Για τις αποζημιώσεις που οφείλει η Ο. Δ. της Γερμανίας στην Ελλάδα

Του Θανάση Βίτκου, προέδρου της ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ επ. Ελασσόνας

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Εβδομήντα χρόνια μετά την αντιφασιστική νίκη των λαών κατά του ναζιστικού – φασιστικού θηρίου, παραμένουν ανεκπλήρωτες οι δίκαιες και τεκμηριωμένες αξιώσεις του ελληνικού λαού για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις που οφείλει η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, για τις καταστροφές που προξένησαν στην Ελλάδα οι ναζιστικές δυνάμεις κατοχής στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Για τα πρωτοφανή σε θηριωδία εγκλήματά τους σε βάρος αμάχων, γυναικών, γερόντων, παιδιών ακόμη και βρεφών, για να κάμψουν την ηρωική και μεγαλειώδη αντίστασή του λαού μας, που συσπειρωμένος στο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ – αιμοδότης και ψυχή του οποίου στάθηκε το ΚΚΕ – αντιπάλεψε νικηφόρα με το όπλο στο χέρι τις φασιστικές ορδές.
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων των χωρών με τους περισσότερους νεκρούς στην περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πάνω από 500.000 ήταν οι νεκροί (θύματα της πείνας, της βάναυσης μεταχείρισης, των βασανιστηρίων, των φυλακίσεων, των εκτελέσεων) στη διάρκεια της τετράχρονης ναζιστικής κατοχής, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές από τη λεηλασία και τις καταστροφές περιουσιών και του εθνικού πλούτου. Παρ’ όλα αυτά, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η ηττημένη Γερμανία δεν πλήρωσε αποζημιώσεις και επανορθώσεις στη χώρα μας, με εξαίρεση ένα ασήμαντο ποσό, ύψους 115 εκατ. μάρκων, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βόννης στις 18.3.1960, που αφορά αποζημιώσεις μόνο για κάποιες ειδικές κατηγορίες Ελλήνων που διώχτηκαν από τους ναζί λόγω θρησκείας ή φυλής, αποκλειομένων με ρητή επιφύλαξη στη Σύμβαση των άλλων αξιώσεων αποζημίωσης και επανορθώσεων.
Οι αξιώσεις της Ελλάδας απέναντι στο γερμανικό κράτος εντάσσονται στις εξής κατηγορίες:
– Το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο – ληστεία που επιβλήθηκε στην κατεχόμενη Ελλάδα με τη συμφωνία της 14.3.1942, για την κάλυψη των εξόδων των κατοχικών δυνάμεων, το οποίο ανερχόταν στο ποσό των 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ αγοραστικής αξίας 1938.
– Οι απαιτήσεις για πολεμικές επανορθώσεις – αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκάλεσαν τα Γερμανικά κατοχικά στρατεύματα σε όλες τις οικονομικές υποδομές και την πλήρη καταστροφή της οικονομίας της χώρας, την αρπαγή και τη λεηλασία του συνόλου του εθνικού πλούτου και τις ζημιές σε ιδιώτες. Η «Διάσκεψη των Συμμάχων» (Παρίσι 12/1945 – 1/1946) αναγνώρισε στην Ελλάδα το ποσό των 7.181 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, αγοραστικής αξίας 1946.
– Οι αξιώσεις αποζημίωσης των θυμάτων των φρικιαστικών εγκλημάτων των ναζιστικών κατοχικών ορδών, των ομήρων και της αναγκαστικής εργασίας τους στα ναζιστικά στρατόπεδα και στα εργοστάσια των γερμανικών μονοπωλίων.
– Η επιστροφή αρχαιολογικών θησαυρών και θησαυρών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που λεηλατήθηκαν από τις Γερμανικές κατοχικές δυνάμεις.
Διαδοχικά οι ελληνικές κυβερνήσεις ουσιαστικά, απέφυγαν να διεκδικήσουν τις οφειλές από το γερμανικό κράτος ενώ και σήμερα με τους χειρισμούς τους υπονομεύουν την ικανοποίηση των δίκαιων απαιτήσεων του λαού μας. Η στάση αυτή έχει να κάνει με τον πολιτικό προσανατολισμό της ελληνικής αστικής τάξης και συνδέεται με την ένταξη της χώρας μας στις διακρατικές ιμπεριαλιστικές συμμαχίες (ΝΑΤΟ – ΕΟΚ/ΕΕ) που, στην ουσία, υποστηρίζει και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Ως ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ θεωρούμε ότι το σοβαρό αυτό ζήτημα δεν πρέπει να γίνεται στοιχείο αποπροσανατολισμού και πολύ περισσότερο να θεωρείται πανάκεια για την επίλυση των πολλών και οξυμένων προβλημάτων του λαού μας αποκρύπτοντας τους πραγματικούς υπεύθυνους της υπόθεσης αυτής.
Η σημερινή κυβέρνηση παρά τα μεγάλα λόγια, φαίνεται πως χρησιμοποιεί το δίκαιο αίτημα για τις γερμανικές οφειλές δημαγωγικά για να αποπροσανατολίσει τον λαό μας. Ακόμα χειρότερα, με όσα είπε ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με την καγκελάριο Μέρκελ, ότι τάχα, το θέμα δεν αφορά «υλική δικαίωση» αλλά είναι «πρωτίστως ηθικό», υπονομεύει τη δίκαιη απαίτηση του λαού μας για την εξόφληση των γερμανικών οφειλών προς τη χώρα μας.
Η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ απορρίπτει κάθε σκέψη για συμψηφισμό, διότι άλλο ζήτημα είναι το αστικό κρατικό χρέος και άλλο ζήτημα είναι το θέμα του κατοχικού αναγκαστικού δανείου, των αποζημιώσεων για τις καταστροφές και τα ανθρώπινα θύματα και τον επαναπατρισμό των αρχαιολογικών θησαυρών.
Οι δίκαιες αξιώσεις του ελληνικού λαού από τα εγκλήματα του φασισμού σε βάρος του, πρέπει να γίνουν υπόθεση όλων των λαών της Ευρώπης που έζησαν την κτηνωδία του ναζισμού και τον νίκησαν με την καθοριστική συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης και του κόκκινου στρατού της.
Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς τη χώρα μας, με βάση και την κοινή Διακήρυξη της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, σε όλα τα επίπεδα και όλους τους διεθνείς οργανισμούς.

Add Comment