Τον υφυπουργό ΕΣΠΑ Αλ. Χαρίτση συνάντησε ο Αγοραστός

ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ 1

Συνάντηση του Προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού με τον Υφυπουργό Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Αλέξη Χαρίτση
– Η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ και η υλοποίηση του προγράμματος αντικείμενο συζήτησης
– Κώστας Αγοραστός προς τους φορείς υλοποίησης: «Όσο καθυστερείτε κινδυνεύετε»

Το ζήτημα της άμεσης αξιοποίησης των πόρων του ΕΣΠΑ με στόχο να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα που διατίθενται για την Ελλάδα, βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης εργασίας του Προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού με τον Υφυπουργό Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Αλέξη Χαρίτση. Κατά τη συνάντηση τους ο κ. Χαρίτσης ενημερώθηκε από τον κ. Αγοραστό για τις πρόσφατες συναντήσεις που είχε ο δεύτερος στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και την Ευρωπαία Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής κ. Κορίνα Κρέτσου, με στόχο την υλοποίηση της «τεχνικής λύσης» για την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2007-2013, βάσει της οποίας προωθείται η αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής από 95 στο 100% για να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν τα έργα.
Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ζητώντας εγρήγορση και επίσπευση των διαδικασιών από το αρμόδιο Υπουργείο έτσι ώστε στις 15 Οκτωβρίου όπου το Ευρωκοινοβούλιο θα προχωρήσει στην αναθεώρηση των κανόνων της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και θα επικυρώσει την παραπάνω διαδικασία, η χώρα να είναι έτοιμη να απορροφήσει όλους τους διαθέσιμους πόρους, σε μια προσπάθεια να τονωθεί η ελληνική οικονομία. «Όσο καθυστερείτε κινδυνεύετε», τόνισε ο κ. Κώστας Αγοραστός προς τους φορείς υλοποίησης συμπληρώνοντας ότι το ΕΣΠΑ 2007-2013 πρέπει να ολοκληρωθεί σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό για να μην οδηγηθεί η χώρα σε λιγότερες επενδύσεις, λιγότερα έργα και σε περισσότερα προβλήματα σε ορισμένες περιφέρειες. 
Σε ότι αφορά το νέο ΕΣΠΑ ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι η αξιοποίηση του πακέτου των 20,8 δις ευρώ θα είναι καθοριστικό για την επανεκκίνηση της οικονομίας, ενώ το κοινοτικό πρόγραμμα επιδοτήσεων που αρχίζει να τρέχει απ’ τον Οκτώβριο θα οδηγήσει σε στροφή των επενδύσεων σε υπηρεσίες και προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η σωστή διαχείριση των ευρωπαϊκών ταμείων αλλά και το επενδυτικό σχέδιο του προέδρου της ευρωπαϊκής επιτροπής Ζαν κλοντ Γιούνκερ μπορούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.
Παράλληλα όπως έγινε γνωστό το 2016 θα πραγματοποιηθεί η αναθεώρηση των κονδυλίων για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 το οποίο καταρτίστηκε με στοιχεία τα οποία δεν ισχύουν πλέον στην παρούσα οικονομική κατάσταση την οποία βιώνει η χώρα. Την άνοιξη του 2016 όπου θα γίνει η αναθεώρηση των κανόνων της Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα για τη διεκδίκηση και νέων κονδυλίων, τα οποία θα βασίζονται στα αναθεωρημένα στοιχεία των ετών 2012-2013-2014, όπως θα παρουσιαστούν από την Γιούροστατ, σημείωσε ο κ. Κώστας Αγοραστός.

Add Comment