόκκινο” και αγωνιούν αν μετά και τη λήξη των capital controls στην Ελλάδα θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο έξωσης, όπως συνέβη στην Ισπανία σε τεράστια κλίμακα, όταν οι τράπεζες μεταβίβασαν τα στεγαστικά δάνεια τους σε άλλες εταιρείες, έκανε χθες η Κ. Κούνεβα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.
Σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα, όπου αναμένεται να επαναπροσδιοριστούν οι όροι για την προστασία της πρώτης κατοικίας στο πλαίσιο του τρίτου Μνημονίου, η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ του σχεδίου ψηφίσματος το οποίο κατέθεσε η Επιτροπή Αναφορών και ζήτησε από την Κομισιόν και τα ευρωπαϊκά όργανα εποπτείας των τραπεζών να ασκήσουν έλεγχο και να επιβάλουν περιορισμούς, ώστε να σταματήσουν οι καταχρηστικές τακτικές των Τραπεζών.
«Εκατοντάδες  χιλιάδες πολίτες  στην Ισπανία, την Ελλάδα και σε άλλα κράτη μέλη, όπως στη Βουλγαρία, εξαπατήθηκαν στην προσπάθεια τους να αποκτήσουν δικαίωμα στην κατοικία με τραπεζικό  δάνειο. Δικαίωμα αναγνωρισμένο ως αναφαίρετο  ήδη   από το 1948, στην ιδρυτική διακήρυξη του ΟΗΕ», σημείωσε η Κ. Κούνεβα και συμπλήρωσε: «Κι όμως, 67 χρόνια μετά , η  Κομισιόν κάνει πώς δεν ακούει. Κι ας έχουμε τα θεσμικά  εργαλεία ελέγχου, όπως οι οδηγίες προστασίας των καταναλωτών και η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, για την “υπόθεση Αζίζ “».
Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι στην Ισπανία, όπου το πρόβλημα γιγαντώθηκε, από το 2008 έγιναν 398.000 εξώσεις.
«Οι καταγγελίες που φτάνουν και από τη Βουλγαρία, μας προβληματίζουν, για το εάν η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή  εποπτεύει σωστά», πρόσθεσε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, παρομοιάζοντας τα “κόκκινα δάνεια” στην Ελλάδα «με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί».
Η παρέμβαση της Κ. Κούνεβα κατά τη χθεσινή, πρώτη ημέρα της ολομέλειας στο Στρασβούργο έγινε στο πλαίσιο συζήτησης επί προφορικής ερώτησης και επί σχετικού σχεδίου ψηφίσματος που υπεβλήθη από την Επιτροπή Αναφορών. στην οποία είναι μέλος.
Την Πέμπτη αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία το σχέδιο ψηφίσματος με θέμα τις δανειακές ρυθμίσεις και τα υψηλού ρίσκου χρηματοπιστωτικά εργαλεία, με αφορμή την περίπτωση της Ισπανίας όπου 700.000 πολίτες έπεσαν θύμα της τραπεζικής απάτης. Ωστόσο, το ψήφισμα κάνει σαφή αναφορά και στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι τα “κόκκινα δάνεια” υπερέβησαν το ποσό των 21 δισ. ευρώ. Επίσης, στο κείμενο του ψηφίσματος γίνεται σαφής αναφορά στις δανειακές συμβάσεις ελβετικού φράγκου που υπέγραψαν δανειολήπτες στη Γαλλία και την Ελλάδα και επισημαίνεται ότι «περίπου 75.000 πολίτες κινδυνεύουν να χάσουν την κατοικία τους».
Η Επιτροπή Αναφορών, ανταποκρινόμενη σε δεκάδες αναφορές που της υπεβλήθησαν από πολίτες, με το σχέδιο ψηφίσματος καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει πρωτοβουλίες για σειρά μέτρων όπως:
– προώθηση νομοθεσίας η οποία να λαμβάνει υπόψη της την εισαγωγή της αρχής του “datio in solutum” σε όλα τα κράτη- μέλη (σ.σ. πληρωμή δανείου με εισφορά άλλου περιουσιακού στοιχείου, εκτός από χρήματα) και,
-έλεγχο της εφαρμογής των Οδηγιών που προσφέρουν προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων από τις καταχρήσεις των τραπεζών .
Επίσης, η Επιτροπή Αναφορών με το κείμενο, το οποίο υπογράφει η πρόεδρός της Cecilia Wikstrom, καλεί την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προωθήσουν καμπάνια καλών πρακτικών προκειμένου να αναγκαστούν οι Τράπεζες και το προσωπικό τους να παράσχουν καθαρή, σαφή και κατανοητή πληροφόρηση προκειμένου οι καταναλωτές να ξέρουν τι ρίσκο έχει η απόφαση τους.

Freedom Drive 2015: «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς!»

FREEDOM DRIVE_6
Πορεία χθες στο Ευρωκοινοβούλιο από άτομα με αναπηρία από όλη την Ευρώπη – Κ. Κούνεβα: «Η μαγική λέξη είναι “προσβασιμότητα”- Από σήμερα το συνέδριο του ENIL για την «Ανεξάρτητη Διαβίωση»

“Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς!» Μ’ αυτό το σύνθημα περίπου 200 άτομα με αναπηρία από όλες τις χώρες της Ευρώπης, μαζί με τους προσωπικούς τους βοηθούς, πραγματοποίησαν χθες, 30 Σεπτεμβρίου, στις Βρυξέλλες, την καθιερωμένη πορεία διαμαρτυρίας προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η πορεία ήταν μια σημαντική στιγμή στο πλαίσιο του Freedom Drive 2015, μιας διοργάνωσης που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια από το «Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Ανεξάρτητη Διαβίωση» (European Network on Independent Living -ENIL) με στόχο να προβάλει ένα ριζοσπαστικά διαφορετικό μοντέλο πολιτικής για την αναπηρία. Στην πορεία ακούστηκαν μεταξύ άλλων τα συνθήματα: “Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς”, “Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία¨: Κάντε τη Πραγματικότητα”, “Δικαιώματα όχι Φιλανθρωπία”, “Τα δικαιώματα μας, οι ζωές μας”, “Παλεύουμε για την προσωπική βοήθεια”. Ξεχωριστό στοιχείο στην πορεία και σε όλο το φετινό Freedom Drive είναι η συμμετοχή μεγάλης ελληνικής αντιπροσωπείας, από 27 άτομα με αναπηρία, τους προσωπικούς βοηθούς τους και δημοσιογραφικό συνεργείο που καταγράφει όλη τη διοργάνωση. Η ευρεία ελληνική συμμετοχή εξασφαλίστηκε με την πρωτοβουλία της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, που ανέλαβε τη φιλοξενία τους.

Η πορεία κατέληξε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου έγινε η συνάντηση του ΕΝΙL με τους Ευρωβουλευτές οι οποίοι συμμετέχουν στην Ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου για την Αναπηρία.

Add Comment