Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 8ο Φεστιβάλ «Περραιβική Τρίπολις»

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΣΔΡΟΛΙΑ

Το Σάββατο 11 Ιουλίου 2015 διοργανώθηκε το 8ο Φεστιβάλ «Περραιβική Τρίπολις» στη Δολίχη, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δολίχης, με την υποστήριξη του περιοδικού «Ολύμπια Δρώμενα».
Με το πέρας της επίσκεψης των επισήμων και την επίσκεψή τους στο βυζαντινό ναό Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος, η έναρξη της εκδήλωσης σηματοδοτήθηκε από τον τερματισμό των Δολιχοδρόμων, οι οποίοι ξεκίνησαν από τον αρχαιολογικό χώρο του Καστριού Δολίχης και τερμάτισαν στο βυζαντινό ναό, στην κεντρική πλατεία, συνολικής απόστασης 2.614,48 μ.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Γ. Γραμματέα και εκπροσώπου του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολίχης Σταύρου Θεοδωράκη:
“Ο πολιτιστικός σύλλογος Δολίχης ζητάει από τον Δήμο Ελασσόνας και τους αρμόδιους φορείς να λάβουν άμεσα μέτρα για την φύλαξη αυτού του αρχαιολογικού πλούτου αλλά και την συνέχιση των ανασκαφών στο χώρο του Καστριού Δολίχης καθώς και τη συντήρηση και τον καθαρισμό του δρόμου που οδηγεί εκεί. Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα βυζαντινά μνημεία στη σκιά του Ολύμπου είναι ο πλούτος της περιοχής μας και κατά συνέπεια της επαρχίας Ελασσόνας.”

Στη συνέχεια βραβεύτηκαν οι τρεις πρώτοι Δολιχοδρόμοι:
Την 1η θέση κατέλαβε ο Μανώλης Πούρικας, με χρόνο 17:19 (βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας Αντώνη Μπίσμπα).
την 2η θέση κατέλαβε ο Ζήσης Σουγλής, με χρόνο 17:21 (βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Ευάγγελο Τσακνάκη) και
την 3η θέση κατέλαβε ο Νίκος Γκουτζουρέλας, με χρόνο 17:23 (βραβεύτηκε από τον Γ. Γραμματέα του Συλλόγου Σταύρο Θεοδωράκη)
[wpg_thumb]
Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Δημάρχου Ελασσόνας κ. Νίκου Ευαγγέλου, ο οποίος διαβάστηκε από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Τουρισμού και Εξυπηρέτησης του Πολίτη κ. Φρόσω Καρκαβανίδου.
“Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως βρίσκομαι σε στενή επαφή μαζί της, καθώς και με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, έχοντας ως στόχο να κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να βοηθήσω στην ανάδειξη της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς, ανεξαρτήτως των πολύ δύσκολων περιστάσεων που αντιμετωπίζουμε καθημερινά.”

Έπειτα, την εκδήλωση χαιρέτησε ο Περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας κ. Αθανάσιος Παιδής:
“Η Περιφέρεια Θεσσαλίας για άλλη μια φορά και φέτος στήριξε αυτή την πολύ σημαντική εκδήλωση και να είστε σίγουροι, όποτε χρειαστεί θα είμαστε στο πλευρό του Συλλόγου και του χωριού.”

Στη συνέχεια το λόγο πήρε Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητας Δολίχης κ. Ευάγγελος Τσακνάκης για να απευθύνει σύντομο χαιρετισμό:
“Εμείς, ως συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Δολίχης, γνωμοδοτήσαμε ήδη στο Δήμο Ελασσόνας την ανάγκη για τη συντήρηση των αρχαιολογικών χώρων και των αντικειμένων που βρίσκονται στη Δολίχη και περιμένουμε και από τη δημοτική αρχή του δήμου Ελασσόνας, αρχικά, αφού αντιληφθεί τη σπουδαιότητα του θέματος και στη συνέχεια, αφού αξιολογήσει την κατάσταση των αρχαιολογικών χώρων στην ορεινή Περραιβία, τη θέση της στον Όλυμπο, τα βυζαντινά μνημεία σε ολόκληρο το δήμο, τις Ιερές Μονές και την τοπική ιστορία τόσο της αρχαίας όσο και της νεώτερης (βλέπετε μάχη Σαρανταπόρου, Γεωργάκης Ολύμπιος, Νικοτσάρας) να επενδύσει σε αυτό που ονομάζεται αρχαιολογικός και θρησκευτικός τουρισμός.”

Ακολούθησε ο Εκδότης-Δημοσιογράφος Αντώνης Λιάνος, του περιοδικού «Ολύμπια Δρώμενα»:
“Όταν οι Δολιχιώτες και οι Δολιχιώτισσες θα γίνουν ένα και θα θυμηθούν από πού προέρχονται, από πού κατάγονται. Να είστε υπερήφανοι που είστε από αυτό το αρχαιοελληνικό χωριό με την τεράστια ιστορία, χιλιετίες πίσω. Είναι αμαρτία οι ναοί σας να βρίσκονται σε τέτοια κατάσταση. Ενεργοποιηθείτε για εσάς, για τους προγόνους σας και για τα παιδιά σας που παίζουν σε αυτήν την πλατεία. Δίπλα στον Όλυμπο, σε αυτήν την διαδρομή από την αρχαία Δολίχη μέχρι τη σημερινή, είναι ένα ταξίδι από το παρελθόν μέχρι σήμερα και οφείλετε σαν Έλληνες να την προστατεύσετε.”

Ακολούθησε η παρουσίαση της προϊσταμένης βυζαντινών αρχαιοτήτων Λάρισας κ Σταυρούλας Σδρόλιας με θέμα η Πολιτισμική διαδρομή της Περραιβικής Τρίπολις.
“” Η προτασή μας είναι να μπορεί ο επισκέπτης της περιοχής να πηγαίνει απο τον εναν αρχαιολογικό χώρο στον άλλον ( Σαραντάπορο-Μηλέα-Άζωρος-Δολίχη Πύθιο) βλέποντας την κατάλληλη σήμανση όπου θα του παρέχονται τα κατάλληλα φυλλάδια. Ακόμα θα μπορόυσε να δημιουργηθεί ηλεκτρονικό δίκτυο “”

Το 8ο Φεστιβάλ Περραιβική Τρίπολις ολοκληρώθκε με την απονομή τιμητικής πλακέτας στην  ομιλήτρια της εκδήλωσης κ.Σταυρούλα Σδρόλια  απο τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολίχης Λιόλιο Θεόφιλο Δ.. Στη συνέχεια ακολούθησε δείπνο στην ταβέρνα “η Στάση”.

Παρουσιάστρια της εκδήλωσης ήταν η Μαντζάρα Ανθή μέλος του πολιτιστικού Συλλόγου Δολίχης, φοιτήτρια του ΑΠΘ.

Add Comment