«Πλημμύρισε» από παράδοση «του Ολύμπου η αυλή» στην Ελασσόνα

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
Του Γιάννη Μουκίδη

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑ (2)

«Χρώματα και αρώματα», εικόνες παράδοσης και πολιτισμού «πλημμύρισαν» ήδη «…του Ολύμπου την αυλή» στην Ελασσόνα, στο 3ο Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού & Τεχνών, που διοργανώνει η Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας.
Στην καλαίσθητη, φιλόξενη και…δροσερή πλατεία Λαού, απέναντι από το Πνευματικό Κέντρο και πολύ κοντά στον Ελασσονίτη ποταμό, με «φόντο» το Αυγουστιάτικο φεγγάρι και το φωτισμένο Μοναστήρι της Παναγίας Ολυμπιώτισσας, ξεδιπλώθηκαν παραδοσιακές μουσικοχορευτικές παραστάσεις από χορευτικά συγκροτήματα, προερχόμενα από την Ελλάδα, την γειτονική Σερβία και την Πολωνία. Μικροί και μεγάλοι χορευτές, χορωδοί και μουσικοί καταχειροκροτήθηκαν με ενθουσιασμό από τον κόσμο, που χάρηκε ταυτόχρονα και τις δημιουργίες των παιδιών των εικαστικών τμημάτων του συλλόγου. Ενθουσίασε τους φίλους της καλής μουσικής, η βραδιά με τον πολλά υποσχόμενο Ελασσονίτη ερμηνευτή Θάνο Παπανικολάου.
Ακόμη, «ζωντάνεψε» την πόλη και την κεντρική αγορά η παρέλαση χορευτικών.
[wpg_thumb]
Χαρακτηριστικά τα λόγια του προέδρου της Λαογραφικής Εταιρείας Ελασσόνας κ. Γιάννη Σαμώτα στο ξεκίνημα των εκδηλώσεων: «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μέσα από τον πολιτισμό θα αρχίσει η ανάκαμψη της κοινωνίας μας. Αρκεί να δοθεί στις υγιείς δυνάμεις του πολιτισμού, η δυνατότητα να προσφέρουν και να κάνουν αυτό που χρόνια έκαναν. Ο πολιτισμός για τους Έλληνες, για την Ελλάδα έχει ιδιαίτερη σημασία. Τα αγαθά του πολιτισμού αποτελούν το αντίβαρο γνώσης και δημιουργίας απέναντι στην απαξίωση. Η δημιουργία του Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού & Τεχνών στην Ελασσόνα, υλοποιήθηκε με αυτό τον στόχο. Να δώσει διέξοδο και προοπτική. Πατώντας σε γερές βάσεις (τους νέους ανθρώπους) και με σαφή πολιτική, πρόγραμμα, στρατηγική και στόχους να πάει όσο πιο μακριά τα πολιτιστικά δρώμενα «…στου Ολύμπου την αυλή».
Να θυμίσουμε ότι το Φεστιβάλ υλοποιείται με την στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και του Δήμου Ελασσόνας. Τις εκδηλώσεις στηρίζει η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΜΕΝΤΟΡΕΣ» και η οργανωτική επιτροπή της υποψήφιας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας «larisa2021», ενώ η όλη διοργάνωση στηρίζεται από δεκάδες χορηγούς.
Το «παρών» έδωσαν στις δύο πρώτες ημέρες του Φεστιβάλ: ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο αρχιμανδρίτης π. Ισαάκ(εκπροσωπώντας τον σεβασμ. μητροπολίτη κ. Χαρίτωνα), ο υπεύθυνος του Κοινωνικού Παντοπωλείου Ελασσόνας π. Ευάγγελος Γκανάτσιος, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Ευφροσύνη Καρκαβανίδου – Σκρέτα και Αστέρ. Στούπας, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πολλοί επισκέπτες.

Add Comment