Νεκροί …26 ποιμενικοί σκύλοι στο Κεφαλόβρυσο Ελασσόνας

ΑΝΑΣΤΑΤΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΚΑΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Του Γιάννη Μουκίδη

ΦΩΤΟ - ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΚΥΛΙΩΝ ΜΕ ΦΟΛΛΑ [3]

Ακόμη ένα ασυνήθιστο περιστατικό θανάτωσης 26 ποιμενικών σκύλων εντοπίστηκε σε περιοχή του Κεφαλόβρυσου Ελασσόνας, το πρωί του περασμένου Σαββάτου και έχει αναστατώσει τους κατοίκους και κυρίως τους κτηνοτρόφους και τους κυνηγούς της περιοχής, αλλά θορύβησε και προβληματίζει τους εμπλεκόμενους φορείς.
Πιο συγκεκριμένα, η θανάτωση των άτυχων ζώων από άγνωστους για την ώρα δράστες εικάζεται πως έχει γίνει τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο. Σε μια απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων, που οριοθετείται από την γέφυρα του δημοτικού διαμερίσματος Κεφαλοβρύσου του Δήμου Ελασσόνας έως την τοποθεσία «Παλιομπράκι», έκπληκτοι οι κτηνοτρόφοι είδαν τους σκύλους τους, που έως και πριν λίγες ώρες φύλαγαν τα ζώα τους, να κείτονται νεκροι!
Μάλιστα, από τους 26 συνολικά σκύλους που θανατώθηκαν…οι 16 ανήκουν σε συγκεκριμένο κτηνοτρόφο της περιοχής. Και όλα αυτά τα αποτρόπαια και περίεργα που συμβαίνουν στην περιοχή, γίνονται σε μια περίοδο που οι κτηνοτρόφοι ετοιμάζονται να «μετακομίσουν» με τα ζώα τους στα Βλαχοχώρια για τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ήδη, το ιδιαίτερα άσχημο συμβάν του Κεφαλοβρύσου Ελασσόνας, σήμανε κινητοποίηση από τις Αστυνομικές αρχές, τους κτηνοτρόφους και τον κυνηγετικό κόσμο της Επαρχίας Ελασσόνας και όχι μόνο, που προσπαθούν να βγάλουν άκρη για ό,τι συνέβη.
Τα νεκρά ζώα, από την πρώτη στιγμή, μεταφέρθηκαν στο Κτηνιατρείο της Ελασσόνας και σύμφωνα με την πληροφόρηση που υπάρχει, πάρθηκαν δείγματα και ευρήματα και στέλνονται στο Χημείο του Κράτους για τις απαραίτητες αναλύσεις, που θα δώσουν και απαντήσεις στα κρίσιμα και εύλογα ερωτηματικά που υπάρχουν για το πώς αφανίστηκαν τόσα σκυλιά – πιστοί φύλακες των κτηνοτρόφων.
Από την πρώτη στιγμή, κοντά στα άσχημα συμβάντα του Κεφαλοβρύσου, ιδιαίτερα ανήσυχος και προβληματισμένος και ο ευαισθητοποιημένος πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ελασσόνας κ. Φίλιππος Πακάκης, που δεν κρύβει την πίστη του, πως «σύντομα οι άγνωστοι για την ώρα δράστες θα λογοδοτήσουν για το έγκλημα που έκαναν στους σκύλους της περιοχής», ενώ για το περιστατικό ενημερώθηκε και η Συνομοσπονδία Κυνηγών.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χρήση δολωμάτων αποτελεί αδίκημα που επισύρει ποινή πολύμηνης φυλάκισης για κάθε θανατωμένο ζώο και βαριά χρηματικά πρόστιμα.

Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια περιστατικά θανάτωσης ποιμενικών σκύλων συνέβησαν το καλοκαίρι του 2014 σε περιοχές του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου(στην ορεινή περιοχή της Φούρκας του Δήμου Κόνιτσας), εκεί όπου βρέθηκαν πολλοί δηλητηριασμένοι ποιμενικοί σκύλοι.

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
Για την θανάτωση των σκύλων στο Κεφαλόβρυσο Ελασσόνας, χαρακτηριστική είναι η δήλωση του δημάρχου Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, που εκφράζει δημόσια τον αποτροπιασμό του για ό,τι συνέβη στην περιοχή:
«Εκφράζω τον απόλυτο αποτροπιασμό μου για την εγκληματική ενέργεια κάποιων που θέλουν να χαρακτηρίζονται ως “άνθρωποι” και οι οποίοι δεν δίστασαν να δηλητηριάσουν 26 κυνηγετικά σκυλιά στο Κεφαλόβρυσο, οδηγώντας στην απόγνωση κτηνοτρόφους της περιοχής.
Ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες και σε συνεργασία με τον Κυνηγετικό Σύλλογο της επαρχίας και τον πρόεδρο αυτού κ. Πακάκη, καθώς και τις αστυνομικές αρχές της περιοχής, έχουν αποσταλεί δείγματα των άτυχων ζώων στο Χημείο του Κράτους για περαιτέρω εξετάσεις και αναλύσεις, ώστε να προσδιοριστεί το δηλητήριο που έχει χρησιμοποιηθεί. Αύριο στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής θα εξετάσουμε το θέμα και θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε από την πλευρά μας, ως δημοτική αρχή.
Θα ήθελα, τέλος, να εκφράσω την βεβαιότητά μου πως οι δράστες της απίστευτης αυτής εγκληματικής πράξης, σύντομα θα συλληφθούν και θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Add Comment