Παρουσίαση βιβλίου του Γρηγ. Βέλκου στο Λιβάδι

«ΤΟ ΑΔΟΞΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓ. ΟΛΥΜΠΙΟΥ»
Του Γιάννη Μουκίδη

ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΡΗΓΟΡΗ ΒΕΛΚΟΥ

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση – βιβλιοπαρουσίαση πραγματοποιείται την ερχόμενη Κυριακή 16 Αυγούστου, στις 11.15 το πρωί, στην αίθουσα του Ζάννειου Πνευματικού Κέντρου Λιβαδίου. Πρόκειται για την εκδήλωση που διοργανώνει ο Σύλλογος Λιβαδιωτών Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Λιβαδίου, όπου θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Ελασσονίτη συγγραφέα και ερευνητή Γρηγόρη Βέλκου, με τον τίτλο «Το άδοξο τέλος της οικογένειας του Γεωργάκη Ολυμπίου». Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι εκπαιδευτικοί Γλυκερία Γκρέκου και Βασίλης Ζαρζώνης και ο πανεπιστημιακός ΑΠΘ – πρώην πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Συνεφάκης.
Χρήσιμα στοιχεία για το συγγραφικό πόνημα του Γρηγ. Βέλκου, σύμφωνα με τα όσα «καταθέτει» στην «Ε» ο πανεπιστημιακός Γιώργος Συνεφάκης:
«Στα 14 κεφάλαια του βιβλίου, ο Γρηγόρης Βέλκος περιγράφει με εντυπωσιακά λεπτομερή τρόπο τις τελευταίες ημέρες του Ήρωα και την μετέπειτα Οδύσσεια της οικογένειάς του, της συζύγου Στάνας και των τριών παιδιών του, του Αλέξανδρου, του Μιλάνου και της Ευφροσύνης, τους εμπαιγμούς και εξευτελισμούς που υπέστη η οικογένεια από την συμπεριφορά του Ελληνικού κράτους, έως τον άδοξο και τραγικό θάνατό τους. Το βιβλίο είναι δομημένο σε τρεις ενότητες.
Η πρώτη αφορά κυρίως στην τελευταία περίοδο της ζωής του ήρωα Φιλικού Γεωργάκη Ολυμπίου. Αναφέρεται λεπτομερώς η πορεία του Λιβαδιώτη ήρωα, η στρατιωτική του καριέρα, η καταξίωσή του ως πολέμαρχου, η αναγνώριση των ικανοτήτων του από την Ρωσία, ο γάμος του με την Στάνα, η γέννηση των παιδιών του και ο ηρωικός του θάνατος.
Η δεύτερη ενότητα αναφέρεται στις ταλαιπωρίες που υπέστη η οικογένεια, κατά την μετακίνησή της και την διαμονή της στην Ελλάδα. Περιγράφονται λεπτομερώς η απίστευτη οδύσσεια της οικογένειας, που ξεκινάει από το σπίτι τους στο Κίμπουλουκ για να καταλήξουν στην Αθήνα το 1842.
Στην τρίτη ενότητα, περιγράφεται με συγκλονιστικό τρόπο η τραγική κατάληξη όλων των μελών της οικογένειας και διαφαίνεται σε όλο της το μεγαλείο η υποκρισία, η αγνωμοσύνη και η αχαριστία του κράτους. Ο Γρηγόρης Βέλκος, κατάφερε να μεταφέρει με την γραφή του, την αποπνικτική πολιτική και κοινωνική ατμόσφαιρα της εποχής του 19ου αιώνα του νεόκοπου Ελληνικού κράτους, την πολιτική νοσηρότητα της εποχής και τις μικροπολιτικές ωφελιμιστικές σκοπιμότητες. Περιγράφει τη σύγκρουση μεταξύ των ακραιφνών αυτοχθόνων, των Πελοποννησίων και Στερεοελλαδιτών και των λεγομένων ετεροχθόνων Θεσσαλών, Μακεδόνων, Ηπειρωτών και Νησιωτών, των μετακινηθέντων εντός των εθνικών συνόρων από τα ακόμη μη απελευθερωμένα εδάφη. Όλα αυτά, αποτυπώνονται γλαφυρά από την γραφίδα του Βέλκου. Ο αναγνώστης μαθαίνει πολλά πράγματα από αυτό και νοιώθει ακόμη περισσότερα. Κυρίως για την διαχρονικότητα της Ελληνικής συγκρουσιακής λογικής των πραγμάτων, μεταξύ της ιδιοτελούς μικροπολιτικής σκέψης και των εθνικών οραμάτων, μεταξύ των κοτσαμπάσηδων και του λαού. Στο βιβλίο είναι ενσωματωμένες πολύ εύστοχα και κάποιες χαρακτηριστικές ιστορικές εικόνες της εποχής του 1821, καθώς και φωτογραφίες των περιοχών που διαδραματίστηκαν τα τότε συγκλονιστικά γεγονότα. Επίσης στο τελευταίο σκέλος του, υπάρχει μία σειρά από ντοκουμέντα της εποχής, βασιλικά διατάγματα, αποκόμματα εφημερίδων και άλλα κείμενα, τιμαλφή, ως παρακαταθήκη της μεγάλης ιστορικής έρευνας του συγγραφέα. Ο Βέλκος χρησιμοποίησε και μελέτησε διεξοδικά, εκτός των βασιλικών διαταγμάτων και τον τότε τύπο της εποχής.
Συστήνεται ανεπιφύλακτα το συγκεκριμένο βιβλίο να το διαβάσουν όλοι. Είναι ένα μέρος της ιστορίας μας και φωτίζει σκοτεινές πτυχές της».
Να σημειωθεί ότι το βιβλίο του Γρηγόρη Βέλκου παρουσιάστηκε και στην Ελασσόνα, στις αρχές του καλοκαιριού, σε ανάλογη εκδήλωση στην Αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη», από όπου και οι φωτογραφίες.

Add Comment