Σε ήρεμο και πολιτισμένο κλίμα οι εκλογές στην Ελασσόνα

Κάλπες στην Ελασσόνα με ζητούμενο τη συνεργασία
Του Γιάννη Μουκίδη

Με συνηθισμένο ενδιαφέρον, μέσα σε ήρεμο και πολιτισμένο κλίμα χωρίς υπερβολές και με πολύ συζήτηση πριν και μετά την κάλπη οι Ελασσονίτες, οι κάτοικοι του «απλωμένου Καλλικρατικού» Δήμου Ελασσόνας και αρκετοί ετεροδημότες (…σαφώς λιγότεροι από το πρόσφατο δημοψήφισμα) προσήλθαν στα εκλογικά τμήματα για να ψηφίσουν και να αποφασίσουν για το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα.

H Κυριακή των βουλευτικών εκλογών στην Ελασσόνα είχε τη δική της «εικόνα», αν και δεν θύμιζε παλαιότερες εποχές, με λίγο κόσμο έξω από τα εκλογικά τμήματα, με πολύ κόσμο στα «στέκια» και στις πλατείες, και με καλοκαιρινό ζεστό καιρό.
Οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του ενιαίου πια μεγάλου Δήμου Ελασσόνας προσήλθαν στις κάλπες κανονικά στα εκλογικά τμήματα, ενώ για μια ακόμη φορά παρατηρήθηκε μικρή η και μηδαμινή προσέλευση μελών εφορευτικών επιτροπών. Το όλο πρόβλημα δυστυχώς κατάντησε πια γραφικό, χωρίς να διορθώνεται σε κάθε εκλογική διαδικασία. Ευτυχώς, οι ελλείψεις καλύφθηκαν (…όσο βέβαια αυτό ήταν δυνατό) από τα αναπληρωματικά μέλη η από εθελοντές, ενώ ξεπεράστηκαν γρήγορα και με καλή πίστη τα όποια μικροπροβλήματα, με τη συνεργασία των δικαστικών αντιπροσώπων. Γενικότερα, η εκλογική διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς προβλήματα.
«Στο πόδι» και οι υπηρεσίες του Δήμου Ελασσόνας και του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος, με συνεχή φροντίδα για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.
[wpg_thumb]
Τις μεσημβρινές ώρες, αρκετός κόσμος σε ταβέρνες, καφέ, τσιπουράδικα. Οι περισσότεροι συζητούσαν για το θέμα της ημέρας, τις εκλογές, με αυτοσχέδιες δημοσκοπήσεις των τελευταίων στιγμών και προγνωστικά, συνοδευόμενα και από αναλύσεις για το πώς τελικά θα εξελιχθούν τα πράγματα, το μετεκλογικό «σκηνικό» και τη γενικότερη, όχι και την καλύτερη, κατάσταση της χώρας. Κάποιοι άλλοι, πιο «τοπικιστές», έψαχναν και τις όποιες πιθανότητες παρουσίας και Ελασσονιτών βουλευτών στη νέα Βουλή.
Πάντως δεν ήταν λίγοι αυτοί που έστω και λίγο πριν την κάλπη έβγαζαν μια εικόνα αδιαφορίας, κούρασης, αμηχανίας και απάθειας για τα εκλογικά «δρώμενα» της Κυριακής, ενώ περιδιαβαίνοντας σε εκλογικά τμήματα της Ελασσόνας έβλεπες σκεπτικούς και προβληματισμένους ψηφοφόρους, μιλώντας για «ψήφο – εντολή για συνεργασίες». Εμφανής η αποχή των ψηφοφόρων. Χαρακτηριστικό και ενδεικτικό το ποσοστό της αποχής σε «ζωντανό» χωριό της Επαρχίας Ελασσόνας, μόλις μία ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες: επί 336 εγγεγραμμένων είχαν ψηφίσει μόλις 106 άτομα!
«Οι εκλογές στην Ελλάδα έγιναν ρουτίνα. Μέσα σε 9 μήνες ψηφίζουμε 3 φορές. Δεν είναι αυτό καλό. Κουραστήκαμε…!!», δήλωνε παρέα στην «Ε», λίγο πριν την κάλπη, και κάποιος άλλος συμπλήρωσε: «όπως και νάχει από τη Δευτέρα, κερδισμένοι και χαμένοι των εκλογών θα εφαρμόσουμε το μνημόνιο και θα χορεύουμε όλοι μαζί στο ίδιο ταψί!».

Add Comment