«Έφυγε» ο «αγωνιστής της ζωής» Ηλίας Μπαξεβανάκης

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 65 ΕΤΩΝ, ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ
Του Γιάννη Μουκίδη

'ΕΦΥΓΕ' Ο ΕΚΔΟΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΛΜΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΗΛΙΑΣ ΜΠΑΞΕΒΑΝΑΚΗΣ (4)

«Έφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 65 ετών, ο Ελασσονίτης «αγωνιστής της ζωής» Ηλίας Μπαξεβανάκης, μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε τον τελευταίο καιρό.
Ιδιαίτερα γνωστός στην περιοχή Ελασσόνας και στο Θεσσαλικό χώρο, συνέδεσε το όνομα του με το Αναπηρικό Κίνημα, με συνεχή αγώνα για την καλύτερη ποιότητα στη ζωή και στην καθημερινότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, των φτωχών, των απόρων και των αδυνάτων, «…όσων δεν έχουν στον ήλιο μοίρα»(…όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο ίδιος). Είχε την ατυχία από τα πρώτα χρόνια της ζωής του να μείνει ανάπηρος με σοβαρά κινητικά προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά, όμως, δεν τον εμπόδισαν να προχωρήσει στη ζωή. Εκδότης της μηνιαίας εφημερίδας «ΠΑΛΜΟΣ» Ελασσόνας – δημοσιογράφος για πολλά χρόνια(…μόλις πριν λίγα χρόνια ολοκλήρωσε τον κύκλο του το συγκεκριμένο έντυπο). Δραστήριο μέλος της τοπικής κοινωνίας, ο Ηλίας Μπαξεβανάκης εργάστηκε αθόρυβα και δημιουργικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την τοπική Εκκλησία και τις τοπικές αρχές.
Παλαιότερα διατηρούσε βιβλιοπωλείο στην Ελασσόνα, ενώ πριν λίγα χρόνια(επί δημαρχίας Χρήστου Καραγιάννη), ήταν από τους πρωτεργάτες της σύστασης Γραφείου των Α.Μ.Ε.Α, στο Δήμο Ελασσόνας. Για πολλά χρόνια κυκλοφορούσε στην Ελασσόνα, με αναπηρικό αμαξίδιο, περιδιαβαίνοντας σε γειτονιές και συνοικίες της πόλης και καταγράφοντας – δημοσοποιώντας περίεργα και παράξενα, μικρά και μεγάλα. Άτυπος «προστάτης» των ΑΜΕΑ της περιοχής, τα τελευταία χρόνια εργαζόταν ως υπάλληλος στη Βιβλιοθήκη του Δήμου.
Ο Ηλίας ήταν άτομο της Ελασσονίτικης «πιάτσας» και της καλής παρέας, έξυπνος, πνευματώδης, χιουμορίστας, με έντονο το στοιχείο του αυτοσαρκασμού, ανθρώπινος, με πολλές ευαισθησίες, ανήσυχος, αλλά και ευθύς, κάτι που δεν το έκρυβε, διεκδικητικός και «φωνακλάς», μερικές φορές απότομος και δηκτικός(…χαρακτηριστικό το προσωνύμιο του «κόμπρα»!). Είχε πολλούς φίλους από όλους τους κοινωνικούς, επαγγελματικούς και πολιτικούς χώρους. Πριν λίγους μήνες, τιμήθηκε από την Ομάδα Ελασσονιτών Εθελοντών Ενεργών Πολιτών με το μετάλλιο του Εθελοντή, για τον πολύχρονο προσωπικό αγώνα του και τη δύναμη ψυχής που εξωτερίκευε και μετέδιδε στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο.
Θα πρέπει να σημειωθούν οι πολύ καλές σχέσεις που διατηρούσε με την Ι. Μητρόπολη Ελασσώνος, τόσο με τον μακαριστό μητροπολίτη κυρό Βασίλειο, όσο και με τον διάδοχο του, σεβασμ. μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνα. Δεν πέρασαν απαρατήρητες από την τοπική κοινωνία, οι προσωπικές επισκέψεις – συναντήσεις του Ηλία Μπαξεβανάκη στην Ελασσόνα με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρό Χριστόδουλο, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίο, αλλά και με τον σημερινό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.
Χαρακτηριστικό το στιγμιότυπο, τον Μάιο του 2014, όταν ανέμενε δακρυσμένος και συγκινημένος, για πολύ ώρα μέσα στη ζέστη επάνω στο αναπηρικό του αμαξίδιο, να περάσει η νεκρική πομπή με το σκήνωμα του μακαριστού μητροπολίτη Ελασσώνος κυρού Βασιλείου, για να τον αποχαιρετήσει!
[wpg_thumb]
Στην Εξόδιο Ακολουθία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας, το απόγευμα της Παρασκευής, χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν ο αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου και οι ιερείς π. Χρήστος Γεροφάκας και πρωτοπρ. Π. Θεόφιλος Καραγκούνης.
Στον επικήδειο λόγο του, ο σεβασμ. μητροπολίτης κ. Χαρίτων υπογράμμισε, χαρακτηριστικά:
«Αποχαιρετούμε τον αγαπητό, τον συμπαθέστατο αδελφό μας Ηλία. Τον γνωρίσαμε καθ΄ όλη την διαδρομή της διακονίας μας στην Ι. Μητρόπολη Ελασσώνος. Ήταν φίλος αγαπητός, συνεργάτης σε κάποια θέματα, μας έδινε τις συμβουλές του. Αυτό που τον διέκρινε ήταν η ευθύτητα του χαρακτήρα του. Ήταν ανυπόκριτος. Ό,τι ήθελε να πει, δεν το έκρυβε ποτέ, το έλεγε μπροστά, Τα λόγια του, πρόσωπο με πρόσωπο. Αγωνιστής σε όλη του τη ζωή. Το πάλεψε με δύναμη και ποτέ δεν το έβαλε κάτω. Παρά τα σοβαρά κινητικά προβλήματα που είχε, το πάλεψε και έμεινε δυνατός. Παράδειγμα για πολύ κόσμο, για όλους. Ευχόμαστε όλοι, ο Θεός να κατατάξει την ψυχή του «εν σκηναίς αγίων». Θα τον θυμόμαστε πάντα».

Παρόντες στο τελευταίο «προσκλητήριο» του Ηλία: η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας – πρώην έπαρχος Ελασσόνας κ. Μαρία Μαμάρα, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρ. βουλευτής κ. Ιωάν. Παπαδημόπουλος, ο πρ. δήμαρχος Ελασσόνας κ. Χρήστος Καραγιάννης, ο πρ. έπαρχος κ. Ζήσης Γιώτσας, οι παλαιοί αυτοδιοικητικοί κ.κ. Νικ. Μπίζιος, Δημ. Κατσιαφλιάκας, Τηλέμ. Γκαμπέτας, Κων. Δριστέλλας, νέοι αυτοδιοικητικοί, ο γραμματέας της τοπικής του ΚΚΕ κ. Δημ. Αβρανάς, οι παλαιοί πολιτευτές κ.κ. Γεώργ. Μπίσμπας και Αθαν. Γεωργούλης, ο υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου – Ελασσόνας κ. Σπ. Αναγνωστάκης, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, συνάδελφοι εκδότες – δημοσιογράφοι, μέλη της οικογένειας των ΑΜΕΑ, συγγενείς, συνεργάτες και πολλοί φίλοι του.

Κλείνοντας, βάζοντας και το προσωπικό μου στοιχείο στο ρεπορτάζ, να δημοσιοποιήσω κάτι που οφείλω να το πω.
Πριν λίγο καιρό, συνάντησα τον φίλο Ηλία Μπαξεβανάκη, στο κέντρο της Ελασσόνας και μου είπε: «Δεν ξέρω αν θα γράψεις κάτι στην εφημερίδα…όταν πεθάνω. Αλλά, αν γράψεις κάτι, μην ξεχάσεις να αναφέρεις πως ο Ηλίας, πέρα από απότομος, με πολλές παραξενιές, μόνιμα διαμαρτυρόμενος, ενοχλητικός για πολλούς, ήταν ένας ευαίσθητος άνθρωπος και αγάπησε πολύ αυτό τον τόπο»!
Καλό σου ταξίδι, φίλε Ηλία Μπαξεβανάκη, η πιο καλά καλή αντάμωση…

Add Comment