Εγκαίνια για το Μουσείο της Ι. Μονής Αναλήψεως του Σωτήρος Συκέας

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΕΛΑΣΣΩΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
ΚΑΙ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΜΟΝΑΧΗΣ ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑΣ
Του Γιάννη Μουκίδη

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης και κατάνυξης, με νωπές τις μνήμες της κοίμησης του μακαριστού μητροπολίτη Ελασσώνος κυρού Βασιλείου(ακριβώς πριν ένα χρόνο), εγκαινιάστηκε το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ι. Μονής Αναλήψεως του Σωτήρος Συκέας Ελασσόνας.
Στον αρχιερατικό Εσπερινό, που τελέσθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, συγχοροστάτησαν ο επίσκοπος Σαλώνων κ. Αντώνιος και οι μητροπολίτες Βρεσθένης κ. Θεόκλητος και Ελασσώνος κ. Χαρίτων, ενώ συλλειτούργησαν οι αρχιμανδρίτες π. Βησσαρίων, π. Πολύκαρπος(της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος), π. Νικάνωρ, π. Χριστόφορος, π. Βασίλειος(της Ι. Μονής Σπαρμού Ολύμπου), π. Σεβαστιανός(της Ι. Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα), αρχιμανδρίτες άλλων Μητροπόλεων, ο αρχιερατικός επίτροπος της Μητρόπολης Ελασσώνος – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, ιερείς και κληρικοί, ο γέροντας της Μονής π. Ιλαρίων και οι γυναικείες αδελφότητες των Ι. Μονών Αναλήψεως του Σωτήρος Συκέας και Παναγίας Ολυμπιώτισσας Ελασσόνας.
Ακολούθησε, η τελετή της ενθρονίσεως της Ηγουμένης της Ι. Μονής Αναλήψεως του Σωτήρος μοναχής Παντάνασσας, με δεκάδες πιστούς και κληρικούς από την ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας να βροντοφωνάζουν τη λέξη «άξια», αφού δέχθηκε τον σταυρό και την βακτηρία της Ηγουμένης από τον μητροπολίτη κ. Χαρίτωνα!
Μιλώντας ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε: «Σήμερα, μας πλημμυρίζουν συναισθήματα λύπης και χαράς. Την Παρασκευή 16 Μαΐου του 2014, πριν ένα χρόνο, εξεδήμησε προς Κύριον ο μακαριστός μητροπολίτης Ελασσώνος κυρός Βασίλειος. Ο θάνατος του γέμισε με θλίψη την περιοχή μας και την Εκκλησία της Ελλάδος. Ο προκάτοχος μου κυρός Βασίλειος επί 19 έτη έδωσε τον εαυτό του ολοκληρωτικά και ανάλωσε όλες τις δυνάμεις του, ψυχικές, πνευματικές και σωματικές, στην ανασυγκρότηση όλων των Ι. Μονών της Μητροπόλεως και βέβαια της Ι. Μονής Αναλήψεως του Σωτήρος Συκέας. Στον ενθρονιστήριο λόγο του ο μακαριστός Βασίλειος είχε τονίσει πως κύριο μέλημα του θα ήταν η ανασύσταση των ιερών Μονών της Μητροπόλεως, που τις χαρακτήρισε «πνευματικούς πνεύμονες που χορηγούν το οξυγόνο στους πιστούς». Ποτέ δεν έπαψε να φροντίζει για τις Μονές και με τη βοήθεια του Θεού αναστήλωσε πολλές Μονές. Ζούσαμε και την δική του χαρά, που έβλεπε την Ι. Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος να αναστένεται, να ορθοποδεί. Η αδελφότητα προϋπήρχε, έχοντας πια 27 χρόνια στο μοναστήρι. Η κατάσταση της Μονής ήταν λυπηρή, ερειπωμένη Μονή, παραδομένη στη φθορά του χρόνου. Η παρουσία του γέροντα Ιλαρίωνα έκανε το μοναστήρι πόλο πνευματικής έλξης και καταφύγιο ψυχών. Σήμερα, εδώ, πανηγυρίζουμε για την ενθρόνιση της ηγουμένης – μοναχής Παντάνασσας και εγκαινιάζουμε το Κειμηλιαρχείο – Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ι. Μονής που είναι αφιερωμένο στον μακαριστό μητροπολίτη Ελασσώνος κυρό Βασίλειο, που θα χαίρεται και θα αγάλλεται…».
[wpg_thumb]
Στη συνέχεια, οι κληρικοί, οι αρχές και δεκάδες πιστοί κατευθύνθηκαν στο προαύλιο του μοναστηριού, μπροστά στην είσοδο του Μουσείου, όπου ο μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος τέλεσε τον καθιερωμένο Αγιασμό και ευλόγησε την λειτουργία του Μουσείου της Μονής.
Ακολούθησε η επίσκεψη του κόσμου στον καλαίσθητο χώρο του.

Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις της Ι. Μονής Αναλήψεως του Σωτήρος Συκέας παραβρέθηκαν:
Ο βουλευτής – πρ. υπουργός κ. Μάξ. Χαρακόπουλος, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, ο αντιδήμαρχος κ. Ιωάν. Σαπουνάς, δημοτικοί σύμβουλοι, αυτοδιοικητικοί, ο πρώην δήμαρχος Ελασσόνας κ. Πέτρος Χατζήνας, η δασάρχης Ελασσόνας κ. Ζωή Φτίκα, εκπαιδευτικοί, φορείς και σύλλογοι της περιοχής και πολύς κόσμος.

Add Comment