Γιορτές “Προμηθείων” στον Όλυμπο

8 έως 12 Ιουλίου

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ 2015 ΟΛΥΜΠΟΣ

Οι γιορτές των Προμηθείων συμπληρώνουν φέτος 20 χρόνια σταθερής και γόνιμης παρουσίας στην προβολή και ανάδειξη του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και πρόκειται να πραγματοποιηθούν από τις 8 έως τις 12 Ιουλίου στο Λιτόχωρο και συγκεκριμένα στο Άλσος του Προμηθέως στους πρόποδες του μυθικού Ολύμπου.

Η τελετή έναρξης των Προμηθείων θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Ιουλίου, ενώ το βράδυ της Παρασκευής 10 Ιουλίου, υπό την αμέριστη αρωγή του Δήμου Δίου/Ολύμπου και των τοπικών αρχών, θα πραγματοποιηθεί μεγαλειώδης αρχαϊκή πομπή στους κεντρικούς δρόμους του Λιτοχώρου με τη συμμετοχή των εκεί φορέων και των επισκεπτών. Η πομπή θα καταλήξει στο υπαίθριο αμφιθέατρο του Λιτοχώρου όπου θα λάβουν χώρα αρχαϊκά πολιτισμικά δρώμενα. Αποκορύφωμα των 4ήμερων εορτών αποτελούν τα τελεστικά/καλλιτεχνικά δρώμενα του Σαββάτου που προσελκύουν χιλιάδες θεατών λόγω της υποβλητικής ατμόσφαιρας, της κατάνυξης και της έντονης συγκίνησης που προκαλούν, αποτελώντας το μυητικό προοίμιο για τις εκδηλώσεις της επόμενης ημέρας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα φετινά επετειακά Προμήθεια είναι αφιερωμένα στον φλογερό ποιητή του ελληνισμού, τον Άγγελο Σικελιανό, τιμώντας το έργο του με μία λυρική λογοτεχνική εκδήλωση την Πέμπτη το βράδυ, 9 Ιουλίου στο Λιτόχωρο.

Οι γιορτές των Προμηθείων επιχειρούν μία γόνιμη ανασύνδεση του σήμερα με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, προβάλλοντάς τον μέσα από σειρά δράσεων κατά τη διάρκεια του 5ημέρου. Η είσοδος στις γιορτές είναι ελεύθερη.

Περισσότερες πληροφορίες: https://promitheia.wordpress.com/

Add Comment