Εκδήλωση της ΠΚ Λάρισας του ΣΥΝ – Δραστηριότητα Η. Διώτη

08.09.2011

με ομιλητές του Θ. Μπαρτζώκα και Φ. Κούβελα

«Ζητήματα πόλης και προοπτικές επίλυσης τους – Γενικές πολιτικές εξελίξεις»

Εκδήλωση, με θέμα «Ζητήματα πόλης και προοπτικές επίλυσης τους – Γενικές πολιτικές εξελίξεις» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 8 Σεπτεμβρίου στη Λάρισα, από την Πολιτική Κίνηση Λάρισας του Συνασπισμού, και ομιλητές τον υπεύθυνο του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΝ Θανάση Μπαρτζώκα, τ. δήμαρχο Καισαριανής, καθώς και το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ Φωτεινή Κούβελα.
Νωρίτερα, σε συνέντευξη τύπου, οι δύο ομιλητές ανέπτυξαν τις θέσεις του κόμματος για την αυτοδιοίκηση, αναφερόμενοι και στην τρέχουσα πολιτικο-κοινωνικ-οικονομική κατάσταση της χώρας.

Σημεία ομιλίας της κ. Φωτεινής Κούβελα,
μέλους της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ

Αντί εξαγγελιών και παροχών το μόνο που θα περιέχει το καλάθι του πρωθυπουργού στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, είναι σοκ και δυστυχία για τους εργαζόμενους και την ελληνική κοινωνία.
Η μαζική συμμετοχή του κόσμου στη συγκέντρωση που οργανώνουν τα συνδικάτα το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη πρέπει να είναι η πρώτη απάντηση στην Κυβέρνηση.
Η Κυβέρνηση αποδέχτηκε και υιοθέτησε πλήρως την αξίωση της Τρόικας για απολύσεις, μισθολογική ισοπέδωση στο δημόσιο, διάλυση των εργασιακών σχέσεων, πλήρη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, άμεση εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Ο αναγκασμός επίσης των ασφαλιστικών Ταμείων να συμμετέχουν στο πρόγραμμα «εθελοντικής» ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων θα έχει συνέπειες να χάσουν τα ταμεία 5δις ευρώ -το 20% των αποθεματικών τους- και να δημιουργηθούν συνθήκες ασφυξίας για την καταβολή των συντάξεων και άλλων αποδοχών σε χιλιάδες συνταξιούχους.
Το νομοσχέδιο για την παιδεία που ψηφίστηκε και έχει την ιδεολογική ηγεμονία του κ. Καρατζαφέρη, της ακροδεξιάς, παραδίδει το δημόσιο πανεπιστήμιο στις δυνάμεις της αγοράς και καταργεί τη δημοκρατία στο δημόσιο πανεπιστήμιο που δημιουργήθηκε με αγώνες.
Η έναρξη της σχολικής χρονιάς θα γίνει σε 4 ημέρες με σχολεία και μαθητές χωρίς βιβλία, καθηγητές και καθαρίστριες, πρωτοφανή φαινόμενα για χώρα της Ευρώπης.
Η κυβέρνηση ,συνεχίζει να εφαρμόζει την εγκληματική ταξική πολιτική της στα πλαίσια των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και γενικότερα τους μη προνομιούχους. Στην πραγματικότητα έχει κηρύξει τον πόλεμο σε ολόκληρη την κοινωνία καθώς βυθίζει την οικονομία βαθύτερα σε ύφεση, διευρύνει τα στρώματα των νεόπτωχων και οδηγεί τη χώρα δεκαετίες πίσω.
Ταυτόχρονα προσπαθεί να εκφοβήσει και να τρομοκρατήσει την κοινωνία με το νόμισμα, την έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στη δραχμή (δηλώσεις Διαμαντοπούλου, Δασκαλόπουλου) για να γίνουν αποδεκτές και να εφαρμοστούν οι πολιτικές του Δ.Ν.Τ και τις Τρόικας.
Το μόνο που θα καταφέρει όμως είναι να προκαλέσει την κοινωνική ανάφλεξη.
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα, είναι επικίνδυνη και πρέπει να φύγει μέσα από τη διαδικασία των εκλογών.
Για εμάς η απάντηση βρίσκεται στην αντίσταση της κοινωνίας και την ανάπτυξη ενωτικών και μαζικών κοινωνικών αγώνων.
Βρίσκεται επίσης στην κοινή δράση και ενότητα των δυνάμεων της αριστεράς.
Στη διαμόρφωση ενός νέου συνασπισμού εξουσίας από τις αντιμνημονιακές, αντινεοφιλελέυθερες, δυνάμεις με πυρήνα την Αριστερά και με δυνάμεις που αποδεσμεύονται από το ΠΑΣΟΚ ο οποίος θα δημιουργήσει τη δυνατότητα να φύγουμε από το μνημόνιο, να προχωρήσουμε σε εναλλακτικές προοδευτικές πολιτικές ,να διαπραγματευτούμε ισχυρά σε ευρωπαϊκά πλαίσια για την πορεία της χώρας και την αντιμετώπιση του χρέους.
Η δημιουργία αυτού του συνασπισμού εξουσίας, για την οποία εργαζόμαστε ως κόμμα, μπορεί να μετατρέψει την κοινωνική πλειοψηφία και σε πολιτική πλειοψηφία και να δώσει την ελπίδα στον κόσμο, που τώρα λείπει, ότι οι εκλογές μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα για μια προοδευτική πορεία της χώρας.

Σημεία ομιλίας του κ. Θανάση Μπαρτζώκα,
υπεύθυνου Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΝ, τέως δημάρχου Καισαριανής

Ο λόρδος Έλγιν λεηλάτησε τα μάρμαρα του Παρθενώνα, έργο του Καλλικράτη.
Ο κ. Ραγκούσης λεηλάτησε κάθε έννοια λαϊκότητας στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σπιλώνοντας και τη μνήμη του Καλλικράτη.
Πριν καν συμπληρωθούν 8 μήνες από την εφαρμογή του νόμου, έπεσαν κιόλας οι μάσκες για μια υποτίθεται «επανάσταση» στην ΤΑ. Ο θεσμός παραπαίει από την οικονομική αλλά και διοικητική ασφυξία και οι αιρετοί στην ουσία μετατρέπονται σε διοικητές και διεκπεραιωτές των γραφειοκρατικών λειτουργιών η αν θέλετε της λάντζας.
Είναι πλέον ολοφάνερο ότι ο Καλλικράτης κρύβει αυτό που με ιδιαίτερη οξύτητα υποστήριξε ο Συνασπισμός, την πρόσθετη φορολόγηση των πολιτών, τις απολύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις, σχεδόν ολόκληρου του φάσματος που καλύπτει σήμερα η ΤΑ.
Κι εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος: Διέξοδος υπάρχει;
Η απάντηση είναι ναι, αν ο λαός μας συνειδητοποιήσει ότι τα σημερινά αδιέξοδα, είναι αδιέξοδα ενός ολόκληρου συστήματος, οικονομικού και πολιτικού, που στη χώρα μας εκδηλώνονται με ιδιαίτερη οξύτητα, λόγω στρεβλώσεων και διαφθοράς και συνειδητής παράδοσης της χώρας στο χρηματιστηριακό κεφάλαιο από τους κυβερνώντες.
Άρα σήμερα ο ρόλος κυρίως της ΤΑ είναι να συνδράμει στους αγώνες του λαού μας, για ένα καλύτερο μέλλον, κυρίως για τους νέους ανθρώπους.
Θα συνιστούσα στους συναδέλφους μου αιρετούς, να μελετήσουν τη σύντομη ιστορία της λαϊκής αυτοδιοίκησης στην ελεύθερη Ελλάδα από το 1942 έως το 1944 και ιδιαίτερα τον «Κώδικα Ποσειδών».
Αυτό αν το μεταφράσεις στις σύγχρονες συνθήκες σημαίνει ότι απαιτείται μια λαϊκή αυτοδιοίκηση βασισμένη στη συμμετοχή, σε νέους παραγωγικούς αγροτικούς και όχι μόνο συνεταιρισμούς και σε προστασία και αναδιάρθρωση της ντόπιας παραγωγής από το χωράφι μέχρι και το ράφι.
Αυτά βέβαια δεν γίνονται με τη σημερινή κυβέρνηση ή τις άλλες δυνάμεις του συναινετικού τόξου, αλλά από σοβαρές αλλαγές στο συσχετισμό των δυνάμεων και την ενίσχυση μιας συμπαραταγμένης ριζοσπαστικής αριστεράς που σε συνεργασία με δυνάμεις που επιθυμούν προοδευτικές αλλαγές θα ηγηθούν στην τεράστια προσπάθεια σωτηρίας της χώρας.
Ήρθε η ώρα για όσους θέλουν να φυλάξουν τις Θερμοπύλες, σημειώνοντας ότι οι σύγχρονες Θερμοπύλες δεν αφορούν εθνικιστικές κορώνες αλλά την υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

ΛΕΖ: (από αριστερά) Οι κκ. Μπαρτζώκας, Κούβελα και ο γραμματέας της ΝΕ Λάρισας του ΣΥΝ Ν. Παπαδόπουλος
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (01.09.2011)

ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΕΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΤΟ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ

Ομιλία Η. Διώτη για περιβαλλοντική αδειοδότηση-αυθαίρετα και τέμενος

Την καταψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σχετικά με τις αλλαγές στο καθεστώς περιβαλλοντικής αδειοδότησης και την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, εισηγήθηκε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η ειδική αγορήτριά του Ηρώ Διώτη, βουλευτή Λάρισας, τασσόμενη ταυτόχρονα υπέρ της ανέγερσης τεμένους, με την επιφύλαξη της μεμονωμένης χωροθέτησής του εκτός αστικού ιστού (στον Ελαιώνα), χωρίς ένα συνολικό σχέδιο, ενώ υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα και στηλιτεύοντας τις απόψεις του ΛΑΟΣ στο θέμα αυτό, ως θέσεις που «καλλιεργούν και τη μισαλλοδοξία και τελικά καταλήγουν να είναι και επικίνδυνες».
Σχετικά με τις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, η βουλευτής τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι σχετικοί νόμοι δημιουργήθηκαν «για να προστατεύσουν το περιβάλλον και όχι για να προστατεύσουν τις δραστηριότητες και τα μεγάλα έργα από το περιβάλλον», ενώ «η προστασία του, θεμελιώδες και αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής και αναπτυξιακής διαδικασίας και πολιτικής, υλοποιείται κύρια μέσα από το δημοκρατικό προγραμματισμό», όπως προβλέπει ο ν.  1650/1985, που το παρόν ν/σ καταργεί. Όπως επεσήμανε, «σε κάθε περίπτωση, βέβαια, στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο υπάρχει ανάγκη για βελτιώσεις, όμως όχι στην κατεύθυνση που προτείνει το νομοσχέδιο».
Η βουλευτής διέκρινε ότι με το ν/σ επιχειρείται αφενός «στο όνομα της πάταξης της γραφειοκρατίας και της υποτιθέμενης ανάπτυξης, η διάλυση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, κι αφετέρου η απόσυρση της πολιτείας από αυτήν, τουτέστιν ιδιωτικοποίηση όλης της αλυσίδας, εκπόνηση ΜΠΕ, αποφάσεις εγκρίσεων περιβαλλοντικών όρων, αξιολογήσεις, έλεγχοι κ.α. Σαφώς αντιβαίνουν όλα αυτά το Σύνταγμα, μιας και η προστασία του περιβάλλοντος είναι υποχρέωση της πολιτείας. Το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον δεν μπορεί να ανατίθεται στον ιδιωτικό τομέα».
«Το ζήτημα της ανάπτυξης έργων και δραστηριοτήτων χωρίς γενικό χωροταξικό σχεδιασμό, στρατηγική και περιβαλλοντική εκτίμηση κ.α., δεν αντιμετωπίζονται με το παρόν σχέδιο νόμου. Αντιθέτως, το ν/σ ακυρώνει κάθε έννοια δημόσιου ελέγχου» ανέφερε και προσέθεσε ότι «απαλλάσσει μεγάλο μέρος έργων και δραστηριοτήτων από την υποχρέωση περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ενώ ταυτόχρονα καταργεί ουσιαστικά το στάδιο της προκαταρκτικής αξιολόγησης».
«Αν πραγματικά υπάρχει ενδιαφέρον της πολιτείας για την προστασία του περιβάλλοντος και όχι για την προστασία των επιχειρήσεων που θα κερδοσκοπήσουν επί αυτού, θα πρέπει να υπάρξει δημόσιος και κοινωνικός έλεγχος, κατοχύρωση της ανεξαρτησίας των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, μέσω μιας δημόσιας αξιόπιστης διαδικασίας».
Στο θέμα της τακτοποίησης αυθαιρέτων, η βουλευτής επεσήμανε ότι όλες οι αλλαγές που έφερε το ΥΠΕΚΑ είναι προς το χειρότερο, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα καθαρά εισπρακτικά και αντιπεριβαλλοντικά, με πρώτιστο μέλημα του Υπουργείου να παρακάμψει το Συμβούλιο της Επικρατείας.
«Δεν πρόκειται για νομιμοποίηση αλλά για αναστολή των κυρώσεων. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να το ξέρουν και όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι και η τρέχουσα νομοθετική προσπάθεια έχει καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα, νομιμοποιώντας παρανόμως με την καταβολή μικρότερων έως υπέρογκων προστίμων όσους βρίσκονται εντός αλλά και εκτός σχεδίου πόλεων και οικισμών».
«Με το παρόν ν/σ υπονομεύεται ένα υπό εξέλιξη έργο που το περιβάλλον περίμενε χρόνια: η σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου και των δασικών χαρτών. Επιπλέον, το έργο που θα επιτρέψει το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό αποτελεί το βασικό ζητούμενο για μια σωστή πολεοδόμηση. Αντί να επισπεύσετε τη διαδικασία, ανοίγετε προκλητικά έναν ορίζοντα 20 ετών. Αυτό που θα συμβεί είναι το να οδηγηθούμε σε μια γενιά αυθαιρέτων και όχι το να κλείσει αυτό το μελανό κεφάλαιο της χώρας μας».
Τέλος, για το θέμα του τεμένους, τασσόμενη υπέρ της ανέγερσής του, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι σε μια χώρα που σέβεται τον εαυτό της δεν μπορεί παρά να γίνονται σεβαστές και να ικανοποιούνται οι ανάγκες προσευχής και λατρείας των συμπολιτών μας, ανεξαρτήτως του δόγματος, στο οποίο πιστεύουν. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει μεριμνήσει για εξασφάλιση σχετικού λατρευτικού χώρου, πρακτική που αντίκειται στο άρθρο 13 του Συντάγματος και στο άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου, που ορίζουν ρητά ότι η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι ανεμπόδιστη».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (07.09.2011)

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ Η. ΔΙΩΤΗ ΣΤΟ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΑΑΤ

«Οι συνεταιρισμοί είναι το κλειδί για την επιβίωση των αγροτών»

Στον πρώτο συνεταιρισμό της σύγχρονης εποχής, στην «Κοινή συντροφιά» των Αμπελακίων Λάρισας το 1780, αλλά και στον οραματιστή της συνεταιριστικής ιδέας, δολοφονηθέντα από τσιφλικάδες Μαρίνο Αντύπα, που οδήγησε στην ίδρυση των πρώτων αγροτικών συλλόγων στη Θεσσαλία, στο Κιλελέρ και τελικά στις απαλλοτριώσεις των τσιφλικιών, αναφέρθηκε η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, στο πλαίσιο της συζήτησης του ν/σ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, στην Ολομέλεια της Βουλής.
«Είναι πολύ σημαντικό εργαλείο οι Συνεταιρισμοί, για τους αγρότες και πολύ περισσότερο εν μέσω κρίσης, είναι ίσως από τα λίγα εργαλεία που έχουν για να επιβιώσουν» τόνισε, προσθέτοντας ότι «στη ζοφερή κατάσταση που τα πάντα ρυθμίζουν οι αόρατες αγορές, οι Συνεταιρισμοί είναι οικονομικοί και κοινωνικοί θεσμοί που μπορούν να λειτουργήσουν ως δίχτυ προστασίας για τους αγρότες και να τους εξασφαλίσουν εισόδημα, ακριβώς γιατί έχουν και κοινωνικό χαρακτήρα και δημοκρατία στις διαδικασίες».
Η βουλευτής ανέφερε τον ορισμό του συνεταιρισμού «όπως διατυπώθηκε και στο συνέδριο της Διεθνούς Συνεταιριστικής Ένωσης στο Μάντσεστερ το 1995, ως αυτόνομη ένωση προσώπων, που συγκροτείται εθελοντικά για την αντιμετώπιση των κοινών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών αναγκών και επιδιώξεών τους δια μέσου μιας συνιδιόκτητης και δημοκρατικά διοικούμενης επιχείρησης», επισημαίνοντας τη διαμετρικά αντίθετη λογική που διέπει το ΥΠΑΑΤ, η οποία «απογυμνώνει τον Συνεταιρισμό από τον φιλοσοφικό και τον κοινωνικό του ρόλο, του αποδίδει τις δικές του αξίες, του ατομισμού και της αγοράς».
Επέρριψε, δε, μεγάλες ευθύνες στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που «έκαναν τους συνεταιρισμούς τσιφλίκια, με αποτέλεσμα σήμερα η ιδέα του Συνεταιρισμού να είναι πλήρως απαξιωμένη», καθώς και στα «συλλογικά όργανα των αγροτών, ΠΑΣΕΓΕΣ και ΓΕΣΑΣΕ, που από όργανα προάσπισης των συμφερόντων των παραγωγών, έχουν μετατραπεί σε κομματικές κοιτίδες, σε ευθεία σύνδεση με το Υπουργείο», αναφέροντας ως πρόσφατο παράδειγμα το φετινό «παιχνίδι» με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και την αποβολή πολλών ΕΑΣ από το σύστημα.
«Η απαξίωση βέβαια βοηθάει και τα συμφέροντα του νεοφιλελευθερισμού να επικρατήσουν και τελικά βοηθάει να συνεχίσουν οι μεσάζοντες και οι αγορές να κλέβουν το αγροτικό εισόδημα» επεσήμανε, προσθέτοντας ότι «η κυριαρχία των νόμων της αγοράς μαζί με τις αντιαγροτικές πολιτικές που εφάρμοσαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, παρέδωσαν την αγροτική παραγωγή στην κερδοσκοπική ασυδοσία του εμποροβιομηχανικού κεφαλαίου και την ανυπαρξία κάθε ουσιαστικού ελέγχου στις τιμές, στις εισαγωγές και στην ποιότητα των προϊόντων και τροφίμων».
«Για μας είναι τεράστιας σημασίας η αναγέννηση του συνεταιριστικού κινήματος όχι μόνο στον αγροτικό χώρο αλλά σε όλη την οικονομία και η θεμελίωσή του σε νέες βάσεις» τόνισε, φέροντας ως παράδειγμα την αναγέννηση της Αργεντινής, μετά την κατάληψη των εργοστασίων και την ανασυγκρότηση των επιχειρήσεων από τους εργάτες το 2001, εφιστώντας παράλληλα την προσοχή του ΥΠΑΑΤ στους γυναικείους συνεταιρισμούς.
Τέλος, αναφερόμενη στο 2012 που προκηρύχθηκε ως Διεθνές Έτος Συνεταιρισμών από τα Ηνωμένα Έθνη, τόνισε ότι «το ΥΠΑΑΤ, με το παρόν ν/σ, δείχνει ότι κλείνει μάτια και αφτιά στο διεθνές γίγνεσθαι και στις παγκόσμιες επιταγές».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (09.09.2011)

ΘΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕ Ο ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ

Η. ΔΙΩΤΗ: «Έγκλημα οι περικοπές σε ΚΕΘΕΑ και ΟΚΑΝΑ»

«Έγκλημα εις βάρος της κοινωνίας, των εξαρτημένων ατόμων, όλων των ψυχικά διαταραγμένων ατόμων, των φιλοξενούμενων σε Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας και, φυσικά, των οικογενειών τους» χαρακτήρισε την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, περικοπής 19.511.730 ευρώ από το ΚΕΘΕΑ, τον ΟΚΑΝΑ και τα Κέντρα Πρόληψης, 37.000.000 από την ψυχική υγεία και συνολική μείωση κατά 150.221.000 ευρώ 90 κωδικών εξόδων του Υπουργείου Υγείας, για την εξυπηρέτηση δανειακών αναγκών της χώρας, αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτησή της η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, ενώπιον του Υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου.
Η βουλευτής αναφέρθηκε στην ανακοίνωση έναρξης εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Καταπολέμησης των Εξαρτήσεων πέρυσι τον Ιούλιο, για το οποίο θα δίνονταν για τα έτη 2011-2012 80 εκατ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι «δικαιώσατε πανηγυρικά τις Κασσάνδρες που έλεγαν ότι οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες θα μείνουν στα αζήτητα, καθώς σήμερα βουλιάζετε όλες τις δομές πρόληψης, χρήσης, απεξάρτησης και επανένταξης, μηδενίζετε το έργο τους και στην ουσία τους κλείνετε. Πείτε μας πώς θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση όλων αυτών των φορέων για το υπόλοιπο του έτους 2011 και ποιος είναι ο σχεδιασμός για το 2012».
Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι «όλα τα προγράμματα που αφορούν τον τομέα της προστασίας των ασθενών που έχουν εξαρτηθεί από ουσίες θα λειτουργήσουν κανονικά και όλες οι δαπάνες θα καλυφθούν», αλλά και ότι θα γίνουν εσωτερικές ανακατανομές ανά Υπουργείο, «για να καλύψουμε πρωτεύουσες ή δευτερεύουσες δαπάνες». Συγκεκριμένα, ανέφερε για το ΚΕΘΕΑ ότι «αν έχει κάποια περικοπή, αυτή δεν θα είναι μεγαλύτερη από τα 2 εκατομμύρια, δηλαδή αντί για 22 είναι τα 20 εκατομμύρια και αντί για 30 εκατομμύρια για το δεύτερο πρόγραμμα που αφορά τον  ΟΚΑΝΑ, η χρηματοδότηση θα φθάσει τα 25 εκατομμύρια». Τέλος, ανέφερε ότι
την επόμενη εβδομάδα, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης θα γίνει «κοινή ανακοίνωση. Εμείς θα πούμε για τα προγράμματα θεραπείας των ασθενών τοξικομανών εξαρτημένων μέσα στα νοσοκομεία και ο κ. Παπαϊωάννου για τα θέματα της αποποινικοποίησης».
Στη δευτερολογία της η βουλευτής ανέφερε ότι «μεταφέρουμε μία αγωνία από τους ίδιους τους γονείς, από τους εργαζόμενους στο ΚΕΘΕΑ, από τους εργαζόμενους στις δομές ψυχικής υγείας, από όλους τους ανθρώπους οι οποίοι ασχολούνται μ’ αυτό το ζήτημα», παραθέτοντας σειρά επιστολών των προαναφερθέντων, καθώς και του διευθυντή του ΚΕΘΕΑ, που έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για τις περικοπές. «Πρέπει να σας δώσουμε συγχαρητήρια, όμως, που τους ενώσατε και τους κάνατε να συνασπιστούν απέναντι σε όλα τα δικά σας σχέδια».
«H εξάλειψη της λίστας αναμονής των υποκαταστάτων, για να τα μοιράσετε στα νοσοκομεία, δεν είναι καθόλου τυχαία. Κι αυτό διότι ήδη εγκαινιάσατε μία νέα λίστα χρηστών, που πολύ σύντομα θα στερούνται υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης» κατέληξε η βουλευτής, συμπληρώνοντας: «Οι περικοπές αποτελούν συνέχεια μίας αντικοινωνικής πολιτικής που στοχεύει στην αποσάθρωση των υπηρεσιών κοινωνικής αλληλεγγύης και έχει ως αποτέλεσμα την εξαθλίωση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και των ανθρώπων που ήδη βιώνουν το καθεστώς κοινωνικού αποκλεισμού, με πρόσχημα φυσικά την εξοικονόμηση πόρων σε βάρος της ανθρώπινης ζωής».

Add Comment