Ενδιαφέρουσα η ενημερωτική ομιλία για τα θερμοκήπια

«Ασχοληθείτε σοβαρά με τα θερμοκήπια…»

Του Γιάννη Μουκίδη

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασε η ημερίδα, με θέμα «Τα Θερμοκήπια ως Μοχλός Ανάπτυξης στη Θεσσαλία», που συνδιοργάνωσαν στην Ελασσόνα ο σύλλογος «Πολιτιστικό Προξενείο» και ο Δήμος Ελασσόνας – Αντιδημαρχία Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών και Ελέγχου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Κέντρο Έρευνας Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας (ΚΕΤΕΑΘ).
Στην ημερίδα, που φιλοξενήθηκε στην Αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασιλείου Φαρμάκη», κεντρικός ομιλητής ήταν ο διακεκριμένος καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας Φ.Π. και Α.Π. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κων. Κίττας, που πλαισιωνόταν από τους συνεργάτες του κ. Νικ. Κατσούλα και την Ελασσονίτισσα κ. Ευλαμπία Ντούλα.
Ο ομιλητής με απλό και κατανοητό λόγο, ιδιαίτερα κατατοπιστικός, με «καθαρή» σκέψη, «καθήλωσε» το, δυστυχώς μικρό ακροατήριο, μιλώντας για τα Θερμοκήπια, τα φιλικά  στο Περιβάλλον, για τις σύγχρονες Τεχνολογίες και Τεχνικές, για το αειφορικό θερμοκήπιο, για τους τύπους των θερμοκηπίων, τους αυτοματισμούς που υπάρχουν, αλλά και για το κόστος της όλης επένδυσης, κ.ά.


Ο ομιλητής τόνισε, ανάμεσα στα άλλα:
«Όταν ο κόσμος βρισκόταν σε οικονομική κρίση, πάντα θυμόταν την γεωργία. Η γεωπονική επιστήμη, η γεωργία πάντα θα πρωταγωνιστεί, σέρνει το καράβι. Πρέπει να σεβαστούμε τον μόχθο και τον ρόλο του αγρότη. Η ευημερία του ελληνικού λαού είναι συνυφασμένη με την ευημερία του ίδιου του αγρότη. Θα γεμίσει ο τόπος από θερμοκήπια. Στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο 50.000 στρέμματα θερμοκήπια – δικτυοκήπια, την ώρα που μόνο η περιοχή Αλμερία της Ισπανίας έχει 300.000 στρέμματα με θερμοκήπια.  Ανερχόμενη δύναμη στα θερμοκήπια είναι η γειτονική Τουρκία, όπου υπάρχει εκρηκτική ανάπτυξη στον χώρο…».
Αναφορές έκανε ακόμη στην κλιματική αλλαγή, στην μείωση των διαθεσίμων του νερού, στην απαίτηση των καταναλωτών για ποιοτικά, καθαρά και ασφαλή προϊόντα, τις εισροές ενέργειας. Εντύπωση έκανε η αναφορά του σε μια έξυπνη «κίνηση» – επένδυση, που έχει να κάνει με παραγωγούς της Μαγνησίας: παραγωγή γαρδένιας, που ήδη την διαθέτουν σε αγορές της Ιταλίας!

«Είμαι αισιόδοξος ως πανεπιστημιακός και ως μέλος της Επιτροπής για την αναβάθμιση τεχνικών εργασιών για θερμοκήπια. Υπάρχουν λύσεις και ανοίγονται προοπτικές για την γεωργία της περιοχής μας. Μας ενδιαφέρει το κόστος παραγωγής και η ποιότητα των προϊόντων. Η αειφορία πρέπει να υπηρετεί το κοινωνικό σύνολο. Θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν, μεταξύ των άλλων, είναι το κόστος μεταφοράς προϊόντων, η περιαστική γεωργία, η αγορά για το παραγόμενο προϊόν από τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες(που θα πουληθεί;)
Και ο κ. Κίττας κατέληξε:
«Προτρέπω και παρακαλώ τους αγρότες, και ειδικά τους νέους αγρότες να ασχοληθούν με το θερμοκήπιο. Δίνει αυτοπεποίθηση, δυναμική, και συμβάλλει στην πράσινη ανάπτυξη. Θα   τους εξασφαλίσει…».
Στην ενημερωτική και χρήσιμη εκδήλωση, που δυστυχώς δεν είχε την αναμενόμενη προσέλευση αγροτών, αλλά και εμπλεκομένων γεωπόνων – γεωτεχνικών για το ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα, παραβρέθηκαν:
Οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας κ.κ. Τηλέμ. Γκαμπέτας και Γιώργος Παπαδόπουλος, ο αντιπρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Σπ. Καραγκούνης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νικ. Γάτσας, ο πρώην έπαρχος Ελασσόνας κ. Χρήστος Μιχαλές, ο προϊστάμενος του Γραφείου Αγροτ. Ανάπτυξης Ελασσόνας κ. Νίκος Μηνάς, εκπρόσωποι του Γραφείου Αγροτ. Ανάπτυξης Δήμου Ελασσόνας, κ.ά.

Add Comment