Το μονόλογο της Αγγέλας Παπάζογλου παρουσίασε η Άννα Βαγενά

Παρουσίαση Μονολόγου Αγγέλας Παπάζογλου στο πλαίσιο του δρωμένου «Κραυγές Γυναικών» (Αθήνα, Θέατρο «Καρέζη», ημ. Τετάρτη 30/9/2015) – Συμβολή στην Ιστορική Μνήμη και την Πολιτισμική Αυτοσυνειδησία – Διεθνής Περιοδεία υπό την Αρωγή της Γ. Γ. Απόδημου Ελληνισμού

0087_VAKI_FOTIOY_VAGENA_PAPAXRISTOPOYLOS_30092015

Την 30η Σεπτεμβρίου 2015 και ημέρα Τετάρτη, στο θέατρο «Καρέζη» και στο πλαίσιο του ενδεκαήμερου δρωμένου «Κραυγές Γυναικών», η γνωστή γυναίκα της τέχνης και του πολιτισμού, θεμελιώτρια του Θεσσαλικού Θεάτρου και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Ν. Λάρισας, κ. Άννα Βαγενά, τελεσιούργησε ενώπιον πλήθους θεατών ­­–μεταξύ των οποίων η αναπλ. Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου, ο Γ.Γ. απόδημου Ελληνισμού κ. Μιχάλης Κόκκινος, οι βουλευτές κ. Φωτεινή Βάκη (ΣΥΡΙΖΑ) και Θανάσης Παπαχριστόπουλος (ΑΝΕΛ), θεσμικοί παράγοντες του πολιτισμού και διακεκριμένοι καλλιτέχνες– ένα πραγματικό «ανακάλημα» της ιστορικής μνήμης, αναδεικνύοντας το μεγαλείο της Ρωμιοσύνης. Ο μονόλογος της μικρασιάτισσας Αγγέλας Παπάζογλου, συζύγου του γνωστού ρεμπέτη Βαγγέλη Παπάζογλου, τον οποίον παρουσίασε η κ. Βαγενά, διηγείται με γλαφυρότητα, ρεαλισμό, γλώσσα λαϊκή και μεστή μια από τις αιμάσσουσες στιγμές του Έθνους, εκείνην της Μικρασιατικής Καταστροφής, ιδωμένη μέσα από το καθάριο βλέμμα μιας αρχετυπικής γυναικείας μορφής, όμοιας με τις ηρωίδες των αρχαίων τραγικών.
Κατά την παρουσίαση του μονολόγου, η κ. Βαγενά κατόρθωσε να οδηγήσει τους θεατές μέσα από τον έλεο και τον φόβο στην ενίσχυση της πολιτισμικής αυτοσυνειδησίας και την επανανακάλυψη της ιστορικής μνήμης. Συγκινημένος ο Γ.Γ. του ΥΠΕΞ αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, κ. Μιχ. Κόκκινος, χαρακτήρισε την παράσταση αυτή μίαν εμπειρία που δεν πρέπει να χάσει κανένας Έλληνας πατριώτης, σε όποιο μέρος του κόσμου και αν ζει, εκφράζοντας τη βούλησή του όπως υποστηρίξει σε θεσμικό επίπεδο την διεθνή περιοδεία και παρουσίαση του μονολόγου στις ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού, με σκοπό μέσα από την δραματική αφήγηση κάθε πατριώτης όπου της γης να ανακαλύψει ξανά το μεγαλείο, τον ιστορικό φόρτο αλλά και την ευθύνη του να είσαι Έλληνας.
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η παράσταση πρόκειται να ανέβει εκ νέου στο Θέατρο Μεταξουργείο (Αθήνα, Ακαδήμου 14-16) από την Παρασκευή 16η Οκτωβρίου 2015 και κάθε Παρασκευή στις 9.00 μ.μ.

Add Comment