Γενοκτονία των Ποντίων: ένα παγκόσμιο έγκλημα που ψάχνει ακόμα δικαίωση

Ένα μήνυμα από το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»

Μέσα στη ζάλη των σκανδάλων που μας περιτριγυρίζουν ,την αδιαφορία των πολλών προς ό,τι θεωρείται ακόμη χρηστή πολιτική ,τη βαθύτατη κρίση της παιδείας και τον ατομικισμό που μας παραλύει ,ένα μεγάλο κεφάλαιο της Εθνικής μας Ιστορίας ,ο σφαγιασμός των Ελλήνων του Πόντου ,ως αποκορύφωση των διώξεων και των καταστροφών από το Κεμαλικό καθεστώς ,μας αναγκάζει σήμερα να σκύψουμε σοβαρά, ευλαβικά και στοχαστικά ,πάνω στη εξέλιξή μας ως Έθνους και ως Λαού.

Η γενοκτονία των Ποντίων το 1923 με 353.000 νεκρούς ,αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη μετά τη γενοκτονία των Αρμενίων .

Η απόφαση για την εξόντωσή τους πάρθηκε από τους Νεότουρκους το 1911.
Η ιστορία της καταστροφής ,το χρονικό της συγκλονιστικής γενοκτονίας ,έχει φτάσει στις μέρες μας μόνο με τον λυγμό των ξεριζωμένων.

Εκεί στηρίζεται και το αίτημα ,που τόσο έχει καθυστερήσει, να αναγνωριστεί η γενοκτονία του μικρασιατικού Ελληνισμού και να καταδικαστεί η Τουρκία έτσι όπως καταδικάστηκε ,στην ιστορική συνείδηση της ανθρωπότητας και η Ναζιστική Γερμανία.

Η 19η Μαΐου δεν είναι απλά μια ακόμα μέρα Μνήμης. Είναι σταθμός περισυλλογής!
Περισυλλογής εθνικής και ατομικής!
Έστω κι αν σήμερα μας πιέζουν δυνάμεις σκοτεινές ,δυνάμεις του χρήματος και της τεχνολογίας ,ισχυρά εμπορικά και οικονομικά συμφέροντα , για να ξεχάσουμε ,να αρνηθούμε να γονατίζουμε –έστω και νοερά- μπροστά στα ατελείωτα μνήματα των Ελλήνων –θυμάτων του πρωτοφανούς ρατσιστικού μίσους ,που ξέσπασε εναντίον μας ,αλλά και των Αρμενίων !

Το κεφάλαιο του Μαρτυρίου του Ελληνισμού του Πόντου τώρα μόλις ανοίγει –όσο κι αν θέλουν κάποιοι να μην ανοίξει ,για λόγους ανίερους και σκοτεινούς.

Μαθαίνουμε συνήθως την ιστορία μας με κέντρο την κυρίως Ελλάδα ,αλλά δεν μαθαίνουμε την ιστορία του Μείζονος Ελληνισμού ,τις περιπέτειες ,τους διωγμούς, τη συρρίκνωση του Ελληνισμού της μείζονος Περιφέρειας ,του Ελληνισμού που κάποτε εξαπλωνόταν σε μεγάλη ακτίνα ,γύρω από τον καθ’ αυτό ελλαδικό πυρήνα.
Αυτή η ιστορική εξέλιξη του Μείζονος Ελληνισμού ,που συνιστά το δικό μας ιστορικό και συνειδησιακό βάθος, έχει πολλά, σοβαρά και αξιομνημόνευτα επεισόδια.
Και το Μαρτύριο του Ποντιακού Ελληνισμού ,του Ελληνισμού των Κομνηνών, αποτελεί πολύτιμο κεφάλαιο.

Το ιστορικό κεφάλαιο του δράματος των Ελλήνων του Πόντου δεν έχει κλείσει και δεν είναι δυνατό να κλείσει , εφόσον πολλά γεγονότα δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη.

Οι πρόγονοί μας χάθηκαν στην προσπάθειά τους να μην αλλοιωθεί η πίστη τους ,να μη χαθεί η δική τους και με τη δική μας ταυτότητα .

Η κληρονομιά αυτή φαντάζει βαριά και ασήκωτη –μια κληρονομιά μοναδική και πολύτιμη ,μια κληρονομιά βαθιάς ευθύνης απέναντι στις επόμενες γενιές.

Χρέος μας να μάθουμε την ιστορία του έθνους μας .
Ένας λαός χωρίς ιστορία είναι καταδικασμένος να αφανιστεί .
Λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του κινδυνεύει να χάσει την εθνική του ταυτότητα.

Τα δικά μας λόγια, δεν είναι παρά ένας ελάχιστος φόρος τιμής στις χιλιάδες αθώες ψυχές ,που χάθηκαν επειδή είχαν την «ατυχία» να κατοικούν στα βόρεια της Μικράς Ασίας ,στα παράλια του Εύξεινου Πόντου και να είναι χριστιανοί .

Δεν είναι παρά ένα ευλαβικό μνημόσυνο για τους ανθρώπους εκείνους ,που ανελέητα εκτοπίστηκαν ,βασανίστηκαν και σφαγιάστηκαν στο όνομα της τουρκικής εθνοκάθαρσης, επειδή γεννήθηκαν Έλληνες και επειδή παρέμειναν Έλληνες ,ως το τέλος.

Οι δικές τους μνήμες είναι πλέον –και πρέπει να είναι -και μνήμες όλων μας .
Δεν πρέπει να τις ξεχνούμε ποτέ. Ούτε εμείς ,ούτε η επίσημη Πολιτεία .
Αυτή είναι η μέγιστη τιμή για τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες του Πόντου που χάθηκαν άδικα.
Θα πρέπει να πούμε ότι οι άνθρωποι δεν χάνονται όταν δεν τους βλέπουμε !
Χάνονται πραγματικά ,μόνο όταν τους ξεχνούμε .
Και εμείς δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ , γιατί όλοι αυτοί ζουν και θα ζουν μέσα στις καρδιές μας .
Γιατί ήταν και είναι και δικοί μας άνθρωποι .
Και να είναι σίγουροι οι Πόντιοι ,ότι και όλοι εμείς οι υπόλοιποι Έλληνες ,που δεν είχαμε την τύχη να έχουμε Ποντική καταγωγή ,πονάμε μαζί τους .
Και δεν ξεχνούμε ,όπως δεν ξεχνούν και αυτοί .
Και διδασκόμαστε από την Ιστορία του Πόντου .
Που είναι και δική μας Ιστορία .
Ένα μεγάλο κομμάτι της Ιστορίας τους Έθνους μας .

Το Δίκτυο των Συλλόγων της επ. Ελασσόνας και Αποδήμων «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» ,που αγκαλιάζει όλους τους Συλλόγους των Ελασσονιτών σε όλο τον κόσμο , έχει ως ιδρυτικά μέλη του ,όλους ,σχεδόν,τους Συλλόγους των Ποντίων της επαρχίας Ελασσόνας .

Όλοι οι Σύλλογοι των Ποντίων συμμετείχαν στην ίδρυση αλλά και λειτουργία του Δικτύου από την πρώτη στιγμή και λαμπρύνουν με την παρουσία τους κάθε μεγάλη εκδήλωση.

Όπως πάντα οι Πόντιοι ανταποκρίνονται θετικά σε κάθε τι που αφορά προσπάθεια ,αγώνα ,προκοπή και πρόοδο. Αυτό έκαναν πάντα. Δεν θα έλειπαν ,λοιπόν, και από αυτό το κάλεσμα.

Λαμπρή ήταν η παρουσία των Συλλόγων των Ποντίων της επαρχίας Ελασσόνας στη Θεσσαλονίκη και σπουδαία η παρουσίαση του πολιτισμού τους ,των γεύσεων ,των χρωμάτων και της θαυμάσιας μουσικής τους , μαζί με το θαυμάσιο χορευτικό τους συγκρότημα ,που πλημμύρισε το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης,στην εντυπωσιακή και μεγάλη εκδήλωση του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» με τίτλο «ΟΛΥΜΠΟΣ-ΕΛΑΣΣΟΝΑ-ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» .
Σπουδαίες ,επίσης , είναι οι εκδηλώσεις της Ένωσης Ποντίων επ. Ελασσόνας, που τιμά πάντα, με τον καλύτερο τρόπο, την επέτειο της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και αναδεικνύει την σπουδαία πολιτισμική κληρονομιά των Ελλήνων του Πόντου.

Add Comment