Αρχίζει το Παζάρι της Ελασσόνας

ΘΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ ΩΣ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ

Του Γιάννη Μουκίδη

Αρχίζει την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου η ετήσια εμποροπανήγυρη της Ελασσόνας, όπως είναι καθιερωμένο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Το συγκεκριμένο γεγονός, που οι ιστορικές πηγές το έχουν καταγράψει να υπάρχει στην Ελασσόνα από το 16ο αιώνα, σηματοδοτεί την επικείμενη είσοδο του φθινοπώρου, και αναμένεται να προσελκύσει εκατοντάδες επισκέπτες από την Ελασσόνα, την επαρχία της, από την ευρύτερη περιοχή του νομού Λάρισας, αλλά και από όμορους νομούς.
Το παζάρι θα λειτουργεί στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της λαϊκής αγοράς, από αύριο Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου έως την ερχόμενη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου.
Παρότι η εμποροπανήγυρη της Ελασσόνας έχασε μεγάλο κομμάτι της παλαιάς της αίγλης και παρά τις διαμαρτυρίες του εμπορικού κόσμου της περιοχής(…που, εδώ και αρκετά χρόνια, προτείνει την κατάργηση η την ριζική της αναβάθμιση), εξακολουθεί να συγκινεί μεγάλο τμήμα του πληθυσμού όλης της επαρχίας Ελασσόνας, αλλά και όμορων περιοχών με την Ελασσόνα, ιδίως δε το νεαρόκοσμο, που αναζητά τρόπους διαφυγής και διασκέδασης, έστω και για λίγα 24ωρα.
Χθες άρχισε, και σήμερα ολοκληρώνεται η διαδικασία δημοπράτησης των 250 περίπου στεγάστρων – χώρων της λαϊκής σε εμπόρους και μικροπωλητές, που προέρχονται από την περιοχή Λάρισας, τους γειτονικούς νομούς, αλλά και από διάφορες άλλες περιοχές της χώρας.
Σημειώνεται ότι τα έσοδα από τους ενοικιαζόμενους χώρους αναμένεται να αποφέρουν στα ταμεία του Δήμου Ελασσόνας αρκετές χιλιάδες ευρώ, δίνοντας, σαφώς, μια οικονομική «ανάσα», στις δύσκολες σημερινές εποχές.
Ιστορικά στοιχεία
Το συγκεκριμένο γεγονός του Ελασσονίτικου Παζαριού, οι ιστορικές πηγές το έχουν καταγράψει να υπάρχει στην Ελασσόνα …από το 16ο αιώνα! Ιστορικό και κοινωνικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα όσα «κατέθεσε» ο γνωστός Ελασσονίτης ιστορικός – δημοσιογράφος – λογοτέχνης, ο αειθαλής κ. Αλέξανδρος Κελέσης, λέγοντας ότι δεν έχει προσδιοριστεί πότε ακριβώς καθιερώθηκε το Ελασσονίτικο Παζάρι, αλλά από τις γραπτές μαρτυρίες, τόσο από τα λιτά έγγραφα της βιβλιοθήκης της Μονής Ολυμπιώτισσας, και ιδιαίτερα από τις περιγραφές του Τούρκου περιηγητή – συγγραφέα Ελβ. Τζελεμπή, το Παζάρι γίνονταν από το 16ο αιώνα.
«Σ’ αυτόν τον τόπο, μια φορά το χρόνο, γίνεται μεγάλο παζάρι, το οποίο ονομάζεται πανηγύρι. Εδώ, κατά το μήνα Ιούλιο, όταν τα προϊόντα είναι άφθονα, 200.000 – 300.000 άνθρωποι προσέρχονται από διάφορα μέρη του κόσμου, όπως Έλληνες, Άραβες, Πέρσες, Λαρισινοί, Μολδαβοί. Οι πλουσιότεροι έμποροι στήνουν τα μαγαζιά τους με τα πολύτιμα εμπορεύματα τους, τα οποία φέρνουν από την  πατρίδα τους. Για 15 ημέρες η Ελασσόνα γίνεται μια λαοθάλασσα κι είναι αδύνατο να περιγραφεί το πλήθος. Το εμπόριο που διεξάγεται εδώ είναι άλλο πράγμα. Το χρήμα ρέει, όπως ο ποταμός Νείλος της Αιγύπτου. Μυθικά πλούτη, εκατοντάδες χιλιάδες φορτώματα καραβανιών ξαναφορτώνονται για διάφορα μέρη του κόσμου. Προσπαθώ να περιγράψω την εμποροπανήγυρη, αλλά μου είναι αδύνατο…». Αυτά περιγράφει, ανάμεσα στα άλλα, φανερά εκστασιασμένος για όλα αυτά που είδε, ο Τούρκος περιηγητής – συγγραφέας Ελβ. Τζελεμπή για το Παζάρι της Ελασσόνας.
«Η περιγραφή αυτή του περιηγητή Τζελεμπή μοιάζει σαν φανταστικό παραμύθι. Τόσο μεγάλο παζάρι, τόσοι έμποροι, τόσος πλούτος, είναι δυνατόν; Όμως, ο Τζελεμπή θεωρείται σοβαρός άνθρωπος και αναγνωρισμένος συγγραφέας και πολλά από αυτά που έγραψε, θεωρούνται από τους σύγχρονους πιστευτά. Σε κάθε περίπτωση, και να υπερβάλλει λίγο, δε σημαίνει τίποτα. Φαίνεται πως το παζάρι της Ελασσόνας στα παλιά χρόνια ήταν σημείο αναφοράς, από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας και συμπεραίνει κανείς πως η πόλη ευημερούσε και η Ελασσόνα ήταν πολυπληθής…», θα τονίσει ο ιστορικός κ. Αλέξ. Κελέσης. Και ο Ελασσονίτης ερευνητής ολοκληρώνει: «Η μόνη διαφορά είναι ότι ο Τζελεμπή προσδιορίζει το παζάρι τον Ιούλιο, αφού ο ίδιος, το μήνα αυτό, βρίσκονταν στην Ελασσόνα. Μιλάμε για τον Ιούλιο του 1668. Βέβαια, για αγνώστους λόγους το Παζάρι μετατέθηκε για τις 2 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο και παρέμεινε έτσι έως και στις ημέρες μας…».
Τέλος, σε έγγραφο του 1667 αναφέρεται οργανωμένη επιδρομή 70 κλεφτών, στη θέση «Αι-Γιάννης» της Βέροιας εναντίον εμπόρων …που κατευθύνονταν στην εμποροπανήγυρη της Ελασσόνος. Οι κλέφτες αυτοί «εισβάλλοντες εις το χωρίον με τας σημαίας των, αφού αφαίρεσαν πάντα τα τρόφιμά των (των εμπόρων), εφόνευσαν τινάς εξ αυτών».

Add Comment