Κοσμοσυρροή και ζωντάνια στο Φεστιβάλ «Ολύμπου Γεύσεις» στην Ελασσόνα

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΓΑΛΛΟΙ ΣΕΦ ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΤΟΜΑ
ΠΟΛΛΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ
Του Γιάννη Μουκίδη

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΕΥΣΕΩΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΑΠΡ 2015 (3)

Μεγάλη κοσμοσυρροή και ζωντάνια χθες στο κέντρο της Ελασσόνας, που φιλοξένησε τις ποικίλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ «Ολύμπου Γεύσεις», εκδηλώσεις που διοργάνωσε η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΑΑΕ ΤΩΝ Ο.Τ.Α. Α.Ε., η γνωστή ως Α.Ε.ΝΟ.Λ., στα πλαίσια υλοποίησης της διακρατικής συνεργασίας με τίτλο «Γεύσεις της φύσης – Γεύσεις του πολιτισμού» του Άξονα 4 «Εφαρμογή προσέγγισης LEADER» του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» (ΠΑΑ) και ειδικότερα του μέτρου 421 «Διατοπική και  Διακρατική  Συνεργασία».
Να σημειωθεί ότι εκτός της Α.Ε.ΝΟ.Λ. στη συγκεκριμένη διακρατική συνεργασία συμμετέχουν οι ομάδες τοπικής δράσης »APARE»  και  »Ventoux»  από Γαλλία και «Comunità Savonesi Sostenibili» και «Le strade della cucina bianca, del vino, dell’olio, dell’ortofrutta della tradizione ligure» από Ιταλία.
Από τις 10 το πρωί έως αργά το βράδυ εκατοντάδες άτομα όλων των ηλικιών, πολλά σχολεία της περιοχής, περιπλανήθηκαν στα ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα της έκθεσης τοπικών προϊόντων που είχε στηθεί στην κεντρική πλατεία, γεύθηκαν τοπικά εδέσματα και όχι μόνο, γνωστές και μη λιχουδιές, που μαγείρεψαν όλες τις ώρες Έλληνες και Γάλλοι σεφ, και που όσο περνούσε η ώρα είχαν γίνει «ένα» με τον κόσμο που …περίμενε με έκδηλη αγωνία να δοκιμάσει νέα πιάτα και νέες γεύσεις, του «Ολύμπου Γεύσεις» και όχι μόνο.
[wpg_thumb]
Για αρκετές ώρες η κεντρική πλατεία της Ελασσόνας μετατράπηκε σε…κέντρο γευσιγνωσίας και προβολής τοπικών προϊόντων, που τόσο χρειάζεται η περιοχή μας.
Στα μάτια των επισκεπτών απλώθηκαν πέρα από τις απίθανες λιχουδιές που τιμήθηκαν δεόντως…το γάλα, τα αρωματικά φυτά και βότανα, οι παραδοσιακές πίτες, το μέλι, τα αγνά τυριά και τα βιολογικά κρασιά της περιοχής, τα αυγά, τα γλυκά κουταλιού, ο παραδοσιακός χαλβάς, τα ζυμαρικά και οι χυλοπίτες αλλά και οι ντόπιοι σπόροι καθώς και δημιουργίες ξυλογλυπτικής.
Τις πρωινές ώρες, στα πλαίσια του Φεστιβάλ, σχολικές μονάδες της περιοχής συμμετείχαν σε εναλλακτικές δραστηριότητες και παιχνίδια συνεργασίας μαθαίνοντας και στην πράξη για την γευσιγνωσία, την αναρρίχηση, την τοξοβολία, το παιχνίδι του χαμένου θησαυρού, ενώ συμμετείχαν σε παρουσιάσεις και σε εργαστήρια.
Τις βραδινές ώρες, στο κέντρο της Ελασσόνας, οι Έλληνες και οι Γάλλοι σεφ συνέχισαν να ετοιμάζουν και να προσφέρουν στον κόσμο νέες δημιουργίες τους, ενώ στην κεντρική σκηνή σειρά είχαν χορευτικά συγκροτήματα της περιοχής, θεατρικό δρώμενο και μουσικό πρόγραμμα με τη Φιλαρμονική του Δήμου.

ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΜΟΔΕΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙΟΥ
Την Πέμπτη, τελευταία ημέρα του μήνα, στις 7 το απόγευμα, το Φεστιβάλ «Ολύμπου Γεύσεις» μεταφέρεται στην τοποθεσία «Άγιος Μόδεστος» Λιβαδίου, εκεί όπου ο κτηνοτροφικός κόσμος της περιοχής γιορτάζει τον προστάτη του, με σειρά εκδηλώσεων(..γευσιγνωσία – διαγωνισμός κουρέματος προβάτων – εμφάνιση παραδοσιακών χορευτικών).

Add Comment