Μηνύματα αλληλεγγύης στα εγκαίνια του Κοινωνικού Παντοπωλείου Ελασσόνας

Μηνύματα συνεργασίας, αλληλεγγύης, συνεισφοράς στο συνάνθρωπο!
Του Γιάννη Μουκίδη

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ (1)

Μηνύματα συνεργασίας και συμπόρευσης των φορέων, αλληλεγγύης, συνεισφοράς, εθελοντικής προσφοράς στον δοκιμαζόμενο συνάνθρωπο, ιδίως στους δύσκολους καιρούς που βιώνει ο κόσμος, αναδείχθηκαν στα εγκαίνια του Κοινωνικού Παντοπωλείου – Φαρμακείου – Βεστιαρίου της Ελασσόνας, που στηρίζεται στην από κοινού προσπάθεια και συνεργασία της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος με τον Δήμο Ελασσόνας.
Αρχικά, τελέσθηκε ο καθιερωμένος Αγιασμός από τον σεβασμ. μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνα, στην είσοδο του χώρου που στεγάζει πια το Κοινωνικό Παντοπωλείο Ελασσόνας.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ κ. ΧΑΡΙΤΩΝ
Μιλώντας ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσόνας κ. Χαρίτων, ανάμεσα στα άλλα, υπογράμμισε:
«Όταν πριν ένα χρόνο περίπου η Εκκλησία με κατέστησε να αναλάβω την διαποίμανση της Ιεράς Μητροπόλεως Ελασσώνος, κατά την πρώτη εθιμοτυπική μου επίσκεψη στον νεοεκλεγέντα επίσης δήμαρχο Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, μεταξύ των άλλων ενδιαφερόντων θεμάτων που συζητήσαμε, από τη θέση του θεσμικού φορέα που ο καθένας εκπροσωπούσε, υπήρξε και ένα σημείο στο οποίο μας εδίδετο η ευκαιρία να συνεργαστούμε και να συμπορευθούμε από κοινού για την καλύτερη αντιμετώπιση και διαχείριση του. Και το σημείο αυτό ήταν η ίδρυση ενός κοινωνικού παντοπωλείου, το οποίο με τη λειτουργία του θα μπορέσει να απαλύνει το πρόβλημα κάποιων συνανθρώπων μας που οι διαμορφωθείσες καταστάσεις και η σκληρότητα της ζωής, τους έχουν στερήσει ακόμα και τα αναγκαία. Έτσι λοιπόν με πολύ ενθουσιασμό πήραμε την απόφαση οι δύο φορείς να συνεργαστούμε, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και με την βοήθεια καλών συνεργατών, να προχωρήσουμε στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας που οραματιστήκαμε.
Πιστεύω στην συλλογικότητα και την συνεργασία, η οποία κινείται πέρα και πάνω από προσωπικά συμφέροντα, επιδιώξεις, ιδεολογίες και φιλοδοξίες, πως έχουν αγαθά και ωφέλιμα αποτελέσματα.
Το θέμα της φιλανθρωπίας είναι λεπτότατον και χρειάζεται διακριτικούς χειρισμούς. Οπωσδήποτε δεν θα λύσουμε εμείς το πρόβλημα της φτώχειας, της ένδειας η άλλων βιοποριστικών προβλημάτων που ταλαιπωρούν τους συνανθρώπους μας. Όμως δεν μένουμε αμέτοχοι και ασυγκίνητοι μπροστά σ΄ αυτή την πραγματικότητα. Και γι΄ αυτό με την ίδρυση του κοινωνικού παντοπωλείου που στεγάζεται σε χώρο της Ι. Μονής Παναγίας Ολυμπιωτίσσης, Μητρόπολη και Δήμος βάζουμε το λιθαράκι σαν χέρια αλληλονιπτόμενα στην διακονία της φιλανθρωπίας.
Στην προσπάθεια μας αυτή καλώ όλους σας να συμπαρασταθείτε, να συνδράμετε και να αγκαλιάσετε την καλή αυτή πρωτοβουλία. Οι ενορίες, οι ιερείς με τα φιλόπτωχα ταμεία, οι πολιτικοί άρχοντες, οι διάφοροι σύλλογοι και σωματεία, τα καταστήματα, ο εμπορικός και βιομηχανικός κόσμος, που διαθέτει και επεξεργάζεται είδη τροφίμων, ρουχισμού και φαρμάκων, ο ευλογημένος λαός του Θεού, όλοι μαζί μπορούμε να στηρίξουμε το μεγάλο αυτό έργο. Η λειτουργία του βασίζεται στην αγάπη και στα φιλάνθρωπα αισθήματα όλων και όλοι μαζί μπορούμε να το αποδείξουμε όχι με λόγια, τα οποία περισσεύουν στις ημέρες μας, αλλά με έργα.
Νομίζω πως όλοι γνωρίζουμε ποιο είναι το καθήκον μας και επαφιέμεθα στην καλή προθυμία και διάθεση των καλών ανθρώπων της περιοχής μας…».
[wpg_thumb]
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ
Με τη σειρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός, στο σύντομο χαιρετισμό του έκανε λόγο για μεγάλη ημέρα για την τοπική κοινωνία, συγχαίροντας δημόσια Ι. Μητρόπολη και Δήμο Ελασσόνας για την κοινή τους προσπάθεια, ιδίως στις δύσκολες εποχές που βιώνει η χώρα και πολλοί συμπολίτες.
«Η Εκκλησία είναι εγγύηση στο θέμα της βοήθειας στον συνάνθρωπο και με πίστη και αγάπη το κάνει πολύ καλά. Η Ι. Μητρόπολη και ο Δήμος στέλνουν μήνυμα πως πρέπει να πάμε μαζί όλοι. Να βαδίσουμε μαζί. Εδώ στην Ελασσόνα, ήδη επιτελείται ένα μικρό σχέδιο. Θα βοηθήσει και η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Να εργαστούμε όλοι μαζί, γυναίκες, εθελοντές, επιχειρηματίες της περιοχής για να πιάνει η βοήθεια τόπο», υπογράμμισε με νόημα ο κ. Αγοραστός.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
Μιλώντας ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, ανάμεσα στα άλλα, ανέφερε:
«Να ευχαριστήσω από καρδιάς τον σεβασμ. μητροπολίτη μας κ. Χαρίτωνα, χωρίς την βοήθεια του οποίου δεν θα μπορούσαμε σήμερα να πραγματοποιήσουμε το σημαντικό αυτό γεγονός. Πρόκειται για έναν άνθρωπο, για τον οποίο δεν χρειάζεται να πω πολλά εγώ, μιάς και όλοι σας γνωρίζετε καλά την σεμνότητα του χαρακτήρος και το μέγεθος της προσωπικότητας του, οφείλω όμως να καταθέσω τις ευχαριστίες μου για την αμέριστη βοήθεια και συμπαράσταση του, έτσι ώστε από κοινού, εκκλησία και δήμος να καταφέρουμε τελικά να δώσουμε σάρκα και οστά σ΄ αυτό που πιστέψαμε και οι δύο από την αρχή της θητείας μας.
Τα εγκαίνια του Κοινωνικού Παντοπωλείου – Φαρμακείου – Βεστιαρίου της Ελασσόνας, τα οποίο φιλοξενείται σε χώρο της Μητρόπολης, είναι μια ουσιαστική, χειροπιαστή, πράξη στήριξης και αλληλεγγύης σε όλους όσους αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα βασικά της ζωής.
Και με την συνεργασία της Ι. Μητροπόλεως κατορθώσαμε να στήσουμε, όσο το δυνατόν γρηγορότερα τον χώρο αυτό, ένα χώρο στον οποίο μπορούν να προστρέχουν όσοι έχουν πραγματικά αδυναμία να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες σε τρόφιμα, φάρμακα και ρούχα.
Ως Δημοτική αρχή, στέλνουμε ουσιαστικό μήνυμα στήριξης όλων των συμπολιτών μας, υφαίνοντας ένα δίχτυ προστασίας σε καιρούς δύσκολους. Κανένας μόνος του απέναντι στην κρίση. Αυτό είναι το μήνυμα μας, αυτός είναι ο στόχος μας.
Ευχαριστίες στις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις, όσες με την ψήφο τους, στην αίθουσα του Δ.Σ. στήριξαν την πρόταση μας, σε όλους όσους δούλεψαν αφιλοκερδώς, ο καθένας όπου χρειάστηκε, για να στηθεί ο χώρος, την αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Φρόσω Καρκαβανίδου.
Καλώ ιδιώτες η επιχειρήσεις που μπορούν να συνεισφέρουν, να στηρίξουν έμπρακτα την προσπάθεια. Χωρίς την βοήθεια ολόκληρης της κοινωνίας τέτοιες ενέργειες δεν έχουν συνέχεια. Τώρα είναι η ώρα να ενεργοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις, όλους όσους μπορούν να συνεισφέρουν, με στόχο να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά, ως κοινωνία, σε μια τόσο δύσκολη περίοδο».
Ακολούθησε η επίσκεψη και η ξενάγηση των αρχών και του κόσμου στους χώρους του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Παρόντες στα εγκαίνια: Οι βουλευτές Λάρισας κ.κ. Βασ. Κόκκαλης, Κων. Μπαργιώτας, Χρ. Κέλλας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημ. Παπαδημόπουλος, η θεματική αντιπεριφερειάρχης – πρ. έπαρχος Ελασσόνας κ. Μαρία Μαμάρα, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, ο πρόεδρος του Δημοτ. Συμβουλίου κ. Αντ. Μπίσμπας, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Ευφροσύνη Καρκαβανίδου – Σκρέτα, Δημ. Λέκκας, Ιωάν. Σαπουνάς, Χρυσ. Προβίδα, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΕΛ κ. Φώτ. Καραγκόγκος, ο πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δήμου Ελασσόνας κ. Νικ. Τσιμπόλης, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αναστ. Γκατζιούρας, δημοτικοί σύμβουλοι, οι διοικητές του Α.Τ. Ελασσόνας κ. Πέτρος Μουταφίδης, της Πυροσβεστικής Ελασσόνας κ. Ελευθ. Μουλτσιάς, του Α.Τ. Λιβαδίου κ. Μαρία Λεπιντάτου, ο πρ. δήμαρχος Ελασσόνας κ. Πέτρος Χατζήνας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ελασσόνας κ. Δημ. Οικονόμου, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Κέντρων Υγείας Νομού Λάρισας κ. Ζήσης Δότας, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, δεκάδες κληρικοί και Φιλόπτωχα Ταμεία ενοριών της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος, εθελοντές, και πολύς κόσμος.

Add Comment