Τεχνικές επιβίωσης στον Κίσσαβο με πενθήμερα προγράμματα

«Η ξεχασμένη Τέχνη της Επιβίωσης!»

expedition camp (2)

Στο όρος Κίσσαβος, στην περιοχή Φτέρη σε μία ιδιόκτητη περιοχή με θέα την κορυφή της Όσσας, αλλά και τη θάλασσα του Πλαταμώνα πραγματοποιήθηκε το 2ο στη σειρά Πρόγραμμα Βασικής Ορεινής Επιβίωσης του Survival Expeditions Camp. Το Camp απέχει 40 λεπτά από τη Λάρισα, 20 από το Συκούριο και η πρόσβαση με αυτοκίνητο είναι εύκολη.

Το πρόγραμμα διήρκησε 5 μέρες (15-19 Μαΐου) με διοργανωτές και κύριους εκπαιδευτές τον Γερογιάννη Κωνσταντίνο και τον Λανάρη Δημήτριο. Άνθρωποι με αγάπη για τη Φύση και τις παραδοσιακές τεχνικές επιβίωσης, μετά από χρόνια πείρας στον τομέα αυτόν, μοιράστηκαν τις γνώσεις τους και πρόσφεραν μοναδικές εμπειρίες ζωής.

Το αντικείμενο της επιβίωσης είναι ανεξάντλητο, έτσι και τα θέματα του προγράμματος ήταν πολυποίκιλα. Την εκπαίδευση των συμμετεχόντων συμπλήρωσαν με τις εξειδικευμένες γνώσεις τους επιστήμονες καταξιωμένοι στον χώρο τους.

[wpg_thumb]

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με μαθήματα εύρεσης και συγκέντρωσης νερού από τη φύση, όπως και τρόπους για να το καταστήσουμε πόσιμο, ανάλογα με τα υλικά που έχει κάποιος στη διάθεσή του ή όχι.

Ακολούθησαν μαθήματα βοτανολογίας από βοτανολόγο: αναγνώριση βοτάνων, γνώση των ιδιοτήτων τους, τρόπους χρήσης τους, όπως και τρόπους παρασκευής ελαιωδών εκχυλισμάτων και θεραπευτικών αλοιφών για αντιμετώπιση προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν κατά τη διαβίωση και επιβίωσή μας στη φύση.

Αρκετές ώρες ήταν αφιερωμένες στις πρώτες βοήθειες και στην αντιμετώπιση διαφόρων εκτάκτων καταστάσεων που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της επιβίωσης (εκδορές, διαστρέμματα, κατάγματα, δήγματα ζώων κ.ά.). Αναλύθηκαν από εξειδικευμένο γιατρό η μέθοδος της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, τρόποι υγιεινής, προβλήματα που προκύπτουν από την έκθεση σε θερμό περιβάλλον και η σωστή αντιμετώπισή τους.

Άλλα βασικά θέματα της εκπαίδευσης ήταν τρόποι προσανατολισμού κατά την ημέρα, αλλά και τη νύχτα με αυτοσχέδια εμπειρικά, αλλά και σύγχρονα μέσα, κατασκευή καταφυγίου, χρηστικών αντικειμένων και εργαλείων από υλικά της φύσης, εύρεση και παρασκευή τροφής και τρόποι ανάμματος της φωτιάς. Διδάχτηκαν, ακόμη, βασικά στοιχεία τοπογραφίας, ανάγνωση και ανάλυση χάρτη, χρήση πυξίδας και τρόποι σηματοδοσίας-κατάδειξης της θέσης μας για τη διάσωσή μας.

Τα μαθήματα θεωρητικά και βιωματικά ξεκινούσαν νωρίς το πρωί και τελείωναν το βράδυ. Δεν έλειψαν όμως και οι χαλαρές στιγμές με συζητήσεις γύρω από την υπαίθρια φωτιά και με προβολή ταινιών σχετικών με το θέμα της επιβίωσης. Η διανυκτέρευση των συμμετεχόντων έγινε σε αντίσκηνα. Όλα τα απαραίτητα υλικά για τη διαμονή, όπως και τα απαραίτητα εργαλεία για τις κατασκευές τα παρέχει το Survival Expeditions Camp.

To Πρόγραμμα Βασικής Ορεινής Επιβίωσης του Survival Expeditions Camp είναι ένα βιωματικό σχολείο που ενεργοποιεί ξεχασμένες-ανενεργές συνάψεις του εγκεφάλου, διασώζει γνώσεις που τείνουν να ξεχαστούν, διεγείρει την ευρηματικότητά μας και προσφέρει μία αυτοπεποίθηση που προέρχεται από τις γνώσεις που μας καθιστούν ικανούς να ανταπεξέλθουμε ακόμα και σε πάρα πολύ δύσκολες καταστάσεις με ελάχιστα ως και καθόλου μέσα.

Το επόμενο Πενθήμερο Σχολείο Βασικής Ορεινής Επιβίωσης έχει οριστεί για τις 12 με 16 Ιουνίου.

Survival Expeditions Camp… η τέχνη της επιβίωσης από τους Ειδικούς

Τηλέφωνα επικοινωνίας
Κώστας: 6980-11.98.74 (What’s Up)
Δημήτρης: 6986-63.24.54 (What’s Up)

Για το Survival Expeditions Camp
Κωνσταντίνος Γερογιάννης – Σύμβουλος εκπαίδευσης
Δημήτριος Λανάρης – Υπεύθυνος εκπαίδευσης

Add Comment