Θετικός ο απολογισμός της ΑΕΝΟΛ από το Φεστιβάλ Γεύσεων

ΦΩΤΟ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών η επιτυχία και η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ «Ολύμπου Γεύσεις» , που διοργάνωσε η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ Α.Ε., ΑΑΕ-Ο.Τ.Α “A.E.NO.Λ. Α.Ε.” , στα πλαίσια υλοποίησης της διακρατικής συνεργασίας με τίτλο «Γεύσεις της φύσης – Γεύσεις του πολιτισμού» του Άξονα 4 «Εφαρμογή προσέγγισης LEADER» του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» (ΠΑΑ) και ειδικότερα του μέτρου 421 «Διατοπική και  Διακρατική  Συνεργασία».
Το πρωί της Τετάρτης 29 Απριλίου 2015 σχολεία της περιοχής μας και πάνω από 450 μαθητές με τους δασκάλους τους, περιπλανήθηκαν στα ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα στη κεντρική πλατεία της Ελασσόνας δοκιμάζοντας γεύσεις του τόπου μας, από εδέσματα μαγειρεμένα από Έλληνες Σεφ, όσο και γεύσεις από τους φιλοξενούμενους Γάλλους Σεφ, που πρόσφεραν στα μικρά παιδιά τοπικά εδέσματα της περιοχής τους.
Επίσης οι μικροί επισκέπτες μας είχαν την δυνατότητα να συμμετάσχουν σε ποικίλες εναλλακτικές δραστηριότητες και παιχνίδια συνεργασίας, μαθαίνοντας και στην πράξη για την γευσιγνωσία, την αναρρίχηση, την τοξοβολία, το παιχνίδι του χαμένου θησαυρού, ενώ συμμετείχαν σε παρουσιάσεις-προβολές βίντεο και σε εργαστήρια.
Η συμμετοχή του κόσμου καθ΄ όλη την διάρκεια της ημέρας ήταν εκπληκτική. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τοπικά εδέσματα. Γάλα, αυγά, αρωματικά φυτά & βότανα, μέλι, τοπικά τυριά & τυροκομικά προϊόντα, βιολογικά κρασιά της περιοχής μας, τσίπουρο & ούζο Τυρνάβου, γλυκά κουταλιού, χαλβάς Φαρσάλων, ζυμαρικά, χυλοπίτες, τραχανάδες είχαν την τιμητική τους, αφού προσφέρονταν άφθονα σε όλους. Όλα τα εδέσματα των μαγείρων ήταν φτιαγμένα με τοπικά προϊόντα του Νομού μας.
Η γαλλική αποστολή από την μεριά της παρουσίασε προϊόντα της περιοχής της (τυροκομικά, αλλαντικά, κρασιά, λικέρ, χυμούς φρούτων για τα παιδιά και την περίφημη λεβάντα που παράγεται αποκλειστικά στην περιοχή του Ventoux) και τοπικά εδέσματα με βάση τα προϊόντα τους.
Από το απόγευμα έως το βράδυ παρατηρήθηκε αυξανόμενη προσέλευση κόσμου στην κεντρική πλατεία και τα εδέσματα που ετοίμασαν Έλληνες και Γάλλοι Σεφ έγιναν ανάρπαστα.
Ακολούθησαν τα χορευτικά συγκροτήματα του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΑΚΡΥΧΩΡΙΟΥ Δήμου Τεμπών , του ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ Δήμου Τυρνάβου, του ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΓΙΩΤΩΝΔήμου Αγιάς και των χορευτικών συγκροτημάτων “ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΔΗΜΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ”, ” ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ”, ” ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ” , ” ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ” του Δήμου Ελασσόνας που ξεσήκωσαν τους παρευρισκόμενους με το πλούσιο πρόγραμμά τους. Εξαιρετική ήταν και η εμφάνιση του Δημοτικού Σχολείου Βλαχογιαννίου, που παρουσίασε ένα θεατρικό δρώμενο με θέμα το προξενιό , παιγμένο μόνο από τους μικρούς μαθητές, το οποίο και καταχειροκροτήθηκε.
Την πλούσια σε εκδηλώσεις ημέρα, έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Ελασσόνας , υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού κ. Δημητρίου Τσιαβέ, που χάρισε στο κοινό ένα όμορφο ποικίλο μουσικό πρόγραμμα .

Η δεύτερη και τελευταία μέρα του Φεστιβάλ , Πέμπτη 30 Απριλίου , εκτυλίχθηκε παράλληλα με την καταξιωμένη πλέον Γιορτή των Κτηνοτρόφων στην θέση «Άγιος Μόδεστος» του Λιβαδίου.
Εδώ και αρκετά χρόνια οι κτηνοτρόφοι του Λιβαδίου τιμούν την ημέρα αυτή την γιορτή του προστάτη της κτηνοτροφίας Αγίου Μοδέστου, διοργανώνοντας, στον χώρο που βρίσκεται το φερώνυμο εκκλησάκι του Αγίου , ένα πλέγμα εκδηλώσεων προς τιμήν του. Με την μαζική συμμετοχή σχεδόν όλων των κτηνοτροφικών οικογενειών πραγματοποιείται πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία και στην συνέχεια διοργανώνεται ένα μικρό πανηγύρι με εμφάνιση παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων του Λιβαδίου, διενέργεια διαγωνισμού ταχύτερου κουρέματος προβάτων και διανομή φαγητού στους συμμετέχοντες.
Αυτή την τελευταία «πτυχή» της εκδήλωσης «εμπλούτισε» το Φεστιβάλ «Ολύμπου Γεύσεις» , δίνοντας την ευκαιρία στους πανηγυριστές να δοκιμάσουν, πέρα από το παραδοσιακό ψητό αρνί που διανέμεται κάθε χρόνο με δαπάνες και ευθύνη των κτηνοτρόφων, και εδέσματα εκλεκτά από την Γαλλική και την Ελληνική κουζίνα που πρόσφεραν, από ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα στον χώρο της εκδήλωσης , οι υπεύθυνοι των γεύσεων του Φεστιβάλ.
Οι πρωτόγνωρες (ιδιαίτερα οι Γαλλικές ) γεύσεις κέρδισαν την εκτίμηση του παριστάμενου κόσμου και τιμήθηκαν δεόντως.
Συνοψίζοντας, οι δύο ημέρες του Φεστιβάλ «Ολύμπου Γεύσεις» έτυχαν ευρείας αποδοχής από τον τοπικό πληθυσμό και ξάφνιασαν ευχάριστα, τόσο με το περιεχόμενο όσο και με την άρτια οργάνωσή τους, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι όταν μία εκδήλωση σχεδιάζεται και προγραμματίζεται με μεράκι και δουλειά μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, είναι «καταδικασμένη» να πετύχει.

Add Comment